Παπαγεωργίου Βασίλης |
Πρώτα απ' όλα έβαλε πλάτη στο γκρέμισμα των συλλογικών συμβάσεων, υποστηρίζοντας τη γενίκευση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της διάσωσης των επιχειρήσεων.
«Η διαβούλευση και η συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων σε επίπεδο επιχείρησης μπορεί να αποκλίνει από τα ισχύοντα σε επίπεδο κλαδικής συμφωνίας, όταν αυτό επιβάλλεται από συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα σύμπλευσης με την πρόβλεψη του μνημονίου για υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων με ταυτόχρονη κατάργηση των κλαδικών, που έστειλε με δήλωση του αρμόδιου για τα Εργασιακά τομεάρχη Ι. Βρούτση, την περασμένη Δευτέρα.
Ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της εκ περιτροπής εργασίας που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από πολλές επιχειρήσεις και τάχθηκε γενικότερα υπέρ της αναγκαίας ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, στο όνομα της «αναγκαίας προσαρμογής των επιχειρήσεων στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και του εντεινόμενου ανταγωνισμού», αλλά και της «τόνωσης της ανάπτυξης και στήριξης της απασχόλησης».
Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό η ηγεσία της ΝΔ, αλλά πλειοδότησε, ζητώντας να αρχίσει η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και να ξεκινήσει άμεσα η σφαγή στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ), γιατί «μόνο έτσι η οικονομία θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν νέες»...
Ταυτόχρονα, η ΝΔ βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης στο «μέτωπο» της δραστικής μείωσης του δημόσιου τομέα, με τις αντιλαϊκές - αντεργατικές ανατροπές που αυτή συνεπάγεται. Από τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, την καθιέρωση ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την κατάργηση της μονιμότητας, μέχρι τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Η φραστική αντίρρηση που εξέφρασε στην «εύκολη και άδικη λύση της οριζόντιας περικοπής των μισθών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ» είναι ολοφάνερο ότι αποσκοπεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.
Αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για τη στάση της ΝΔ, ήρθε η τοποθέτηση του ίδιου του Α. Σαμαρά την επομένη της έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο του πολυνομοσχεδίου που κατεδαφίζει τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, για να τη διαλύσει.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δε βρήκε να πει ούτε μία λέξη για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, το σφαγιασμό των μισθών, την λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων με την αύξηση του ΦΠΑ. Η μόνη φραστική κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ήταν επί της διαδικασίας, ότι δηλαδή προωθεί το πολυνομοσχέδιο «αιφνιδιαστικά και κατεπειγόντως, χωρίς διάλογο και συναίνεση» (!). Ανεξάρτητα από τη στάση στην ψηφοφορία, το βέβαιο είναι ότι στηρίζει τις αντεργατικές αλλαγές που περιλαμβάνει.
Την ίδια ώρα, η ηγεσία της ΝΔ ταυτίζεται πλήρως με την κυβέρνηση και την τρόικα στην «ανάπτυξη» και βέβαια στα μέτρα που την υπηρετούν, εννοείται προς όφελος των μονοπωλίων. Τα αναπτυξιακά μέτρα που προτείνει η ΝΔ για την έξοδο από την κρίση είναι τα αναπτυξιακά μέτρα του ΔΝΤ και της ΕΕ, είναι τα αναπτυξιακά μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ιρλανδία και γι' αυτό επιμένει να την προβάλλει ως αναπτυξιακό πρότυπο, παρά το γεγονός ότι οδήγησε στη χρεοκοπία του ιρλανδικού λαού.
Χαμηλότεροι φόροι για τα επιχειρηματικά κέρδη στα επίπεδα των βαλκανικών χωρών (10%), άρση της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις, σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών, νέο επενδυτικό νόμο που θα βασίζεται σε φορολογικά κίνητρα αντί σε επιδοτήσεις, μείωση του ΦΠΑ και του φόρου μεταβίβασης για όλες τις αγοραπωλησίες νεόδμητων κτιρίων, επιχορήγηση κατά 2% του επιτοκίου στα στεγαστικά πρώτης κατοικίας για δέκα χρόνια, πληρωμή όλων των οφειλών του κράτους σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και των ΣΔΙΤ, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Από την απαρίθμηση και μόνο προκύπτει αβίαστα ότι όλα τα «γαλάζια» αναπτυξιακά μέτρα είναι τα ίδια που ήδη εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και την τρόικα, προς όφελος βέβαια της πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων της.
