Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Πόσο Μικροί Είμαστε;



Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει προκαλέσει πρωτοφανές ταράκουλο στην παγκόσμια οικονομία, για το οποίο φταίει, βεβαίως, αλλά δεν φταίει μοναχή της, φταίνε κι άλλοι παράγοντες, τέλος πάντων δεν είναι αυτό το θέμα μας αυτό εδώ, το θέμα μας είναι το ότι έχουμε κάνει τον κόσμο ολόκληρο να παρακολουθεί τι μας συμβαίνει, να ανησυχεί για το αν κάναμε μεταρρυθμίσεις, για το αν γίναν επεισόδια, και να μάθει το όνομα «Τσίπρας», κι αυτό είναι περίεργο. Παράλογο.
Γιατί σύμφωνα μ’ αυτήν εδώ τη λίστα, 9 Αμερικάνικες πόλεις αποτελούν μεγαλύτερες «οικονομίες» από ολόκληρη τη δικιά μας χώρα. Εννέα. Πόλεις.

Η μητροπολιτική περιοχή της Βοστώνης  (πληθυσμός: κάτω από 5 εκ. άνθρωποι) έχει μεγαλύτερο ΑΕΠ (πιο σωστά ΑΑΠ: Ακαθάριστο Αστικό Προϊόν, ας πούμε) από την Ελλάδα. Το ίδιο και η Φιλαδέλφεια, το Σαν Φρανσίσκο, το Χιούστον, το Σικάγο, το Λος Άντζελες και η Νέα Υόρκη.
Αυτά είναι τα μεγέθη. Οι ΗΠΑ τρέμουν
(ή, για να μην υπερβάλλουμε κιόλας, «ανησυχούν») για τα συμβάντα στην Ελλάδα, αλλά μόνο 13 χώρες στη Γη έχουν ΑΕΠ μεγαλύτερο από το «ΑΑΠ» της Νέας Υόρκης.
Μερικές φορές δεν συνειδητοποιούμε πόσο μικρή χώρα είμαστε και οι συνέπειες των προβλημάτων μας στην παγκόσμια οικονομία είναι, αν μη τι άλλο, μια ένδειξη του ότι κάτι δεν πάει καλά με την παγκόσμια οικονομία. Σαν κάτι να μην έχει σχεδιαστεί σωστά. Κάποια βίδα να έχει λασκάρει, κάπου. Δεν δικαιολογείται η Ελλαδίτσα, θα πει κανείς, μια οικονομία ελάχιστα μεγαλύτερη από την Ατλάντα, να προκαλεί τόσο πανικό.
Δυο πράγματα που σκέφτομαι βλέποντας την λίστα της WSJ:
Πρώτον, ότι το καλύτερο μάθημα από αυτήν απευθύνεται στις κυρίες Μέρκελ του κόσμου. Οι πόλεις των ΗΠΑ είναι από μόνες τους πανίσχυρες γεννήτριες χρήματος κι ευημερίας επειδή ακριβώς δεν είναι μόνες τους. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει μια πόλη των 5 εκατομμυρίων να αποκτήσει οικονομία μεγέθους μεγαλύτερου από μια (δυτική! ευρωπαϊκή!) χώρα 11 εκατομμυρίων: Απολαμβάνοντας τη στήριξη μιας σφιχτής ένωσης 50 κρατών-μελών που υπάρχουν και λειτουργούν σε κάποιο βαθμό ως ένα.
Δεύτερον, ότι το θέμα του μεγέθους, της κλίμακας των πραγμάτων, είναι πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα πολύ εύκολο να παραβλεφθεί. Συμβαίνει συνέχεια. Μιλάνε διάφοροι για το παράδειγμα της Ισλανδίας, που ανέκαμψε, ας πούμε. Σκέψου το εξής:
Σε ολόκληρη την Ισλανδία ζουν 319.000 άνθρωποι.
Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του Ιουνίου ήταν 426.000 άνθρωποι.
Τρομερό πράγμα, η κλίμακα των πραγμάτων.

Το κείμενο αυτό γράφτηκε από το Θοδωρή Γεωργακόπουλο. 
http://www.georgakopoulos.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά