Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Μπήκε στο ράφι ο εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές

Στις «καλένδες» παραπέμπεται η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές κάλπες, μετά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτικών και αυτοδιοικητικών φορέων.

Ο «ενταφιασμός» του σχεδίου νόμου φαίνεται ότι αποφασίστηκε μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι δύο κυβερνητικοί εταίροι «μέτρησαν» τις αντιδράσεις των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και την απόφαση της Κεντρικής Ενωσης των Δημάρχων, η οποία προ ημερών παρέπεμπε στην απόσυρση της σχετικής «σκέψης».
Είναι πασιφανές ότι, ελάχιστους μήνες προ των δημοτικών εκλογών, η κυβέρνηση συνεργασίας δεν προτίθεται να
αποκτήσει νέο «πονοκέφαλο» - τη στιγμή που είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Εγκυρες δε πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Μιχελάκης επικοινώνησε χθες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση δεν πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή.
Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν (παρότι συνεργάτες του κ. Μιχελάκη λένε ότι δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ) ότι από την προηγούμενη εβδομάδα, το θέμα εθεωρείτο λήξαν στην κυβέρνηση - όπως ενδεχομένως και για αλλαγές στον Καλλικράτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ στην πρόσφατη γενική συνέλευση τάχθηκε «καθαρά» κατά των αλλαγών στον εκλογικό νόμο όσο και στις τροποποιήσεις που προετοίμαζε το υπουργείο Εσωτερικών στα όρια των δήμων του Καλλικράτη.
Ο εκλογικός νόμος που είχε εισηγηθεί το υπουργείο Εσωτερικών προέβλεπε τη θεσμοθέτηση δύο ψηφοδελτίων: Στο ένα θα καταγράφονταν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και στο άλλο οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Ο δήμαρχος -σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών- θα εκλεγόταν με ποσοστό 42% και όχι με το 50%+1 που ισχύει σήμερα, ενώ προβλεπόταν επίσης και ποσοστό 5% για να έχει τη δυνατότητα εκπροσώπησης ένας συνδυασμός στο δημοτικό συμβούλιο. Η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών περιλάμβανε επίσης την κατάργηση των παραταξιακών ψηφοδελτίων αφού οι δημοτικοί σύμβουλοι θα επιλέγονταν από ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Με το ισχύον εκλογικό σύστημα, κάθε δημοτικός συνδυασμός καταθέτει ψηφοδέλτιο στο οποίο επικεφαλής είναι ο υποψήφιος δήμαρχος και ακολουθούν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Για να εκλεγεί ο δήμαρχος πρέπει να ψηφιστεί η παράταξη της οποίας ηγείται από το 50%+1 των ψηφοφόρων και αυτόματα καταλαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Στην περίπτωση κατά την οποία καμία παράταξη δεν λάβει το 50% των ψήφων την πρώτη Κυριακή, ακολουθεί νέα ψηφοφορία μία εβδομάδα αργότερα μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ-Έθνος

2 σχόλια:

  1. Μετά αναρωτιέστε γιετί το πολιτικό σύστημα έχει καταβαραθρωθεί. Κύριοι αυτή ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΩΣΤΩΝ πολιτικών, αυτό είναι καιροσκοπισμός. Οι αρχαίοι αλλά και οι πρόσφατοι ήρωες μας ΔΕΝ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΠΟΣΟΥς ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ( ΕΧΘΡΟΥΣ ) ΕΊΧΑΝ απέναντι ήξεραν ότι αυτό που έκαναν ήταν το σωστό. Κάντε επιτέλους ΤΟ ΣΩΣΤΟ......ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΒΓΕΙ ΣΕ ΚΑΛΟ . ΚΥΡΙΩΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΕ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ. ΚΑΙ ας έρθει ο κος Τσίπρας να υλοποιήσει όποιο πρόγραμμα έχει ΑΝ ΕΧΕΙ. ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΘΑ ΨΑΧΝΕΙ. ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΤΙ ΦΤΑΙΜΕ;..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά