Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η κυβέρνηση επιµένει, η Ν.∆. «ζαλίζεται» για τους µετανάστες



Το Μαξίµου καταλογίζει στους δικαστές «ιδεολογική προσέγγιση», ενώ η αξιωµατική αντιπολίτευση διχάζεται
Σε «συγκεκριµένες ιδεολογικές προσεγγίσεις» αποδίδει η κυβέρνηση την προχθεσινή απόφαση του ∆’Τµήµατος του Συµβουλίου της Επικρατείας, µε την οποία κρίθηκε ως αντισυνταγµατικός ο νόµος για την παροχή ιθαγένειας και δικαιώµατος ψήφου σε αλλοδαπούς, παραπέµποντας στην τελική κρίση από την Ολοµέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.

Εντονη αντιπαράθεση επικράτησε χθες µεταξύ κυβέρνησης και αξιωµατικής αντιπολίτευσης µετά την οπισθοχώρηση της Ν.∆., η οποία τώρα δηλώνει αντίθετη µε τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι νόµιµοι µετανάστες και φτάνει µέχρι του σηµείου να µιλάει για ενδεχόµενη αµφισβήτηση των.. αποτελεσµάτων των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών. «Η κρίση περί αντισυνταγµατικότητας του ∆’ Τµήµατος του Συµβουλίου της Επικρατείας για τον συγκεκριµένο νόµο γίνεται µε µία συγκεκριµένη ιδεολογική προσέγγιση, κάτι που πραγµατικά ξενίζει», σηµείωσε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, διευκρινίζοντας πως «η ιδεολογική προσέγγιση συνίσταται στο ότι υπάρχει ειδική αναφορά µέσα στην αιτιολογία αυτής της απόφασης που συνδέει την ιθαγένεια µε το θέµα της συγγένειας αίµατος». Πρόσθεσε µάλιστα πως «σε όλη την Ευρώπη οι µετανάστες, υπό προϋποθέσεις, συµµετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Σε διυπουργική σύσκεψη στη Βουλή µε τη συµµετοχή των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ∆ικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και Επικρατείας Χάρη Παµπούκη συµφωνήθηκε πάντως να δοθεί έµφαση στην ουσία των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, χωρίς να υπάρξει ευθεία επίθεση σε δικαστικές αρχές.

«Οι απόψεις της κυβέρνησης είναι αποτυπωµένες στον νόµο και σε αυτές εµµένει µέχρι τέλους» ανέφεραν εξάλλου χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.

«Ο νόµος αυτός θέτει τέλος σε πολλά αδιέξοδα και σε πάρα πολλές αδικίες» υπήρξε το σχόλιο του κ. Πεταλωτή, ο οποίος βέβαια κατέστησε σαφές πως «εφόσον υπάρξει άλλη απόφαση, θα δούµε και εννοείται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να µην εναρµονιστούµε µε τις επιταγές της ∆ικαιοσύνης».

ΓΑΛΑΖΙΑ ΒΑΒΕΛ.
Σε... Βαβέλ µετατράπηκε ηαξιωµατική αντιπολίτευση, µε στελέχη της, όπως οεκπρόσωπος του κόµµατος ΓιάννηςΜιχελάκης και ο υπεύθυνος του τοµέα Εσωτερικών Χρήστος Ζώης να επιχειρούν, να διαψεύσουν µε κατηγορηµατικό τρόπο πως η Ν.∆. είχε συµφωνήσει στην παροχή δικαιώµατος ψήφου στους µετανάστες.

Ωστόσο, µόλις τον περασµένο Μάρτιο όταν είχε κατατεθεί στη Βουλή αίτηση αντισυνταγµατικότητας του νόµου από τον ΛΑΟΣ, στις τοποθετήσεις τους βουλευτές της Ν.∆.είχαν υπεραµυνθεί της συνταγµατικότητας των διατάξεων και το κόµµα είχε καταψηφίσει την αίτηση. Τότε ο τοµεάρχης ∆ικαιοσύνης Κώστας Τζαβάρας είχε µιλήσει για ένσταση «πολύ αµφιβόλου σπουδαιότητας» και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος για «τερτίπια».

Ενδεικτικό είναι επίσης πως την πρόθεση να δοθεί το δικαίωµα αυτό σε νόµιµους µετανάστες που διαθέτουν άδεια επί µακρόν διαµένοντος είχε όχι µόνον ανακοινώσει ο Προκόπης Παυλόπουλος από τη θέση του ως υπουργός Εσωτερικών, αλλά την επιβεβαίωσε και µε χθεσινή του δήλωση. «Είχα τότε υποστηρίξει – και υποστηρίζω πάντοτε – τη δυνατότητα παραχώρησης τέτοιων εκλογικών δικαιωµάτων» ανέφερε συγκεκριµένα.

Σε µία προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων, ο κ. Μιχελάκης έθεσε εµµέσως πλην σαφώς και ζήτηµα ακυρότητας των δηµοτικών και περιφερειακών εκλογών. «Εφόσον κριθεί και στην Ολοµέλεια δηµιουργείται ένα θέµα για κάποιες αυτοδιοικητικές περιφέρειες και δήµους, εκεί που η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο είναι µικρότερη από τον αριθµό των εγγεγραµµένων αλλοδαπών που ψήφισαν» σχολίασε.

«Η Ν.∆. µε παροιµιώδη ανευθυνότητα εγείρει θέµα για τις εκλογές σε κάποιες περιφέρειες. Σε αυτή τη Ν.∆.

το µόνο που οφείλουµε να κάνουµε είναι να την ενηµερώσουµε ότι µε τον Νόµο 3838/2010 οι νόµιµοι οικονοµικοί µετανάστες δεν απέκτησαν το δικαίωµα συµµετοχής στις περιφερειακές εκλογές. Πολύ απλά δεν ψήφισαν σε “κάποιες περιφέρειες”, δεν ψήφισαν σε καµία περιφέρεια» υπογραµµίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.


Γαλάζια διγλωσσία

Κώστας Τζαβαρας«είναι δεδοµένο και επ’ αυτού επαρκώς η επιστηµονική επιτροπή της βουλής έχει αποφανθεί ότι το άρθρο 4 του Συντάγµατος είναι συµβατό µε το άρθρο 17 του νοµοσχεδίου».

Μάρτιος 2010 Πρ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ «∆εν απαγορεύει (σ.σ.: το Σύνταγµα) να δοθεί και σε εκείνους που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια η δυνατότητα συµµετοχής στις δηµοτικές και νοµαρχιακές εκλογές».

Μάρτιος 2010 Χρήστος Ζώής «άναγνωρίζουµε το δικαίωµα συµµετοχής των οµογενών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήµασταν και είµαστε κατηγορηµατικά αντίθετοι µε τη συµµετοχή µη ελλήνων πολιτών σε αυτές».

ΦΕΒΡΟΎΆΡΙΟς 2011 Γιαννής Μιχελάκης «Η κυβέρνηση µεθοδεύει, µε τον νόµο αυτό, την ψήφο των µεταναστών, ενώ η Ν.∆. ήταν ρητά, κατηγορηµατικά και έντονα εναντίον».

ΦΕΒΡΟΎΆΡΙΟς 2011

«Δεν θέλουµε να γίνουµε ξανά αόρατοι για το κράτος»
ΡΕΠΟΡΤΆΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης, Εύη Σάλτού, Ζωη λιάκα

«Τόσα χρόνια – που δεν δινόταν η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά µεταναστών που γεννιόντουσαν στην Ελλάδα και δικαίωµα ψήφου στους νόµιµους µετανάστες – λέγαµε ότι το µεταναστευτικό στην Ελλάδα είναι 50 χρόνιαπίσω. Αντώρα ακυρωθεί αυτόςο νόµος,σίγουρα ηΕλλάδα θα πάει 100 χρόνια πίσω», λέει ο 29χρονος Νίκος Οντουµπιτάν. Ο νεαρός απόφοιτος του Τµήµατος Μηχανολογίας Ιατρικών Οργάνων του ΤΕΙ Αθήνας κατάγεταιαπό τη Νιγηρία, γεννήθηκε και µεγάλωσε στηνΑθήνα, αλλά... ελληνική ιθαγένειαακόµη δεν έχει πάρει. Η είδηση ότι τµήµα του ΣΤΕ κρίνει αντισυνταγµατικό το δικαίωµα ψήφου στους µετανάστες προκαλεί ανησυχίασε ανθρώπους όπωςο Νίκος. Οπωςλένε, είναιάδικο να ζουν τόσα χρόνια στην Ελλάδα και να µην έχουν δικαιώµατα παρά µόνο υποχρεώσεις. Και προσθέτουν ότι αν ακυρωθεί ο νόµος, τα βήµατα προόδου στο µεταναστευτικό θα πάνε χαµένα.

Ο Νίκος Οντουµπιτάν δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήµατα χθες από νεαρούς φίλους και γνωστούς του – απογόνους µεταναστών– που ανησυχούσανγια το ενδεχόµενο να ακυρωθεί ο νόµος. Ζητούσαν να µάθουνπερισσότεραµιας και ο Νίκος είναι µέλος τής µη κυβερνητικής οργάνωσης «Αsante» (την έχουν ιδρύσει παιδιά µεταναστών από την Αφρική). Επισηµαίνει ότι οι νόµιµοι µετανάστες συνεισφέρουν στην Ελλάδα. Την αγαπάνε. «Είναι λοιπόν λογικό να έχουµε εκτός από υποχρεώσεις και δικαιώµατα. Αποτελούµε κοµµάτι της κοινωνίας. Αν ακυρωθεί ο νόµος, θα γίνουµε ξανά αόρατοι για τοκράτος».

Για τον Νίκο, η απόφαση του ΣΤΕ είναι ένα σηµάδι, όπως λέει, της ξενοφοβίας που υπάρχει ακόµα στην Ελλάδα. Κι αυτό που περιµένει τώρα, είναι η «κυβέρνηση να προστατέψει τον νόµο. Και όλους τους ανθρώπους που καλύπτει ο νόµος. Να τονστηρίξεικαι νατον υπερασπιστεί».

Ο 33χρονος Νικόδηµος Κινίουα µολονότι γεννήθηκε στην Κένυα από κενυάτες γονείς, ζει στην Ελλάδα από τα 8του χρόνιακαι αισθάνεται, όπωςλέει, «πλήρως ενταγµένος εδώ».Σπούδασε Μάρκετινγκ στο ΤΕΙΑθήνας, µιλάει άπταιστα ελληνικά και είναι υπεύθυνος της µη κυβερνητικής οργάνωσης και του οµώνυµου ηλεκτρονικού περιοδικού «Asante».

Οπως τονίζει, τόσο ο ίδιος όσο και πολλά άλλαπαιδιά – µετανάστες 2ης γενιάςπου γεννήθηκαν στην Ελλάδααπό αλλοδαπούςγονείς – «θεωρούµε ότι είµαστε έλληνες πολίτες».

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά