Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

O ήρωας του «Μπαϊρακτάρη» σε νέες περιπέτειες


Νέα χουνέρια στον Σαμαρά ετοιμάζουν τα πρωτοπαλίκαρα του Καραμανλή, που ακόμη δεν λένε να χωνέψουν τις δηλώσεις Στουρνάρα περί βαρέων ευθυνών της κυβέρνησης του «βατοπεδινού» για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Όπως διοχετεύουν οι αμετανόητοι νοσταλγοί του πρώην πρωθυπουργού, το non paper που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στους κόλπους της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ήταν μόνο ένα μικρό δείγμα» των πρωτοβουλιών που προτίθενται να αναλάβουν, αν ο Σαμαράς εξακολουθήσει να αφήνει ακάλυπτο τον προκάτοχό του στην ηγεσία της ΝΔ.

Το μήνυμα που στέλνει ο τελευταίος στο Μαξίμου μέσω των πιστών σωματοφυλάκων του είναι σαφές:
«Διώξε τον Στουρνάρα με την πρώτη ευκαιρία», εννοώντας φυσικά τον ανασχηματισμό που επεξεργάζεται εδώ και καιρό η Ηρώδου Αττικού.
Ξεκάθαρος στόχος των ενεργειών του καραμανλικού μπλοκ δεν είναι άλλος από τη δικαίωση του Καραμανλή στα μάτια της γαλάζιας βάσης, αλλά και τη δημόσια επιβεβαίωση πως παραμένει ο αδιαμφισβήτητος κλειδοκράτορας του μεγάλου μαγαζιού της Νεοδεξιάς. Βλέπετε, αν ο Μεσσήνιος αναγκαστεί τελικά να αποπέμψει τον «τσάρο», τότε ο πρώην πρωθυπουργός και η παρέα του θα έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, μιας και θα έχουν επιβάλει τις θέσεις τους. «Δεν είναι δυνατόν να παραμένει στο πόστο του υπουργού Οικονομικών ένας άνθρωπος που επιτέθηκε δημοσίως εναντίον του κόμματος που αποτελεί το βασικό κυβερνητικό εταίρο», διαμηνύουν ο Παυλόπουλος, ο Αντώναρος, ο Βλάχος, ο Κακλαμάνης και σ' ένα δεύτερο επίπεδο οι Σπηλιωτόπουλος και Παπαθανασίου. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι η διορθωτική δήλωση στην οποία προχώρησε λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα ο «τσάρος» ήταν μια κίνηση για τα μάτια του κόσμου, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. «Στην πραγματικότητα δεν πήρε τίποτα πίσω», λένε χαρακτηριστικά.
 
 
 
 
Κάνουν σχέδια για το συνέδριο
 
Το μόνο βέβαιο είναι πως το επίμαχο nonpaper, που βασίστηκε στο περιβόητο βιβλίο του Γιάννη Παπαθανασίου (του οποίου η συγγραφή αποδίδεται στους Παυλόπουλο και Αντώναρο) για τα οικονομικά πεπραγμένα της διακυβέρνησης Καραμανλή, έκανε μεγάλο γκελ στις τάξεις των βουλευτών της ΝΔ. Εξάλλου, ο Βλάχος το είπε ανοικτά: «Η διακίνηση του εγγράφου αυτού είχε ως κεντρική στόχευση να ενημερωθούν οι νέοι βουλευτές –και όχι μόνο– για τα αληθή (σ.σ. κατά τους καραμανλικούς) οικονομικά στοιχεία» πριν την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γιώργο Παπανδρέου. Γκιουλέκας, Τζαμτζής, Καλαντζής κι άλλοι φανατικοί οπαδοί του Καραμανλή, που ελέω Σαμαρά και κομματικής πειθαρχίας κρύβουν καλά τα πολιτικά τους αισθήματα, βρήκαν την ευκαιρία να ξεσπαθώσουν στα mediaυπέρ του «βατοπεδινού». Κάπως έτσι, οι τακτικοί επισκέπτες του στρατηγείου του πρώην πρωθυπουργού στην πλατεία Μαβίλη πήραν θάρρος κι άρχισαν να κάνουν σχέδια επί χάρτου με φόντο το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 28-30 Ιουνίου. «Εκεί θα δείξουμε τη δύναμή μας», έλεγε γαλάζιος κομματάρχης σε πηγαδάκι που σχηματίστηκε εντός της εβδομάδας σε γνωστό πολιτικό στέκι του Κολωνακίου. Το εν λόγω στέλεχος είναι μεταξύ αυτών που ειδοποιήθηκαν πρώτοι από το καραμανλικό περιβάλλον για την αντεπίθεση εν όψει συνεδρίου. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Κ», το συντονισμό των κινήσεων έχει αναλάβει –φυσικά κατόπιν εντολής του Καραμανλή– ο Γιάννης Αγγέλου, ενώ κεντρικό ρόλο παίζει και ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Προκόπη Παυλόπουλου (με μεγάλη επιρροή στην κομματική βάση της περιφέρειας Αττικής) Πάτροκλος Γεωργιάδης.
 
 
 
 
Γόρδιος δεσμός ο Στουρνάρας
 
Η παροιμία που ταιριάζει γάντι στον Σαμαρά σε ό,τι έχει να κάνει με την υπόθεση Στουρνάρα είναι… μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Από τη μία, έχει ν' αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια όχι μόνο αρκετών βουλευτών του κόμματός του (πέραν των προαναφερθέντων, έχουν μιλήσει αρνητικά για τον «τσάρο» οι Ντόρα, Κυριάκος, Γιακουμάτος κ.ά.) αλλά ακόμη και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησής του για τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Στυλιανίδη, που τα είχε «χώσει» άσχημα στο θέμα της φορολόγησης των σκαφών αναψυχής. Από την άλλη, ξέρει πολύ καλά πως το ενδεχόμενο αντικατάστασης Στουρνάρα θα τον εκθέσει ανεπανόρθωτα, αφού ο ίδιος του παρείχε όλο αυτό το διάστημα απόλυτη κάλυψη έναντι των άλλων κυβερνητικών εταίρων και, φυσικά, της κοινής γνώμης. Θυμηθείτε τις διαρροές περί αδελφικής σχέσης των δύο ανδρών και απόλυτης εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Παράλληλα, τυχόν έξοδος του «τσάρου» από την κυβέρνηση θα αποδείκνυε περίτρανα αυτό που οι μυημένοι στα άδυτα της Νεοδεξιάς γνωρίζουν εδώ και καιρό: Ότι δηλαδή, ακόμη και ως πρωθυπουργός, ο Μεσσήνιος τελεί υπό την ομηρία του Καραμανλή. «Θα φανεί προς τα έξω πως τους κάναμε το χατίρι», είπε σε πρόσφατη μίνι σύσκεψη στο Μαξίμου στενός συνεργάτης του Σαμαρά. Ωστόσο, όπως σας έχει ενημερώσει εγκαίρως το «Κ» από την είσοδο του 2013 και μετά, αυξάνονται και στην πρωθυπουργική αυλή οι μουρμούρες για τις αποφάσεις και την εν γένει συμπεριφορά του υπουργού Οικονομικών, με τον Σαμαρά να κάνει την καρδιά του πέτρα και να σκέφτεται εσχάτως τη ζωή του στην πρωθυπουργία χωρίς τον αγαπημένο του συνεργάτη.
 
 
 
Κάποια στιγμή ο Μεσσήνιος θα κληθεί να λάβει την τελική του απόφαση, αφού η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου που αγοράζει στην περίπτωση Στουρνάρα θα τελειώσει. Και τότε θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της όποιας επιλογής του.
 http://www.tokarfi.gr

1 σχόλιο:

  1. Κακά τα ψέματα,ο Σαμαράς είναι πρωθυπουργεύων, πρωθυπουργός είναι ο Στουρνάρας ο οποίος εκτελεί το πρόγραμμα της κυβερνητικής τρόικας,γιαυτό έχουμε και καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Γιατί δεν είναι αυτό το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά