Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Κομμάτια και θρύψαλα η ΔΗΜΑΡ: Δεν ψηφίζουν Πρόεδρο, δεν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε νέα δίνη μπαίνει η ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο της εκλογής του ΠτΔ καθώς το κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς διχάζεται μεταξύ της αρνητικής ψήφου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην αρνητική προδιάθεση που καταγράφεται από μερίδα βουλευτών να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για κοινή εκλογική κάθοδο
Η πρόσφατη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ για αρνητική ψήφο στις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου που
εντάσσεται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για κοινή εκλογική κάθοδο αλλά και για να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Φ. Κουβέλης από την επόμενη Βουλή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπου θα απαιτούνται 151 ψήφοι για την εκλογή του. Από τους 10 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ οι τρείς έχουν διαφωνήσει με μία ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν υπογράψει την Πρωτοβουλία των 8, η οποία προτείνει την λύση της συνεννόησης των δύο μεγάλων κομμάτων. Την ίδια στιγμή που η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ έχει συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για κοινή πολιτική στάση στο θέμα του Προέδρου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Τσούκαλης, η Νίκη Φούντα και ο Θ. Ψύρρας, χωρίς να διαφοροποιούνται στην εκλογική διαδικασία για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αποστέλλουν μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει προκειμένου να ενταχθούν και άλλοι βουλευτές σε μία εθνική συμφωνία για την Προεδρική εκλογή και για την διαπραγμάτευση της χώρας με τους δανειστές. 
Ο Νίκος Τσούκαλης δήλωσε στο TheTOC.gr ότι αν και παραμένει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ και δεσμεύεται από τις αποφάσεις του κόμματος, «η πρωτοβουλία των 8 βουλευτών της Κεντροαριστεράς για συναίνεση ισχύει κυρίως για τα δύο μεγάλα κόμματα. Είναι έκκληση στην ΝΔ αλλά κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει σε μια εθνική συμφωνία».
Η Ν.Φούντα και ο Θ. Ψύρρας έχουν δηλώσει σε κομματική διαδικασία πως είναι αντίθετοι με την κοινή εκλογική κάθοδο ΔΗΜΑΡ- ΣΥΡΙΖΑ και πως σε μία τέτοια περίπτωση θα αποχωρήσουν από το κόμμα
Αντίστοιχα η Νίκη Φούντα μιλώντας στο The TOC.gr υπογραμμίζει ότι «υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για την - καθυστερημένη ομολογουμένως- υιοθέτηση της πρότασής μας από τον Πρωθυπουργό». Τονίζει ότι « Εθνική Συνεννόηση και Συμφωνία  δεν γίνεται μεταξύ της συγκυβέρνησης και κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών, ούτε με υποσχέσεις για διεύρυνση της κυβερνητικής εξουσίας» και καλεί τα δύο μεγάλα κόμματα «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θ. Ψύρρας συλλέγει υπογραφές και από άλλους βουλευτές για την επανακατάθεση της πρότασης των 8 βουλευτών της Κεντροαριστεράς μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Νίκη Φούντα καθώς και ο Θ. Ψύρρας έχουν δηλώσει σε κομματική διαδικασία πως είναι αντίθετοι με την κοινή εκλογική κάθοδο ΔΗΜΑΡ- ΣΥΡΙΖΑ και πως σε μία τέτοια περίπτωση θα αποχωρήσουν από το κόμμα.
Η έκκληση των τριών βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας των 8, προς τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει σε μία προοπτική εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και εκλογών εντός του 2015, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την επίσημη γραμμή του κόμματος που επιδιώκει εκλογές «εδώ και τώρα» με την καταψήφιση του Προέδρου. 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά