Νοέμβριος του 2011, η ελληνική οικονομία στον γκρεμό, το τραπεζικό σύστημα πιασμένο από τα μαλλιά του και η αγορά στεγνή από ρευστότητα. Αλλά μια μικρή τράπεζα στέλνει αδιάβαστους όσους διατείνονται ότι οι τραπεζίτες έκλεισαν τις κάνουλες χρηματοδότησης. Με συνοπτικές διαδικασίες χορηγεί δάνεια σε δύο πελάτες τους οποίους θεωρεί, όπως ανακοίνωσε, «φερέγγυους» και με όλες τις εγγυήσεις αποπληρωμής των δανείων. Να τράπεζα, να μάλαμα.
Μόνο που αυτοί οι πελάτες έχουν φεσώσει την αγορά. Οφείλουν και οι δύο μαζί καμιά τρακοσαριά εκατομμύρια ευρώ σε άλλες τράπεζες. Εχουν προεισπράξει τις κρατικές επιχορηγήσεις για τα επόμενα 3-4 χρόνια. Εως τότε μπορεί να μην υπάρχουν ή να δικαιούνται λιγότερα και θα πρέπει να τα επιστρέψουν. Βάζουν ως εγγύηση για το νέο δάνειο κάτι που δεν έχουν, αφού το έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση για τα άλλα δάνεια. Επιπλέον αυτοί οι πελάτες είναι δακτυλοδεικτούμενοι από τον κόσμο και γνωστοί τζαμπατζήδες. Π.χ. χρησιμοποιούν εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους χωρίς να πληρώνουν μία στο κράτος.
Ασφαλώς υπάρχει και μια άλλη διάσταση στη μεταχείριση των συγκεκριμένων πελατών. Αποτελούν τις βασικές κολόνες του κοινοβουλευτισμού. Είναι λογικό να μείνουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πανί με πανί, τώρα μάλιστα που τα βρήκαν και συγκυβερνούν; Ασφαλώς όχι. Αλλά αυτό τι ενδιαφέρει μια ιδιωτική τράπεζα; Από πότε εντάσσεται στα τραπεζικά κριτήρια η... κοινοβουλευτική διάσταση ενός χρηματοδοτικού προγράμματος;
Το οικονομικό πρόβλημα των κομμάτων γιατί να το επωμισθούν οι μέτοχοι των τραπεζών; Ας το λύσουν τα στελέχη και οι οπαδοί τους. Οι συνήθεις χρηματοδότες τους, που «αγόραζαν κουπόνια» με τη σέσουλα. Ας περιορίσουν τα έξοδά τους. Ας κάνουν έρανο. Ας έκαναν καλύτερο κουμάντο με τα λεφτά που έχουν πάρει μέχρι σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα πάντως είναι ασύμβατη με τον φάκελό τους. Με αυτά τα λεφτά η συγκεκριμένη τράπεζα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει, αντί δύο κόμματα, δύο επιχειρήσεις. Να συμβάλει έτσι στην ανάπτυξη, στη διατήρηση θέσεων εργασίας και να πάρει και τα λεφτά της πίσω κάποτε. Αντί γι' αυτό, ακόμη μία τράπεζα περνάει σ' αυτό που έλεγε ο αμερικανός επιχειρηματίας Τζον-Πολ Γκετί: «Αν χρωστάς στην τράπεζα 1.000 δολάρια έχεις πρόβλημα, αν χρωστάς 10 εκατομμύρια έχει η τράπεζα πρόβλημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.