Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Η ερμηνεία της στροφής

Η συνάντηση, όπως είναι γνωστό, πραγματοποιήθηκε περί τα μέσα Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο και συνομιλητές ήταν αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ (ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιώργος Σταθάκης) και ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας Γεργκ Ασμουσεν – έως πέρυσι, το μάτι και το αφτί της φράου Ανγκελα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Θα έμενε δε μυστική αν δεν την αποκάλυπταν «ΤΑ ΝΕΑ», δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάθε λόγο να την κρατήσει μυστική (αλλιώς έπρεπε να εξηγήσει τι ήθελαν οι άνθρωποί του με  τον άνθρωπο της Μέρκελ), οι δε Γερμανοί επιθυμώντας να διατηρήσουν τους διαύλους επικοινωνίας με το κόμμα της χαράς ανοιχτούς δεν είχαν κανέναν λόγο να τους ξεφωνίσουν.
Σήμερα είμαι σε θέση να αποκαλύψω τις εντυπώσεις που αποκόμισε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνάντηση:

ο κ. Ασμουσεν, λέει, τους άκουσε προσεκτικά, σημείωσε αυτά που έπρεπε να σημειώσει, τους υποσχέθηκε ότι «θα τα μεταφέρει» όπου δει, απάντησε και σε μερικές ερωτήσεις τους «για τις διαθέσεις της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα», και αυτό ήταν όλο.
Κατά τον I. Δραγασάκη – όπως μου μεταφέρθηκε από άμεσο, πρόσφατα, συνομιλητή του – «θέσαμε πέντε θέματα. Στα τέσσερα που αφορούσαν την πορεία της χώρας για έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη κ.λπ., μπορώ να πω ότι ο Ασμουσεν δεν είχε βασικές αντιρρήσεις. Μας άκουσε με προσοχή. Στο πέμπτο όμως...».
– Τι έγινε στο πέμπτο; ρώτησε ο συνομιλητής του και πληροφοριοδότης μου.
– Το πέμπτο ήταν το  ζήτημα της διαγραφής τού χρέους. Με το που ξεκινήσαμε να το συζητάμε, γρήγορα διαπιστώσαμε ότι είτε μιλούσαμε σε τοίχο είτε μιλούσαμε στον Ασμουσεν ήταν ένα και το αυτό. Απίστευτο. Μιλούσαμε και δεν μας άκουγε. Ούτε φυσικά συμμετείχε. Δεν μπήκε καν στον κόπο να μας αναφέρει ότι, ξέρετε, εμείς διαφωνούμε. Τίποτε. Στο τέλος, καταλάβαμε ότι έπρεπε να φύγουμε.
Ισως αυτό εξηγεί και τη μερική στροφή που επιχειρεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν μιλάει πια για μονομερή διαγραφή του συνόλου του χρέους, αλλά για διεκδίκηση της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του – χωρίς να εξηγεί φυσικά πώς θα προσδιοριστεί αυτό το «μεγαλύτερο μέρος»...

Η εξουσία ως... Logo στιγμής
Τη διαγραφή του «μεγαλύτερου μέρους» επαγγέλλεται πλέον και ο φίλος μου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ κατήγαγε μεγάλη νίκη, δεδομένου ότι η πρότασή του για κρατικοποίηση των τραπεζών, κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, εθνικοποίηση τομέων της οικονομίας κ.λπ. απορρίφθηκε μεν με «σκορ» 75-61, όμως αυτό το «μπετόν αρμέ» των 61 δίνει πολλές... υποσχέσεις για το μέλλον! Και όχι πως με «κόφτει»  ιδιαίτερα, αλλά έχω την αίσθηση ότι αν δεν υπήρχε η συγκολλητική ουσία που λέγεται εξουσία, το κόμμα της χαράς θα είχε ήδη κοπεί στα δύο. Διότι μπορεί το αριστερό αγόρι Αλέξης να μετέθεσε για το μέλλον την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων αναφορικά με τις μεγάλες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ (χρέος, παραμονή στην Ευρώπη, νόμισμα κ.λπ.), όμως ο Παναγιώτης και οι δικοί του είναι εδώ...
Η απόδειξη
Και για όποιον έχει διαφορετική άποψη, του είδους «έλα μωρέ, για το θεαθήναι είναι αυτές οι διαφωνίες», θα απαντήσω με δημοσίευμα από το «λαφαζανικό» iskra.gr – μικρό μεν, αλλά τόσο ενδεικτικό εξαιτίας της ειρωνείας του – αναφορικά με δηλώσεις του σοβαρού Γιώργου Σταθάκη για τη διαγραφή του χρέους:
«Ωραίο και τούτο! Αν επιμηκύνουμε το χρέος κατά 100 χρόνια, μας είπε ο Γ. Σταθάκης, τότε αυτό ισοδυναμεί με τη διαγραφή του 50% του χρέους. Επομένως, αν η επιμήκυνση φτάσει τα 200 χρόνια, τότε το χρέος διαγράφηκε όλο! Θαυμάσια!».
Αυτό ακριβώς λέω και εγώ: θαυ-μά-σι-α! Μη σου πω και τέλεια. 

Γ Παπαχρήστος-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά