Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Να χωρίσουμε με διάλογο, όχι με μίσος

Είναι σωστό οι Χριστιανοί να πληρώνουν φόρο για την Εκκλησία; Ένας πιστός θα πρέπει κανονικά να είναι έτοιμος να προσφέρει πολλά περισσότερα πράγματα από τον οβολό του! Εδώ εμπιστεύεται την ψυχή του και θα έχει πρόβλημα με μερικά ευρώ; Από την άλλη πλευρά και λόγω της πενίας, είναι αμφίβολο αν δηλώσουν ΧΟ περισσότεροι από μερικοί χιλιάδες! Όλα αυτά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα διαχωρισμού κράτους – Εκκλησίας.
Το ορθότερο θα ήταν να γίνει και στην Ελλάδα ό,τι έχει γίνει εδώ και δεκαετίες σε όλη την Ευρώπη: Να διαχωριστεί πλήρως το κράτος από την θρησκεία και να βρει έτσι ο κάθε ένας τον δρόμο του. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με μίσος! Δεν είναι εχθροί μας οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι! Ο διαχωρισμός δεν μπορεί να γίνει με βία, αλλά με διάλογο.

Το θέμα τέθηκε αυτή την φορά από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκη. Ο κ. Κουράκης, όμως, δεν ζήτησε μόνο τον διαχωρισμό, αλλά κάτι περισσότερο:

Να πληρώνουν φόρο οι Χριστιανοί στην Εκκλησία! Μία τέτοια πράξη θα θύμιζε τους Οθωμανούς! Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αυτό συνέβαινε! Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι το γεγονός ότι οι πολίτες καλούνται να δηλώνουν στην εφορία το θρήσκευμά τους από ένα κόμμα που είχε αγωνιστεί στο παρελθόν για να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στην ταυτότητα...
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η Εκκλησία θα είναι αντίθετη σε ένα διαζύγιο με το κράτος. Δεν είναι όμως έτσι! Υπάρχουν φωνές στην Εκκλησία που θα επιθυμούσαν μία τέτοια εξέλιξη, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε η Εκκλησία να αυξήσει σημαντικά την επιρροή της. Ο σφικτός εναγκαλισμός της με το κράτος έχει δημιουργήσει στον κόσμο την αίσθηση ότι είναι ένας κρατικός θεσμός. Κι αυτό δυσκολεύει σημαντικά το έργο της. 

Η κρίση απέδειξε ότι η Εκκλησία μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα εκτός των ατενών πλαισίων του κράτους. Τα συσσίτια λειτουργούν άριστα επειδή ακριβώς τα κάνει η Εκκλησία και όχι κάποια κρατική εταιρεία. Έστω και καθυστερημένα, λοιπόν, ο διάλογος αυτός πρέπει να ξεκινήσει. Δεν έχει να φοβηθεί κανείς κάτι. Ούτε το κράτος, ούτε η Εκκλησία. 

Θανάσης Μαυρίδης-capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

2 σχόλια:

  1. /Η Ανώνυμος είπε......Ο σφικτός εναγκαλισμός της με το κράτος έχει δημιουργήσει στον κόσμο την αίσθηση ότι είναι ένας κρατικός θεσμός. ...
    Ας ανοιξει ο διαλογος αυτος για τον διαχωρισμο και δεν θα πρεπει να επικεντρωθει μονο στο φορο.
    Ειναι καιρος να μαθουμε πολλα απο αυτον το διαλογο. Για το φραγμο επι παραδειγματι της εκκλησιας εναντι του διαφωτισμου,που δεν επετρεψε στους νεους μας να διδαχθουν τους φιλοσοφους και την ηθικη της Ευρωπης σαν τον ωφελισμο και την ηθικη της Κατηγορηματικης προσταγης του Καντ κ.α. Επισης να μαθουμε πως η θρησκεια προωθησε τη προφητεια εναντι της αρχαιας φιλοσοφιας, και την θρησκοληψια εναντι της επιστημης και τεχνης και τοσα αλλα.
    Χα.

    Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 - 11:20:30 μ.μ. EET

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Kουρακης ειπε το αυτονοητο> Οταν εισαι εγγεγραμμενος ως ορθοδοξος τοτε θα πληρωνεις φορο, δεν εισαι δηλ.διαγραφεσαι απο τα χαρτια ως ορθοδοξος, τοτε δεν πληρωνεις φορο. Ετσι γινεται σε ολα τα δογματα στην Ευρωπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά