Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

«Ρατσιστική συνεργασία αστυνομίας - Χρυσής Αυγής και ατιμωρησία»

«Με ανησυχεί βαθιά η ατιμωρησία όσων πραγματοποιούν ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα. Ελάχιστοι έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και ακόμη λιγότεροι έχουν καταδικαστεί», δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) μιλώντας την Παρασκευή σε δημοσιογράφους κατά την ολοκλήρωση της εβδομαδιαίας επίσκεψής του στη χώρα μας.
Ο κ. Νιλς Μούιζνιεκς - ο οποίος είναι επιφορτισμένος με το να παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 47 κράτη-μέλη του ΣτΕ - συναντήθηκε στην Αθήνα με υπουργούς, δικαστές, αστυνομικούς, μετανάστες και ΜΚΟ με στόχο να διερευνήσει «την ρατσιστική βία, τον ρόλο της αστυνομίας και τα πολιτικά και νομικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να περιοριστεί η δράση της Χρυσής Αυγής».
«Η αστυνομία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της: κατάχρηση εξουσίας, χρήση υπερβολικής βίας, συνέργεια με την Χρυσή Αυγή. Ανάμεσα στους αστυνομικούς υπάρχουν αναμφίβολα "σάπια μήλα" αλλά δεν έχουν καμία επίπτωση - και εδώ ατιμωρησία», διαπιστώνει ο Επίτροπος. Προειδοποιεί μάλιστα ότι «κινδυνεύει η διεθνής εικόνα της Ελλάδας, ιδίως του δικαστικού συστήματος. Επιθυμούμε να δούμε την παραπομπή στη δικαιοσύνη μελών της Χρυσής Αυγής και αστυνομικών. Μέχρι να συμβεί αυτό, όλα τ' άλλα είναι λόγια»!

Ο κ. Μούιζνιεκς ζητά επίσης «να σταματήσει η πολιτική της συστηματικής κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο». Για να μειωθεί ο ρατσισμός στην Ελλάδα, όπως λέει, «πρέπει να διορθώσετε την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου αλλά και να πάρετε μέτρα για την ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών».

Ο επίτροπος, ο οποίος βρίσκεται τους τελευταίους εννέα μήνες στην θέση αυτή, αναφέρθηκε εκτενώς κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και στην πιθανότητα απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής. «Η ελληνική δημοκρατία πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Οι ρατσιστικές επιθέσεις όμως δεν θα σταματήσουν ακόμη και αν απαγορευτεί η Χρυσή Αυγή αύριο».  

Ο κ. Μούιζνιεκς βρίσκει, όπως λέει, περίεργο το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αξιοποιεί το άρθρο του ελληνικού Συντάγματος που ορίζει ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να ενισχύουν τη δημοκρατία, καθώς και ότι ο Αρειος Πάγος ελέγχει ένα κόμμα μόνο κατά την ίδρυσή του, αφού σ' αυτόν κατατίθεται το καταστατικό του, και στη συνέχεια δεν ξανασχολείται. «Ακουσα την άποψη δικαστών ότι αν φθάσει συγκεκριμένη υπόθεση στα δικαστήρια, η Χρυσή Αυγή μπορεί να απαγορευτεί ενώ άλλοι μου είπαν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον νόμο», παρατηρεί.

«Το πρώτο βήμα είναι να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη ευθύς αμέσως τα μέλη της Χρυσής Αυγής που χρησιμοποιούν ρατσιστικό λόγο και βία. Η Βουλή πρέπει να καθορίσει τα όρια του επιτρεπτού λόγου», σημειώνει ο Λεττονός επίτροπος.

Κρούει, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου: «Τα ρατσιστικά εγκλήματα είναι πολύ σοβαρά γιατί οδηγούν σε κοινωνικές εντάσεις. Μερικοί από τους συνομιλητές μου στην Ελλάδα έδειξαν να το καταλαβαίνουν αυτό, άλλοι όχι».

Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για την Ελλάδα σε δύο εβδομάδες και, με βάση αυτή, θα συνεχίσει τον διάλογο με τις ελληνικές αρχές. 
Τάνια Μποζανίνου-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά