Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Παρουσίαση βιβλίου


Το Σάββατο 30 Ιουλίου 2011 και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Στυλίδας οι συγγραφείς Παντελής Μαντζαβίνος και Νίκη Οριγώνη-Μαντζαβίνου θα παρουσιάσουν το βιβλίο τους με τίτλο:
Το Χρυσάμπελο των Αναμνήσεων
Κορασίνα η Κουμπαγιώτισσα

Λίγα λόγια για το βιβλίο….

            Ανήκει στην σειρά «Μαρτυρίες για τις αλησμόνητες πατρίδες» των εκδόσεων Ενάλιος. Οι συγγραφείς μέσα από τις αφηγήσεις της γιαγιάς Κορασίνας και με αναφορά σε πολλά ιστορικά στοιχεία καταφέρνουν αριστοτεχνικά να μας μεταφέρουν στην εποχή του ξεριζωμού του πληθυσμού της Ανατολικής Θράκης και να περιγράψουν τα βάσανα και τους αγώνες των προσφύγων.
Όλα ξεκινούν από το χωριό Χρυσάμπελο Ραιδεστού (ή Κούμβαο ή Κούμπαο) και καταλήγουν στο χωριό Αχλάδι Φθιώτιδας όπου περνάει την υπόλοιπη ζωή της.
Στο βιβλίο περιγράφεται το δράμα της προσφυγιάς των Κουμπαγιωτών όπου εγκαταλείποντας τον τόπο τους (ένα ελληνικό χωριό 3500 κατοίκων) και μετά από πολλές περιπέτειες και περιπλανήσεις καταλήγουν σε διάφορες ελληνικές πόλεις και χωριά (Αχλάδι, Στυλίδα,  Γιάννουλη,  Λάρισσα, Βόλο, Καβάλα, Κορινό, Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης). Περιέχει συγκλονιστικές μαρτυρίες απόγονων Κουμπαγιωτών, καθώς και εικόνες από έγγραφα και αντικείμενα της εποχής.
            Ένα πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο που βασίζεται σε ηθικές αξίες, σε πολύ διδαχτικά μηνύματα και σε περιγραφές, που έχουν την δύναμη να σε μεταφέρουν νοητά σε άλλους κόσμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά