Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Η μεταπολίτευση πήρε παράταση.

Τα χθεσινά αποτελέσματα των εκλογών σε συνάρτηση με αυτά της προηγούμενης Κυριακής μας δίνουν μερικά κατά τη γνώμη μου συμπεράσματα.
Η πολύ μεγάλη αποχή θα τύχει βέβαια ανάλυσης απ’ τους γνώστες του αντικειμένου καθώς και τα εν γένει εκλογικά αποτελέσματα.
Για ‘μένα τον απλό πολίτη όλα αυτά σημαίνουν τα εξής:
1ο) Το πολιτικό σύστημα δέχτηκε ένα ισχυρότατο χτύπημα και η διαιώνισή του υπάρχει μόνο στο μυαλό όσων πιστεύουν ότι με πολιτικαντισμούς θα ξεπεραστούν τα προβλήματα της χώρας και οι υπαίτιοι θα παραμείνουν ενεργοί πολιτικοί για πολύ.
2ο) Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στην κυβέρνηση έχοντας χάσει την λαϊκή υποστήριξη στηριζόμενο μόνο στην κοινοβουλευτική του αυτοδυναμία. Αυτό φυσικά θα το οδηγήσει όπως περίπου είπε ο πρωθυπουργός σε συναινετικά κυβερνητικά σχήματα. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι πιο κοντά απ’ ότι πριν. Ο χρόνος των εκλογών είναι το σημείο ζυμώσεων και στο ΠΑΣΟΚ και στα υπόλοιπα κόμματα. Εδώ η ΝΔ με πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη εκβιάζει έμμεσα για το σταμάτημα των εξεταστικών.
3ο) Ο Παπανδρέου βγαίνει ενισχυμένος μέσα στο ΠΑΣΟΚ έναντι κάποιων στελεχών που θα επιχειρούσαν να τον αμφισβητήσουν. Η αμφισβήτηση Παπανδρέου μετατίθεται για αργότερα. Το δίλλημα του Παπανδρέου πιστεύω είναι να πάρει τα σκληρά μέτρα τώρα ή αμβλύνοντας το κλίμα να περιμένει συναινετικές λύσεις σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις.
4ο) Ο Σαμαράς αν και ψηλός κόντυνε αφού οι προσωπικές του επιλογές Κικίλια και Δράκου δεν κέρδισαν. Στη ΝΔ δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησής του αλλά για πόσο ακόμη;
5ο) Η ΝΔ έχασε την ευκαιρία από δική της αδυναμία να φανεί σαν εναλλακτική λύση. Μπορεί να μείωσε τη διαφορά της απ’ το ΠΑΣΟΚ αλλά η πτώση της είναι εμφανής. Αυτή η πτώση οφείλεται στο ότι η ΝΔ δεν ξεκαθαρίζει τι ακριβώς εννοεί όχι στο μνημόνιο και πως αυτό θα το κάνει πράξη αν γίνει κυβέρνηση. Το «άλλο μίγμα πολιτικής» που προπαγανδίζει προϋποθέτει αποδοχή του μνημονίου.
6ο) Το ΚΚΕ μπορεί να είχε αύξηση των δυνάμεών του αλλά οι απέχοντες δεν το εμπιστεύτηκαν γιατί παραμένει κόμμα διαμαρτυρίας χωρίς να καταθέτει πρόγραμμα διακυβέρνησης ούτε πρόθεση να πάρει μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας. Ο λαός συμπαθεί την διαμαρτυρία αλλά εμπιστεύεται όποιον έχει αξιόπιστο πρόγραμμα που να δίνει λύσεις στα προβλήματά του. Η αποχή μας λέει ότι κανένας δεν έχει αξιοπιστία και οι απέχοντες θα τηρήσουν στάση αναμονής παρακολουθώντας τις εξελίξεις.
7ο) Το ΛΑΟΣ μετά βίας κράτησε τα ποσοστά του αν και στη Μακεδονία είχε πτώση. Η εκλογή δημοτικών συμβούλων στο δήμο της Αθήνας από τη Χρυσή Αυγή καθώς και ενδεχόμενη αποχώρηση του Βορίδη θα μικρύνουν ακόμη περισσότερο την δύναμη του.
8ο) Η ανανεωτική αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, Συνασπισμός κτλ) δεν κέρδισαν τίποτε εκτός της πιθανής συμμετοχή του Κουβέλη σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
9ο) Το Μητσοτακαίικο βγαίνει κερδισμένο και η ίδρυση του κόμματος της Ντόρας θα γίνει σε καλό γι’ αυτήν κλίμα. Η συρρίκνωση της ΝΔ μπορεί να οδηγήσει στελέχη της στο υπό ίδρυση κόμμα.
Οι δημοσκόποι αναλυτές προσδιορίζουν τους απέχοντες ότι είναι από 18-45 ετών και μεγάλο κομμάτι των εχόντων πανεπιστημιακή μόρφωση. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγικές ηλικίες και οι μορφωμένοι ετοιμάζονται για την ανατροπή του πολιτικού συστήματος που έφερε η μεταπολίτευση. Το πότε και πως μένει να το δούμε.
ideopigi.blogspot.com

7 σχόλια:

  1. Μόνο με την επικεφαλίδα της ανάρτησης πήγα να γράψω ένα σχόλιο για την "ντόρα", αλλά λέω:
    -Δεν του ρίχνω μια ματιά... και βλέπω την τελευταία παράγραφο, "κέρδη για το μητσοτακέικο";;;
    Δηλαδή η ντόρα πρέπει να πιστεύει ότι οι "απέχοντες" περιμένουν την επόμενη κινησή της;;; Τη δημιουργία του "νέου" κομματός της;;;
    Όχι κύριοι! όπως είπε και σήμερα κάποιος στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ -και συμφωνώ απόλυτα μαζί του- την "ιστορία" την γράφουν οι συμμετέχοντες και όχι αυτοί που "απέχουν"!!! Αυτοί που απήχαν το μόνο που καταφέραν είναι να "τρελλάνουν" την καημένη την ντορούλα... την έκαναν να νομίζει ότι "όλοι" αυτοί της αποχής ή ένα μεγάλο μέρος αυτών της "ανήκει" και την "περιμένουν"!!! Σα δε ντρέπεσται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο Άποψη
    Λογικά σημαίνει και Ευθύνη
    Είμαι αντίθετος με την έννοια της Βίας, αυτή είναι η άποψή μου
    Αν εισβάλλουν εχθροί στην χώρα μου, εγώ θα επιλέξω Άποψη ή Ευθύνη ;;
    Θα υπερασπισθώ την Άποψή μου που λέει όχι στην Βία ή θα επιλέξω την σύγκρουση για να έχω πιθανότητες να παραμείνω Ελεύθερος;


    Σε μια περίπτωση φυσικής καταστροφής π.χ. πυρκαγιά
    Όσο αγανακτισμένος κι αν είμαι με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή με την Πολιτική Προστασία, αν η φωτιά φτάσει στο σπίτι μου, εγώ θα επιμένω στην Άποψή μου και θα απέχω από την κατάσβεση του Ολέθρου;


    Από τις πρόσφατες Εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, το τραγικότερο συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες επέλεξαν την Άποψή τους και όχι την Ευθύνη τους

    Ο Εγωισμός νίκησε την συλλογική Ευθύνη
    Η Αποχή νίκησε την Συμμετοχή
    Οι πολλοί έχασαν από τον Έναν
    Θυμίζει Αναγέννηση, τότε που μπήκαν τα θεμέλια της Εξατομίκευσης



    Το 15,8% των «γραμμένων» στο Δήμο Αθηναίων ψήφισε τον κ. Καμίνη ή αν μιλήσουμε με απόλυτους αριθμούς, από τους 487.769 που είχαν δικαίωμα ψήφου, ΜΟΝΟ οι 77.074 ψήφισαν τον επόμενο Δήμαρχο.

    Ο 1,5 Αθηναίος αποφάσισε για τους 10
    Οι υπόλοιποι 8,5 αισθάνονται καλά, παρέα με την Άποψή τους
    Ίσως κοιτάζονται στον καθρέπτη τους με Αυταρέσκεια
    «Δεν πιάνομαι κορόιδο ΕΓΩ» !!
    Σε μια μάχη πως θα αποκαλούσαν τους Απέχοντες λόγω Άποψης;;

    Ο Εχθρός δεν κάνει πόλεμο με Φιλοσοφίες
    Σου τσακίζει το κεφάλι με όλες τις Απόψεις που αυτό έχει μέσα του


    Τα καλά νέα είναι ότι όσο κι αν σου λένε ότι μπορείς να γίνεις ένας μικρός Θεός, αν φυσικά πιστέψεις στον Εαυτό σου και στις Απόψεις σου, αυτό είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να συμβεί.

    Όσο για το τι θα συμβεί στην Αθήνα ή την Ελλάδα …είναι ήδη «γραμμένο» κι αυτό.
    Είναι κοινή λογική ότι το τέλος της Ζωής είναι ο Θάνατος
    Δεν έχει σημασία το Πότε θα έλθει το Τέλος αυτής της Πράξης
    Σημασία έχει το Πώς !


    Ένας συνοδοιπόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΕ ΑΛΙΕΑ ΜΟΝΟ Η ΝΤΟΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΔΩ ΟΛΗ ΣΑΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟΝ ΓΚΛΕΤΣΟ ΘΑ ΓΕΛΑΜΕ ΓΙΑ 3.5 ΧΡΟΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε των 3:22 μμ. Πρέπει επιτέλους να μάθεις να "σέβεσε" τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, αλλιώς έχεις μεγάλο πρόβλημα με τον όρο "Δημοκρατία".
    Όλοι θα περιμένουμε να κάνουμε "ταμείο" στο τέλος της δημαρχειακής "θητείας" και αυτό ισχύει για όλους τους αιρετούς τοπικούς άρχοντες είτε αυτός λέγεται Γκλέτσος είτε Περγαντάς είτε όπως αλλιώς λέγεται...
    Κανένα "μωρό" που γεννιέται δεν έχει δηλώσει "δήμαρχος". Γι΄αυτό φροντίζει η Δημοκρατία και το Σύνταγμα να μην υπάρχουν "ισόβιες" καταστάσεις.
    Υπάλληλος της ΔΕΗ ο Τσουκαλάς που έγραψε ιστορία στην Ανάβρα!!!
    Πρέπει να συμπεράνουμε ότι η ΔΕΗ εκτός από "ρεύμα" παράγει και "δημάρχους";;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ase re aliea. to fusane kai den kryonei me to kazo tis alekas. oso gia tin dimokratia poy tin eides? PASOKIKI diktatoria exoume....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΒΑΣΙΛΗ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΟΔΕΣΜΗ ΑΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΤΗΝ ΑΛΕΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

    ΠΡΙΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι συνειδητή επιλογή για να καταλαγιάσουν τα πάθη της αναμέτρησης.
    Ευχαριστώ για τη κατανόηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά