Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΣΔΟΕ:Εκλεισαν έξι κέντρα διασκέδασηςγιατί δεν έκοβαν αποδείξεις



Το νυχτερινό κέντρο «Candy Bar  Downtown» επί της Ιεράς Οδού  στο Γκάζι (αριστερά) και το κλαµπ  «Τα Τρία Γουρουνάκια» στην οδό  Σκουφά (κάτω) είναι δύο από τα  κέντρα διασκέδασης στα οποία το  ΣΔΟΕ έβαλε λουκέτο
Λουκέτο για 48 ώρες σε έξι νυχτερινά κέντρα επειδή δεν έκοβαν αποδείξεις έβαλε την Τετάρτη το ΣΔΟΕ εφαρµόζοντας τις νέες, αυστηρότερες ποινές για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Τα κέντραψυχαγωγίαςπου σφραγίστηκαν είναι: «Candy BarDowntown»στοΓκάζι (ιδιοκτησίαςτήςΝότες Κέντρα ΔιασκέδασηςΕΠΕ), «Hive»επίσης στο Γκάζι(της εταιρείας Ικαριακή Α.Ε.), «Εµπατή North»στον κόµβο Βαρυµπόµπης (τηςEµπατή North), «Suite Bar» στη Λεωφόρο Κηφισίας (I. Γιαννακάς & Σία Ε.Ε.), «33 Στροφές» στο Παγκράτι (Diva Εστιατόριο) και «Τα Τρία Γουρουνάκια» στο Κολωνάκι (Bergalas Ψυχαγωγική ΕΠΕ).


Τα κλιµάκια του ΣΔΟΕ έλεγξαν συνολικά 15 επιχειρήσεις διασκέδασης, σε 12 εκ των οποίων διαπιστώθηκαν 516 φορολογικές παραβάσεις. Ανάµεσα σε αυτές περιλαµβάνονται και οι έξι στις οποίες µπήκε λουκέτο, είτε επειδή εντοπίστηκαν να µην έχουν κόψει πάνω από 10 αποδείξεις είτε επειδή η αξία των αποδείξεων που δεν έκοψαν, ανεξαρτήτως αριθµού, υπερέβαιναν τα 500 ευρώ.

Σηµειωτέον ότι ο πρόσφατος νόµος για την περαίωση, που ισχύει από τον Οκτώβριο, προβλέπει ότι για παραβάσεις σαν αυτές, θα υποβάλλεται άµεσα µηνυτήρια αναφορά στον αρµόδιο εισαγγελέα προκειµένου να ασκήσει ποινική δίωξη. Εν συνεχεία και εφόσον ο εισαγγελέας δώσειτη σχετική εντολή, ο νόµος προβλέπει για τον παραβάτη λουκέτο 48 ωρών.

Επαναλήφθηκαν οι έλεγχοι
Οι έφοδοι του ΣΔΟΕ σε νυχτερινά κέντρα επαναλήφθηκαν και χθες, ενώ το επόµενο διάστηµα θα συνεχιστούν αλλά και θα διευρυνθούν, σε συνδυασµό µε διασταυρώσεις στοιχείων σε επιχειρήσεις, µε επίκεντρο τόσο την απόδοση του ΦΠΑ όσο και άλλες φορολογικές παραβάσεις.

Το πρώτο11µηνο του 2010,το ΣΔΟΕ εντόπισε πάνωαπό 200.000

παραβάσεις, που ισοδυναµούν µε 4,65 δισεκατοµµύριαευρώ, ενώ ο στόχος που έχει θέσει για φέτος είναι αρκετά υψηλότερος, µε τη συµβολή και των αυστηρότερων ποινών που ισχύουν από τον Οκτώβριο. Ταµέτρααυτά προβλέπουν µεταξύ άλλων ποινές φυλάκισης για όσους συλλαµβάνονται να µην αποδίδουν ΦΠΑ, ακόµη και για... µικροποσά µέχρι 3.00

0 ευρώ.

Μέχρι σήµερα τέτοιου είδους παραβάσεις δεν επέσυραν ποινές φυλάκισης. Με τις προηγούµενες διατάξεις προβλεπόταν φυλάκιση τουλάχιστον 1έτους ή κάθειρξη µέχρι 10 έτηγια µηαπόδοσηΦΠΑ, αλλά για ποσά πάνω από 3.000 ευρώ. Επίσης, οι προϊστάµενοι των εφοριών είναι υποχρεωµένοι να υποβάλουν µηνυτήριααναφοράστον αρµόδιο εισαγγελέα για την άµεση άσκηση ποινικής δίωξης σε επιχειρήσεις που συλλαµβάνονται για µη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ, του φόρου κύκλου εργασιών και των παρακρατούµενων φόρων και τελών, για ποσά αξίας άνω των 75.000 ευρώ σε ετήσια βάση, καθώς και σε περιπτώσεις έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων πάνω από 150.000 ευρώ.

Επιπλέον, αυξάνεται η ποινή φυλάκισης από τουλάχιστον 2 σε τουλάχιστον 4 µήνες για όποιον δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς αποδείξεις και τιµολόγια. Αν µάλιστα ξανασυλληφθεί εντός 3ετίας, τότε αυξάνεται η ποινή φυλάκισης από τουλάχιστον 3 µήνες σε τουλάχιστον 6 µήνες.
ΤΑ ΚΛΊΜΑΚΊΑ Του ΣΔΟΕ
έλεγξαν συνολικά 15 επιχειρήσεις διασκέδασης, σε 12 εκ των οποίων διαπιστώθηκαν 516 παραβάσεις

Ζητούσαν αποδείξεις και δεν τους έδιναν

ΕΚΕΊΝΟ που ΕΛΕΓΧΕί
τώρα το ΣΔΟΕ είναι οι καταγγελίες πολιτών εναντίον συγκεκριµένων κέντρων διασκέδασης για µη έκδοση αποδείξεων, παρ’ ότι εκείνοι τους είχαν ζητήσει. Σύµφωνα µε όσα ανέφερε και ο ειδικός γραµµατέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, την περίοδο αυτή ελέγχονται οι καταγγελίες πελατών που ζήτησαν απόδειξη από νυχτερινά κέντρα και επιχειρήσεις και όχι µόνο δεν τους δόθηκαν αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις απειλήθηκαν.

«Από τις συνολικά 18.000 καταγγελίες που δέχθηκε το 2010 το ΣΔΟΕ, µεγάλο ποσοστό αφορούσε τη µη έκδοση αποδείξεων γενικά από επιχειρήσεις», σύµφωνα µε τον κ. Καπελέρη.

Επίσης, αυτήν την περίοδο το ΣΔΟΕ ελέγχει και τέσσερα αστέρια του θεάµατος, καθώς προκύπτει αναντιστοιχία µεταξύ των δηλωθέντων εισοδηµάτων τους και της ακίνητης περιουσίας που εµφανίζουν στο όνοµά τους. «Το να κάνουµε ελέγχους σε επωνύµους δεν είναι δύσκολο και δεν διαφέρει από τον έλεγχο ο οποίος µπορεί να γίνει σε έναν έλληνα πολίτη», λέει ο κ. Καπελέρης. «Ωστόσο, το να φτάσουν να φυλακιστούν όσοι για χρόνια φοροδιαφεύγουν είναι και θέµα της Δικαιοσύνης. Οι προϊστάµενοι των εφοριών θα υποβάλουν µηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα για µια σειρά από παραβάσεις, αλλά το θέµα είναι τι γίνεται όταν οι υποθέσεις φτάνουν στα διοικητικά δικαστήρια. Με το µέχρι πρότινος καθεστώς εκδικάζονταν έπειτα από 7-10 χρόνια. Γι’ αυτό το υπουργείο Οικονοµικών σε συνεργασία µε το υπουργείο Δικαιοσύνης τροποποίησε το θεσµικό πλαίσιο, µειώνοντας τον χρόνο αυτόν στα 3 χρόνια». 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά