Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Από πραγματικότητα καταλαβαίνει;

Σε πολύ γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι, στις ώριμες δυτικές δημοκρατίες, οι αριστερόστροφες κυβερνήσεις ξοδεύουν λεφτά και χτίζουν κράτος, ενώ οι δεξιόστροφες κυβερνήσεις εξοικονομούν λεφτά και γκρεμίζουν κράτος. Εδώ σ’ εμάς, σε τούτο το ιδιότυπο μείγμα Βαλκανίων, Μέσης Ανατολής και λίγης Ευρώπης, η αρχή αυτή δεν ισχύει. Η πολιτική κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ κατά τα χρόνια της μεταπολίτευσης ήταν απόλυτη, σε σημείο ώστε οι αντίπαλοί του από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος να το μιμηθούν, ώσπου η βασική διάκριση Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς, στην πράξη, να εξαλειφθεί εντελώς. Εξ ου και τα σημερινά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, που με τόση γλαφυρότητα αναδείχθηκαν στη δύσκολη ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή.
Εν ολίγοις, το πολιτικό (και υπαρξιακό) πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει ως εξής: Είναι ένα αριστερό κόμμα, που προσπαθεί να επιβάλει μια δεξιά πολιτική (συρρίκνωση του Δημοσίου, μαζικές αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση της αγοράς). Μια δεξιά πολιτική, που είναι η μόνη υπάρχουσα, αν θέλουμε οι Ελληνες να παραμείνουμε στη χορεία των δυτικών χωρών και να μην εξελιχθεί η χώρα μας σε παρωδία της Βενεζουέλας του Τσάβες με φουστανέλα και φέτα. Ομως το ΠΑΣΟΚ ούτε
θέλει ούτε μπορεί να προωθήσει αυτήν τη δεξιά πολιτική. Γι’ αυτό, προσπαθεί να την ντύσει με ξεφτίδια αριστερής ρητορείας και το αποτέλεσμα είναι -εφόσον πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις- η αποτυχία του να ενισχύει τα κόμματα της Αριστεράς, όπου κατευθύνονται οι περισσότεροι από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε, λοιπόν, σε ένα αδιέξοδο δικής του κατασκευής, από το οποίο δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει, ελλείψει μάλιστα σοβαρής ηγεσίας. Το ερώτημα που με απασχολεί εδώ, όμως, είναι προς τα πού πορεύεται το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπό την ιδιόρρυθμη ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά. Με λίγες κουβέντες, αυτό που κάνει είναι να κρύβεται από την πραγματικότητα της καταστάσεώς μας, ενώ συγχρόνως αγωνίζεται να περάσει στον κόσμο τη στάση του ως παλικαροσύνη. «Ο Αντώνης Σαμαράς δεν καταλαβαίνει από πιέσεις» διαμηνύουν υπερηφάνως προς τους ανησυχούντες οι περί τον Σαμαρά. Σύμφωνοι και εύγε του! Από πραγματικότητα όμως καταλαβαίνει ο αρχηγός της Ν.Δ.; Ας μου επιτραπεί να αμφιβάλλω, διότι αφότου η φωτισμένη ηγεσία του Γεωργίου Β΄ μας οδήγησε πέρα από το χείλος του γκρεμού, η τακτική του Α. Σαμαρά είναι να προσπαθεί να καλύψει το κενό που αφήνει το ΠΑΣΟΚ, καθώς η πραγματικότητα το σέρνει προς τα δεξιά. Περιφερόμενη πληγωμένη περηφάνια, άρνηση της πραγματικότητας και, όποτε υποχρεώνονται να πουν κάτι συγκεκριμένο, παλαβομάρες και αυτοσχεδιασμοί της πλάκας (βλέπε, π.χ., τα περί εφεδρείας): αυτά ακούμε από τη Ν.Δ.
Διερωτάται κανείς τι μπορεί να ελπίζει η Ν.Δ. του Σαμαρά από μια τέτοια στάση. Προφανώς, να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει κυβέρνηση. Εντάξει, αλλά τι στο καλό να την κάνει μια νίκη με τέτοιους όρους; Δηλαδή, μεταμορφώνεται σε ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πείσει τον κόσμο να την ψηφίσει, ώστε όταν βρεθεί στη θέση που είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ να έχει τις ίδιες ανυπέρβλητες δυσκολίες στον χειρισμό των προβλημάτων; Οχι, δεν τολμώ να πιστέψω ότι είναι ποτέ δυνατόν ένα τόσο ηλίθιο σχέδιο να προέρχεται από τους εγκεφάλους της Ν.Δ.! Κάτι άλλο θα είναι, που υπερβαίνει την μετριότητά μου...
Ενδεχομένως, η απάντηση του ερωτήματος να βρίσκεται σε μία θεωρία που άκουσα προσφάτως. Σύμφωνα με αυτήν, όταν ο Σαμαράς γίνει πρωθυπουργός, το ΠΑΣΟΚ θα έχει διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Οπότε εκείνος, χωρίς τον φόβο των διαρροών προς την Κεντροαριστερά, θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τις επώδυνες τομές που είναι απαραίτητες και να σώσει τη χώρα. Πρόκειται, ασφαλώς, για τακτικισμό του πλέον αμοραλιστικού τύπου - του τύπου που θεωρεί τους ψηφοφόρους απλούς υπηκόους. Και είναι ανάξιος λόγου για ένα σοβαρό πολιτικό αρχηγό, διότι αγνοεί τις μεταβολές που συντελούνται στο ευρύτερο περιβάλλον και προϋποθέτει ότι το πολιτικό σύστημά μας θα υπάρχει, όπως το γνωρίζουμε, και την επόμενη ημέρα της καταστροφής. Μου θυμίζει την καταφερτζίδικη κουτοπονηριά, που πρόσφερε κάποτε ως συμβουλή ένας «Ελληνάρας» σε έναν φιλοπρόοδο σπουδαστή που είχε γίνει δεκτός στο φημισμένο πανεπιστήμιο Princeton: «Ακου να δεις. Ξέρεις γαλλικά; Ξέρεις. Εσύ όμως θα πεις ότι δεν ξέρεις και θα πάρεις το μάθημα των γαλλικών για αρχαρίους. Το ίδιο θα κάνεις και με ό,τι άλλο ξέρεις κι έτσι θα μαζέψεις βαθμούς, που είναι και το σημαντικότερο για τους Αμερικάνους». Ελπίζω να μην είναι τέτοιου επιπέδου ο αρχηγός της Κεντροδεξιάς...
Στ.Κασιμάτης-Καθημερινή

8 σχόλια:

  1. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητα παραδεκτό από όλους (εντός και εκτός Ελλάδας) αυτό που υποστήριζε εξ αρχής ο Αντώνης Σαμαράς. Ότι δηλαδή το πρωταρχικό στοιχείο που χρειάζεται η χώρα μας προκειμένου να ξεφύγει από την λαιμητόμο της κρίσης, ακούει στη μαγική λέξη «ανάπτυξη».

    Ανάπτυξη ,όμως, σημαίνει επενδύσεις και όπως είναι γνωστό το πρωταρχικό στοιχείο το οποίο εξετάζουν οι επενδυτές προκειμένου να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, είναι η σοβαρότητα που διακρίνει τη χώρα τής υπό εξέταση επένδυσης…. Όλα τα υπόλοιπα κριτήρια έπονται από την στιγμή που το πρωταρχικό στοιχείο οριοθετείται ως υπαρκτό.

    Δυστυχώς όμως για την χώρα μας, υπό την παρούσα κυβέρνηση, το στοιχείο της σοβαρότητας κρίνεται από τους διεθνείς επενδυτές ως …ανύπαρκτο!

    Τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα της …ικανότητας (γιατί περί ικανότητας τελικά πρόκειται) της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου να καλλιεργεί ….αρνητικό κλίμα και να εκπέμπει έντονα μια τραγική έλλειψη σοβαρότητας (που όχι μόνο αποτρέπει τους επενδυτές αλλά τους προκαλεί και …γέλια), είναι το συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης (Πάγκαλος) και το «Invest in Greece» στην Αθήνα.
    Οι ηλεκτρονικές προσκλήσεις μαζί με το πρόγραμμα εστάλησαν στην … ελληνική γλώσσα (!) σε τουλάχιστον τέσσερα βρετανικά funds όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές.

    Στο Λονδίνο -και όχι μόνο- ακόμα γελάνε! Ας μην αναρωτιόνται λοιπόν κάποιοι για ποιο λόγο ήταν λίγοι αυτοί που επέδειξαν ενδιαφέρον για το συνέδριο , το οποίο ως τραγική ειρωνεία είχε τον τίτλο «Ξεπερνώντας τα εμπόδια» .
    Το εμπόδιο της τραγικής έλλειψης σοβαρότητας αυτής της κυβέρνησης δεν μπόρεσαν τελικά να το ξεπεράσουν….
    Σε καταλαβαίνουμε κ. κασιμάτη μας, ότι προσπαθείς να βγάλεις το "μεροκάματο" και ότι τέτοια θέλει να γράφεις το "αφεντικό" αλλά σε λίγο καιρό θα πέσει μεγάλη πείνα στα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησεις και όπως λέει και το παράνω κείμενο το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι πλέον η "σοβαρότητα" γιατί η "αξιοπιστία" έχει χαθεί μόλις ανέλαβε τα ηνία της άτυχης Ελλάδος, για το ρεζουμέ, πρόκειται για κυβέρνηση "ρεντίκολο"!!!
    Το μόνο που προσπαθείτε ανεπυτηχώς, μέχρι σήμερα, να μας πείσετε είναι ότι για όλα φταίει ο Σαμαράς, αν είναι δυνατόν!!!
    Χθες και σήμερα, στην Ευρώπη άλλαξαν στάση απένατι στον Αντώνη (ή στον τρελλαντώνη) όπως αρέσει σε μερικούς, γιατί κ. κασιμάτη μας, έμαθαν την Ελληνική παροιμία, ότι "από μικρό και τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια"!!! Με τς υγείες σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΡΕ Ο ΑΛΙΕΑΣ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ;
    ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗ ΣΤΑΝΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΣΟΠΑΝΟΣ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ...ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΒΑΤΑ ΘΡΕΦΤΑΡΙΑ
    Γ.Κ
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΠΑΛΙ ΕΙΣΑΙ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ ΓΙΑ ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΡΕΛΑΝΤΩΝΗ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ποιός σου είπε εσένα ότι οι δημοσιογράφοι ανήκουν σε κόμματα, που ζεις εκτός Ελλάδος;;;
    Όσο για τον Σαμαρά, γράφω για τον άν δικαιώθηκε, γιατί προχθές ήμουν με τον Τσίπρα δεν έγραψες το ίδιο!
    Εδώ, εσύ είσαι "αριστερός" και "πασοκτζής", δεν είναι για γέλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, όταν όλα παίζονται, κάθισε σε μια γωνιά και έκανε την πάπια. Μοναδικό του μέλημα να μη φάει ξύλο.

    Άχνα δεν έβγαλε ο Ελληναράς που πήγε στις Βρυξέλλες για να δώσει τη μάχη για την πατρίδα, για να εξηγήσει στους Ευρωπάιους συντρόφους του στο Λαϊκό Κόμμα πόσο λάθος κάνουν.

    "Στην σημερινή συνεδρίαση δεν ετέθη θέμα Ελλάδας. Έγινε μόνο μια θεώρηση του γενικότερου προβλήματος με εμμονή στην συνθετότητά του..." μας λέει ο αρθρογράφος.

    Δεν τέθηκε λέει το θέμα της Ελλάδας.Και ποιος περίμενες να το θέσει τρισμέγιστε Ελληναρά; Ο Μπερλουσκόνι ή η Μερκελ; Ποιος θα ανοίξει τη συζήτηση αν δεν την ανοίξεις ΕΣΥ; Γι αυτό δεν πήγες εκεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελείως διαφορετικό σε σχέση με την προηγούμενη φορά – κατά την οποία ο Α. Σαμαράς είχε δεχθεί έντονες επιθέσεις από την κ. Μέρκελ και άλλους για την πολιτική του – ήταν το κλίμα στην σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Μετά την συνεδρίαση διάφοροι ηγέτες και παράγοντες του ΕΛΚ πλησίασαν τον πρόεδρο της ΝΔ και του έλεγαν ότι δικαιώθηκε για την στάση του. Μετά την σύνοδο κ. Σαμαράς είχε προσωπικές συναντήσεις με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι (σε θερμό κλίμα), τον Κοέλιο (φωτογραφία), τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάρτενς, τον Φιλανδό Κατάνεν και τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Μπαρνιέ.

    Στην συνεδρίαση δεν ετέθη θέμα Ελλάδας. Έγινε μόνο μια θεώρηση του γενικότερου προβλήματος με εμμονή στην συνθετότητά του.

    Αποφάσεις δεν αναμένονται αύριο στην Σύνοδο Κορυφής. Ένας από τους λόγους είναι ότι η κ. Μέρκελ θα περιμένει πρώτα να μεταφρασθεί στα γερμανικά το κείμενο συμπερασμάτων για να τo δώσει στους βουλευτές της και να αποφασίσουν για την Τετάρτη.

    Πριν από την Σύνοδο, ο κ. Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση:
    «Έγινε γνωστή η Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που δείχνει ότι η πρόσφατη συμφωνία του Ιουλίου δεν έβαλε “πάτο στο βαρέλι”.
    Η αναθεώρησή της, όμως, απαιτεί προσοχή, γιατί εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους,
    τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας Οικονομίας.

    Κινδύνους για τις αντοχές και τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την αναγκαία επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να υπάρξει το μεγάλο ζητούμενο -δηλαδή ρευστότητα- και να μην πληγούν περισσότερο οι συνταξιούχοι μας.
    Κινδύνους για τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών.
    Ώστε να μην “πυροδοτηθούν” άλλες δυσάρεστες εξελίξεις, όπως η μετάδοση της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
    Κινδύνους για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, για όσο διάστημα -και αυτό εκτιμάται, δυστυχώς πλέον, ότι θα είναι πολύ μεγάλο- η χώρα θα μείνει εκτός αγορών.
    Κινδύνους, τέλος, για τον οικονομικό έλεγχο της χώρας και την επιβολή βαρύτερης και παρατεταμένης λιτότητας στην Ελληνική Κοινωνία. Μία κοινωνία που έχει φθάσει στα όρια ανοχής και αντοχής της.
    Σε κάθε περίπτωση, σταθερά υποστηρίζω και θα το επαναλάβω σε λίγο στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος, ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτός από το όποιο “κούρεμα”, προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλα και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα.
    Γι’ αυτό και απαιτείται, άμεσα, η επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας.
    Ώστε να “πάρει μπροστά” και να αρχίσουν να μειώνονται τα ελλείμματα.
    Ώστε να μπούμε σε τροχιά βιώσιμης λύσης των προβλημάτων μας, στο πλαίσιο, πάντα, της Ευρωζώνης».
    Αν δεν σου φτάνουν αυτά έχω και τι είπε ο γιωργάκης στους Ευρωπαίους, αλλά και τι του είπαν αυτοί, άκρως προσβλητικά για την Ελλάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΛΙΕΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΠΩΣ ΜΟΛΙΣ ΒΓΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ; ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΕΝΤΡΟ ! ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΟΚ ΕΧΕΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΞΕΝΕΣ ...ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΛΕΟΝ ΚΥΡΙΟΙ ...ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ! ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΠ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ..ΑΛΙΕΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΕΝΟΩ ! Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΛΕΟΝ ΑΛΛΑ ΣΕ 1-2 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ! Η ΕΟΚ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΒΓΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ! ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΕ Α.....ΔΙΑ ...ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ..ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. AX ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΤΙΝΕWS ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΧΑΖΟΥΣ...
    ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ,ΕΚΕΙΝΗ Η ΑΘΩΑ ΨΥΧΗ Ο ΚΩΣΤΑΚΗΣ Ο ΟΛΕΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΚΟΜΗ ΣΙΩΠΑ;
    ΙΣΩΣ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ Η ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ PLAY STATION
    Γ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δραχμή, ελιά κι Αντώνη Σαμαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά