Είχε κανείς την εντύπωση ότι «ο πιο απαισιόδοξος οικονομολόγος στο πλανήτη», όπως χαρακτηρίζεται, δεν γνώριζε πού ακριβώς βρισκόταν. Οχι τόσο για τον κυνισμό με τον οποίο αντιμετώπιζε το ακροατήριό του, αλλά κυρίως διότι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που γυρίζει τον κόσμο δίνοντας διαλέξεις και προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, τράπεζες και οργανισμούς έναντι αδράς αμοιβής, επαναλαμβάνοντας τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του, δεν φάνηκε να ήταν αρκούντως ενημερωμένος για τα στοιχεία, τα δεδομένα και κυρίως τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία. «Στις τοποθετήσεις του αγνόησε τον νόμο για το Ασφαλιστικό, τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προωθηθεί ή το ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι υπερδανεισμένες» αναφέρει κορυφαία τραπεζική πηγή.
Πολύ περισσότερο ξένισε το γεγονός ότι μεταχειριζόταν όλες τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης σαν να έχουν να λύσουν τα ίδια ζητήματα, χωρίς καμία ουσιαστική διαφοροποίηση μεταξύ τους. «Είτε ήταν στην Ελλάδα είτε στην Πορτογαλία τα ίδια θα έλεγε» σχολίασε επιχειρηματίας που παραβρέθηκε στην κλειστή εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Βetter Βusiness Βureau για λογαριασμό του ελληνικού παραρτήματος του Οργανισμού Νεαρών Προέδρων (Υoung Ρresidents Οrganization, ΥΟΡ) μιας διεθνούς οργάνωσης με παρουσία σε 100 χώρες και περίπου 20.000 μέλη.
Πάντως, αρκετοί από τους παρευρισκομένους, αν και αιφνιδιάστηκαν από την τοποθέτηση του «δόκτορα Συμφορά», συμμερίστηκαν τις απόψεις του. Σύμφωνα με πηγές που παρακολούθησαν την εκδήλωση, «ορισμένοι το εξέφρασαν και με τις τοποθετήσεις τους». Την παγωμάρα και την αμηχανία του ακροατηρίου, το οποίο έμεινε στην κυριολεξία βουβό μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του Νουριέλ Ρουμπινί προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει αυτά που μόλις είχε ακούσει, ανέλαβε να σπάσει ο συντονιστής της συζήτησης καθηγητής κ. Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος ζήτησε από τον διάσημο οι κονομολόγο να του πει τι πιθανότητες δίνει στο μαύρο σενάριο περί εξόδου από το ευρώ. Πλην όμως απάντηση δεν πήρε, όπως απάντηση δεν πήρε και όταν τον ρώτησε αν έχει στοιχεία όταν υποστηρίζει σε άρθρα του ότι οι ελληνικές τράπεζες πωλούσαν στην κορύφωση της κρίσης ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι του κινδύνου των ελληνικών ομολόγων, τα περίφημα CDS, δημιουργώντας την εντύπωση ότι με τον τρόπο αυτόν αποδυνάμωναν τον ισολογισμό τους. «Ετσι είχα καταλάβει» ήταν η απάντηση που κυριολεκτικά ψέλλισε ο πολύς Νουριέλ Ρουμπινί. Ούτε όταν ρωτήθηκε τι θα συμβούλευε τον Πρωθυπουργό- τον οποίο θα συναντούσε την επόμενη ημέρα- είχε απάντηση.
Αν και ο διάσημος οικονομολόγος στις δημόσιες εμφανίσεις του χρησιμοποίησε πιο ήπια γλώσσα, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την ελληνική οικονομία και εξετάζοντας την έξοδο από το ευρώ ως ένα σενάριο με χαμηλές πιθανότητες επιβεβαίωσης, η δίωρη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Νουριέλ Ρουμπινί κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν έχει προβεί σε αρνητικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία απαξιώνοντας όλες τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού. «Θεωρεί αναπόφευκτη τη χρεοκοπία και το διαλαλεί όπου βρεθεί και όπου σταθεί ως να υπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς και συμφέροντα που στρέφονται κατά του ενιαίου νομίσματος» σημειώνει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. Προχθές πήγε παραπέρα. Υποστήριξε ότι η χρεοκοπία όχι μόνο είναι αναπόφευκτη, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους, καθώς και ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η επιστροφή στη δραχμή είναι η μόνη λύση. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον πάντως υποστηρίζουν ότι το αίτημα που είχε εκφράσει προ καιρού ο Νουριέλ Ρουμπινί για συνάντηση έγινε δεκτό στη λογική ότι «ο Πρωθυπουργός τους βλέπει όλους». Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να ενημερώνεις και να προσπαθείς να περάσεις τις απόψεις σου σε αυτούς που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την παγκόσμια κοινή γνώμη, τακτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών με τα ταξίδια και τις επισκέψεις τους στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων και τη συνεχή παρουσία τους στα διεθνή φόρουμ.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από ιρανοεβραίους γονείς πριν 52 χρόνια Οταν ήταν 2 ετών η οικογένεια μετακόμισε στην Τεχεράνη, μετά στο Τελ Αβίβ και τέλος στην Ιταλία όπου τελείωσε το Λύκειο Είναι καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Τον Σεπτέμβριο του 2006 σε ομιλία του στο ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες ή χρόνια μια μεγάλη κρίση θα εκδηλωθεί στην αγορά ακινήτων. Λίγους μήνες μετά, το 2007, ξεσπούσε η κρίση των subprime στεγαστικών που εξελίχθηκε στην πιστωτική κρίση του 2008.
ΤΟ ΒΗΜΑ
ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΞΕΡΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΝΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥ (Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ) ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ (Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΕΧΕΙ ΕΒΡΑΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ)
ΤΕΛΙΚΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ. ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ.
ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΥΛΛΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ. ΠΗΡΑΝ ΕΝΤΟΛΗ;;;
ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ....
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1942-45. ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΘΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΠΙΘΑΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ....
(ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΩ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ. ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ 100-200 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΚΟ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΦΡΟΙ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ (ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ....))