Οι μακρές διαπραγματεύσεις και το αποτέλεσμα που προέκυψε, αναδεικνύουν ορισμένους νικητές και ορισμένους ηττημένους στο πολιτικό δυναμικό της χώρας και μεταβάλλουν σημαντικά τους πολιτικούς συσχετισμούς που γνωρίζαμε.
Πρώτα από όλα, ο κ. Λ. Παπαδήμος, εγκαθίσταται πλέον στο πολιτικό σύστημα, καθώς πέτυχε την αποστολή που του είχαν αναθέσει οι πολιτικοί αρχηγοί και η Βουλή. Παρότι ο ίδιος αποφεύγει κάθε θριαμβολογία, αλλά και κάθε συζήτηση για το μέλλον, είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι αποτελεί πια την «χρυσή εφεδρεία» που θα αναζητηθεί και πάλι, εφόσον δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Η παρουσία του οπωσδήποτε επηρεάζει την πορεία των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, καθώς ο Αντ. Σαμαράς, αλλά και ο διάδοχος του Γ. Παπανδρέου θα έχουν πλέον απέναντί τους, ένα πρόσωπο που η κοινή γνώμη θα θεωρεί για καιρό «καταλληλότερο για πρωθυπουργό».
Σημαντικά ενισχυμένος βγαίνει από την διελκυστίνδα των διαπραγματεύσεων και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος τώρα μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠαΣοΚ χωρίς να μπορεί κανείς να τον υπερφαλαγγίσει. Οι όποιοι πιθανοί αντίπαλοί του στην εσωκομματική διαδικασία, δεν μπορούν παρά να αναγνωρίσουν το προβάδισμα που απέκτησε από τον αγώνα που έδωσε απέναντι στην Τρόικα και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τολμήσουν να τον αμφισβητήσουν μέχρι τέλους, διαπιστώνοντας ότι θα δώσουν μια χαμένη μάχη.
Ενισχυμένος τέλος βγαίνει και ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος δικαιώνεται για τις τελευταίες επιλογές του και κυρίως για την αποφασιστικότητα με την οποία στήριξη την ψήφιση του μνημονίου. Κι οπωσδήποτε η Ντόρα Μπακογιάννη που υποστήριξε εξ αρχής την προσήλωση στο μνημόνιο και πλήρωσε την στάση της αυτή με διαγραφή από το κόμμα της.
Στην απέναντι όχθη χαμένος είναι ο κ. Γ. Καρατζαφέρης που διέγραψε δύο προβεβλημένους βουλευτές του και που προσπαθεί τώρα να δικαιολογήσει μια ξαφνική στροφή, μόνο και μόνο επειδή πίστεψε τις δημοσκοπήσεις.
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο Φ. Κουβέλης, επειδή η άρνησή του να στηρίξει το μνημόνιο πιθανώς θα του στοιχίσει αρκετές μονάδες δημοτικότητας στον πόλεμος των προεκλογικών εντυπώσεων. Και σε ακόμη δυσκολότερη ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος μάλιστα κατέφυγε τις τελευταίες ημέρες και σε ακραία φρασεολογία.
Με λίγα λόγια, όλα όσα καταγραφόταν μέχρι χθες στις δημοσκοπήσεις, σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχουν. Γιατί από εδώ και στο εξής το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» δεν υπάρχει. Το δίλημμα είναι, τώρα, ποιος θα διαχειριστεί τα 130 δις ευρώ που δανειζόμαστε.
Και στο δίλημμα αυτό, δεν έχουν ισχυρή θέση, όσοι ποντάρισαν πολιτικά στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και στην χρεοκοπία.
Κουνια που σε κουναγε ψυχαροπαπαγαλε
ΑπάντησηΔιαγραφή