Το περιβόητο άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής είναι μια σκέτη απάτη, γιατί απλά η ηγεσία της ΝΔ είναι συστρατευμένη στη στρατηγική του μνημονίου που ήδη εφαρμόζεται με τις δικές της πλάτες. Η ρητορική κατά του μνημονίου καθόλου δεν την εμπόδισε να ψηφίσει σχεδόν όλα τα νομοσχέδια που υλοποιούν τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπει.
Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει για την αναθεώρηση του Συντάγματος αποσκοπεί ακριβώς να ενισχύσει το κλίμα συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης και να διευκολύνει την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Παρόλο που γνωρίζει ότι αναθεώρηση του Συντάγματος δεν πρόκειται να γίνει πριν το 2014, ωστόσο ξεκινά από τώρα τη διαδικασία για να αναδείξει την ανάγκη της συναίνεσης σε πιο προωθημένες αντιδραστικές αλλαγές, που στην πραγματικότητα αποτελούν συνέχεια του μνημονίου.
Δίνοντας μια γεύση τα στελέχη της ΝΔ που συμμετέχουν στην επιτροπή για την επεξεργασία προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έχουν ήδη μιλήσει για κατάργηση της μονιμότητας, την κατάργηση του άρθρου 16 για τα ΑΕΙ, την άρση των «εμποδίων» για τις επενδύσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Έχει δίκιο, λοιπόν, ο πρόεδρος της ΝΔ να μιλάει για «κυβέρνηση της δήθεν συναίνεσης», κάνοντας τη σύγκριση με τη συνεπή και σταθερή στάση συναίνεσης που τηρεί ο ίδιος και το κόμμα του.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΒΑΣΙΛΗ, ΒΛΕΠΩ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ, ΒΗΜΑ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΠΟΥ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΝΔ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΥΒΕΡΝΑ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ) ΤΟ ΞΕΧΑΣΕΣ;
ΤΟΣΟ ΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ.
ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΔΩ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΕ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΞΕΙ.
ΣΕ ΕΙΧΑ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟ, ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΒΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΤΙΣΗ ΣΟΥ. ΚΡΙΜΑ.
Πιστεύω με αδικείς.Ρίξε μια ματιά στις αναρτήσεις προηγούμενων ημερών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν όμως βλέπεις ότι για τη κατάσταση αυτή φταίει κυρίως το ΠΑΣΟΚ τι να πω... σε δικαιολογώ.
Δεν φταιει; Βασιλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήχθες ειχε μια ημεριδα σχετικα με το οικονομικο προβλημα της Ελλαδος.
Ξερεις ποτε ξεκινησε; Μετα το 80. Ξερεις ποια ηταν η κυριοτερη αιτια;
Οτι ζουσαμε σε υψηλοτερο επιπεδο απο οτι η οικονομια μας επετρεπε.
Ξερεις γιατι εγινε αυτο; Απο την πολιτικη του Ανδρεα και το κομματικο κρατος που εφτιαξε.
Μην κοιτας μονο τα λαθη που εκανε η ΝΔ (φυσικα και εκανε και υπαρχουν) αλλα δες την αρχη, την ριζα και το βασικο αιτιο της σημερινης καταστασης. Ακομα και για την νοοτροπια που υπαρχει στην κοινωνια, που ειναι οτι χειροτερο, φταιει το ΠΑΣΟΚ.
Μην γινουμε ΚΝΙΤΕΣ να βλεπουμε το δενδρο (τα τελευταια χρονια της ΝΔ) και να χανουμε το δασος (την λαιλαπα του ΠΑΣΟΚ)
Ειμαι σιγουρος οτι και εσυ θα το ειδες και το βιωσες στο στρατο (δεν ξερω απο ποια πλευρα, βεβαια).
Παντως μετα το σχολιο του πρωτου ανωνυμου βλεπω και αρθρα αλλων εφημεριδων...
Όταν παρακολουθείς το blog αποσπασματικά
ΑπάντησηΔιαγραφήπέφτεις στο ίδιο λάθος συμπέρασμα.
Άλλωστε όπως γράφω στη διευκρίνηση" Η ανάρτηση θεμάτων από άλλους ιστότοπους δεν σημαίνει αυτόματα και την αποδοχή μας!"
Ποιος φταίει ;Εδώ δεν μπορούν να αποφασίσουν οι ταγοί μας θα αποφασίσουμε εμείς;Ανάλογα την ιδεολογία του καθενός θα μπορούμε να γράφουμε απόψεις για τα επόμενα 50 χρόνια.
Για ένα είμαι σίγουρος ,φταίμε και εμείς οι πολίτες γιατί ενώ γνωρίζαμε τι συμβαίνει, ανάλογα την εποχή επειδή μας βόλευε η κρατούσα κατάσταση ,κάναμε την κορόιδα.
Τώρα θα πληρώσουμε.
Με το τελευταίο συμφωνώ. Έλα όμως να πεις στα παιδία μας ότι σας μαμίσαμε το μέλλον σας, τις σπουδές σας και την ζωή σας γιατί εμείς στηρίζαμε το κόμμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι κρίμα από το θεό;
Να μην στήσουμε όλα αυτά τα γαϊδουριά από το 74 και μετά στα 6 μέτρα;
Και εγώ δεν ήμουν σε αυτούς που τα έφαγαν. Γιατί να πληρώσω και εγώ και τα παιδία μου;
ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΒΑΣΙΛΗ ΔΕΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://sarotiko.blogspot.com/2010/12/blog-post_4156.html
ΑΥΤΟΙ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΛΕΦΤΑ. ΟΧΙ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ
Αναφέρω την εξέλιξη του χρέους (επί του ΑΕΠ), ανά περίοδο διακυβέρνησης της Ελλάδος, για να ξέρουμε τι λέμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ: ΑΠΟ 12% ΤΟ ΠΗΓΕ 22%, σε 7 χρόνια.
Ν.Δ. 1974-1981: ΑΠΟ 22% ΤΟ ΠΗΓΕ 32%, σε 7 χρόνια.
ΠΑΣΟΚ 1981-1990: ΑΠΟ 32% ΤΟ ΠΗΓΕ 80%, σε 9 χρόνια.
Ν.Δ. 1990-1993: ΑΠΟ 80% ΤΟ ΠΗΓΕ 112%, σε 3 χρόνια.
ΠΑΣΟΚ 1993-2004: ΑΠΟ 112% ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΣΤΟ 98%, σε 9 χρόνια.
Ν.Δ. 2004-2009: ΑΠΟ 98% ΤΟ ΠΗΓΕ ΣΤΟ 120%, σε 5 χρόνια.
Καλύτερη περίοδος θεωρείται η διακυβέρνηση Σημίτη και χειρότερες: Ανδρ. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή.
Εγώ φίλε γεννήθηκα πριν το 81 που άρχισε δήθεν.... η κατρακύλα της οικονομίας και φισικά κυρίως ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΑΜΝΗΣΙΑ ΑΚΟΜΑ για να ξεχνάω οτι από το 74 μέχρι το 81 κυβερνούσαν εκείνοι που διάλεγαν ποια παιδιά θα διορίζονταν στις Ένοπλες Δυνάμεις τα Σώματα Ασφαλείας κλπ.( ΜΗΠΩς ΓΝΩΡΊΖΕΙΣ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΆ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΆΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ;ΕΓΩ γνωρίζω ΣΉΜΕΡΑ όπως και όλος ο κόσμος μερικούς κλέφτες του ΠΑΣΟΚ) Οταν ήρθε η.... καταστροφή του ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΛΕΣ αδερφέ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΏΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΛΠ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ / ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ και ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΛΕΟΝ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σταματήσω εδώ γιατί αν προκληθώ θα χρειαστούν ημέρες για να γράφω για τις ημέρες ΤΗΣ Νέας/ ΝΔούλας ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΕΛ. ΛΑΟΥ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΣΕ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ. ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΩΤΕΡΟ ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ ΚΑΙ ....ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΑΝ ( ΣΤΡΙΒΗΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΑΒΩΝΟΣ- ΕΚΛΟΓΩΝ ), για να μας βγαίνουν τώρα από τα ΑΡΙΣΤΕΡΑ!!
Αντί να δεις τα στοιχεία των ποσοστών γιατί ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΟΙΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΟΜΜΆΤΩΝ ΠΛΟΥΤΗΣΑΝ;
ΑπάντησηΔιαγραφή