Οι ευθύνες του Αντώνη Σαμαρά είναι ανάλογες του ασύλληπτου μεγέθους των λαθών του. Πρώτα απ’ όλα, διότι είναι αυτός που έδωσε την ηθική νομιμοποίηση στο εκ δεξιών αντιμνημονιακό ρεύμα. Νόμιζε ότι καταγγέλλοντας διαρκώς το «απαράδεκτο Μνημόνιο» θα πετύχαινε να ανακόψει την ενίσχυση των δυνάμεων της Αριστεράς. Το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει ένα ρεύμα κατά του Μνημονίου μέσα στην ίδια την παράταξή του· και όταν οι συνθήκες επέτρεψαν την αυτονόμησή του ήταν πια αδύνατον για τον ίδιο να το συγκρατήσει. Την πάτησε όπως ο δόκτωρ Φρανκενστάιν. Από έναν μάλλον περιθωριακό και ιδεοληπτικό πολιτικό της Δεξιάς, ο Αντώνης Σαμαράς έφτιαξε ένα τέρας: Τον πρόεδρο Πάνο Καμμένο του διόλου ευκαταφρόνητου 10,60%.
Η συνέχεια ήταν ακόμη χειρότερη για
τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και επιβεβαίωσε τη χειρότερη υποψία όσων δεν συμμερίζονταν την ανεπιφύλακτα αντιμνημονιακή τακτική του. Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι αιτία της εσφαλμένης θέσης που έλαβε από την αρχή ήταν η προσωπική ανεπάρκειά του να εκτιμήσει σωστά την πραγματικότητα. Κατά τη μακρά περίοδο που η Νέα Δημοκρατία -με δική του ευθύνη- είχε απομονωθεί από το ευρωπαϊκό περιβάλλον της, ο πρόεδρος του κόμματος δεν μπόρεσε να αντιληφθεί την ανάγκη συναίνεσης των αστικών κομμάτων και ενεπλάκη σε μία στείρα αντιπαράθεση, σε επίπεδο τακτικής, με τον τέως αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αγνοώντας το κλίμα που διαμορφωνόταν στον διεθνή περίγυρο για το ελληνικό πρόβλημα.
Παίρνοντας αυτόν τον δρόμο, άφησε ανεκμετάλλευτο το φυσικό πλεονέκτημα του κόμματός του -δηλαδή, τον κεντροδεξιό χαρακτήρα του- και αναλώθηκε σε έναν ανταγωνισμό με το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ, διολισθαίνοντας σταδιακά σε θέσεις μάλλον κεντροαριστερές. Με άλλα λόγια, ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας μπερδέψει το φιλολαϊκό στοιχείο της Νέας Δημοκρατίας με το κεντροαριστερό, έπαιζε για να τα κερδίσει όλα και το μόνο που κατάφερνε ήταν κάθε φορά να χάνει και περισσότερα. Στο τέλος, το μόνο που είχε καταφέρει ήταν να δείξει ότι, ως προς τις δυνατότητές του, δεν υπερέβαινε τον τελευταίο των Παπανδρέου -τελευταίο από πάσης απόψεως.
Οταν πια, στα τέλη του 2011, υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει την πραγματικότητα, αποδεχόμενος τη δανειακή σύμβαση, τα όσα ακολούθησαν την αναστροφή του είναι μια ιστορία τόσο θλιβερή όσο και η υποχώρηση του ελληνικού στρατού από τον Σαγγάριο: Συγκυβερνούσε αντιπολιτευόμενος, προκάλεσε τις εκλογές εξαιτίας του πείσματός του να αποδείξει ότι υπήρχε και μια «κόκκινη γραμμή» από την οποία δεν θα υποχωρούσε, έκανε και μία αξιοθρήνητη προεκλογική εκστρατεία διεκδικώντας την αυτοδυναμία, ώσπου σωρεύοντας λάθη επί λαθών κατέληξε στον εξευτελισμό του 18,85%.
Στις 6 Μαΐου ο Αντώνης Σαμαράς υπέστη μία συντριπτική, προσωπική ήττα. Το ξέρουν οι πάντες, το λένε ώς και τα πουλάκια της δημώδους παράδοσης. Κατά πόσον όμως το συναισθάνεται και ο ίδιος είναι αμφίβολο. Πάντως, οφείλει να σταθμίσει, από τη μία πλευρά, το χρέος του προς τον τόπο και την παράταξη και, από την άλλη, τη φιλοδοξία του να γίνει πρωθυπουργός. Εφόσον έχει επίγνωση της ευθύνης του, είναι βέβαιο ότι το χρέος του θα υπερτερήσει και θα κάνει πίσω, ανοίγοντας τον δρόμο προς τη διάδοχη κατάσταση, στην οποία θα πρέπει να παράσχει την πλήρη υποστήριξή του, ώστε η Κεντροδεξιά να δώσει τη μάχη των επομένων εκλογών με πνεύμα ομοψυχίας. Είναι, πάνω απ’ όλα, ζήτημα τιμής. Είναι όμως και ζήτημα επιβίωσης, διότι μόνον θυσιάζοντας φιλοδοξίες που δεν έχουν ελπίδα πραγμάτωσης διασώζει την υστεροφημία του. Οταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ παραιτήθηκε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το 1985, ένας συνεργάτης του τον ρώτησε γιατί φεύγει, ενώ την ίδια στιγμή ελέγχει ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα. «Για να με ρωτάνε γιατί έφυγα και όχι γιατί έμεινα» ήταν η απάντηση του τελευταίου γνήσιου ευπατρίδη της πολιτικής. Σημειωτέον, δε, ότι ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί εαυτόν πολιτικό απόγονο του Αβέρωφ...
Tου Στεφανου Κασιματη-Καθημερινή
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ...ΚΟΡΩΝΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ .ΔΙΑΛΕΓΕΤΕ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ...ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΡΔΙΖΩ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΑΝΕΙΣ . ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΙΛΑΜΕ .!ΧΖ
ΑπάντησηΔιαγραφή