Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Τα προγνωστικά και οι εκτιμήσεις για τις εκλογές

Τα προγνωστικά για τις εκλογές, όπως τουλάχιστον εκτιμούν τα κομματικά επιτελεία, αλλά και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της Παρασκευής, είναι τα εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα με καθαρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι θα παλέψουν για την τρίτη θέση. ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ δίνουν μάχη για την πέμπτη και έκτη θέση.
Η πιθανότητα να έχει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται αφενός από το ποσοστό που θα λάβει, αν θα είναι μεγαλύτερο από 35-36% ή μικρότερο, και αφετέρου από την αναντιπροσώπευτη ψήφο, αν αυτή θα είναι μονοψήφια ή διψήφια. Εάν η νέα Βουλή είναι οκτακομματική είναι δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει αυτοδυναμία. Με δεδομένο ότι οι
δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας έδειχναν ότι οι ΑΝΕΛ εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή το ποσοστό που θα λάβει το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου αναδεικνύεται ως το πιό καθοριστικό σημείο της εκλογικής αναμέτρησης.
Για τη διακυβέρνηση και τις εξελίξεις στη χώρα, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, μικρή σημασία έχει το ποσοστό που θα λάβουν η Ν.Δ., η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝΕΛ. Μισή μονάδα πάνω μισή μονάδα κάτω δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτε για τα "ενδιάμεσα" κόμματα, αν δηλαδή θα έχουν έναν ή δύο περισσότερους ή λιγότερους βουλευτές, αλλά το βασικότερο είναι πως δεν επηρεάζεται ο σχηματισμός της κυβέρνησης.
Αν το κόμμα του Γ. Παπανδρέου δεν μπει στη Βουλή το πιθανότερο είναι ο Αλ. Τσίπρας να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν όμως μπει, ο Αλ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να σχηματίσει συμμαχική κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον λοιπόν είναι στο πρώτο και στο όγδοο, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, κόμμα.
Την τελευταία εβδομάδα και ειδικά τα δύο τελευταία 24ωρα το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου φαίνεται πως αποκτά αξιοζήλευτη δυναμική καθώς όχι μόνον κεντροαριστεροί αλλά και δεξιοί ψηφοφόροι φαίνεται πως προσανατολίζονται στην υπερψήφισή του προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση να είναι συμμαχική και όχι αυτοδύναμη. Ο λόγος είναι προφανής και έχει καταγραφεί με ευκρίνεια σε όλες τις δημοσκοπήσεις: οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους, επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας επειδή θεωρούν πως μόνο μέσω της συναίνεσης μπορεί η χώρα να λύσει τα προβλήματά της και να διαπραγματευθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με τους εταίρους-δανειστές της. Επίσης είναι αρκετοί αυτοί που φοβούνται, δικαίως ή αδίκως δεν έχει σημασία αλλά φοβούνται, την "επόμενη μέρα" και ειδικά τις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους μας αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτοδυναμία.
Ο δεύτερος λόγος που το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου αποκτά δυναμική είναι ότι οι ψηφοφόροι του, που μέχρι τώρα είχαν συμπεριφορά "κρυπτοχριστιανών", άρχισαν σιγά σιγά να βγαίνουν από το καβούκι τους και να δηλώνουν την πρόθεσή τους να το ψηφίσουν. Σ' αυτό συνετέλεσαν αποφασιστικά οι πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις του Γ. Παπανδρέου και κυρίως ότι για πρώτη φορά ακούστηκε, και μάλιστα με περισσή ειλικρίνεια, το δικό του αφήγημα για τα όσα συνέβησαν τα τελευταία πέντε χρόνια και ειδικότερα για την περίοδο που αυτός ήταν πρωθυπουργός.
Τούτων δοθέντων παρατηρούμε το εξής οξύμωρο: Ενώ οι εκλογές όταν ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος είχε ως βασικούς μονομάχους για την διεκδίκηση της πρωθυπουργίας τον Αλ. Τσίπρα και τον Αντ. Σαμαρά κατέληξε να κλείνει με μονομαχία Τσίπρα – Παπανδρέου για τον σχηματισμό αυτοδύναμης ή μη κυβέρνησης του πρώτου. Μάλιστα ενδέχεται το δίπολο αυτό να καθορίσει και τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.
Αν το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου μπει στη Βουλή, και μάλιστα με ποσοστό μεγαλύτερο του αναμενομένου, μπορεί να αποδειχθεί ο πόλος ανασύστασης της Κεντροαριστεράς, εφόσον βεβαίως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύσει τις προσδοκίες αποτυγχάνοντας να φέρει εις πέρας όλα αυτά τα οποία υπεσχέθη. Αν μάλιστα το ποσοστό της Ν.Δ. δεν είναι ικανοποιητικό και πυροδοτήσει, στο εσωτερικό της, εξελίξεις ανάλογες με αυτές του ΠΑΣΟΚ το 2012 τότε δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την περίπτωση να υπάρξει, όχι άμεσα αλλά στο προβλεπτό μέλλον, επιστροφή και του Κ. Καραμανλή και το πολιτικό παιχνίδι να αποκτήσει άλλο ενδιαφέρον.
Πάντως, και ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, το σίγουρο είναι πως η προεκλογική περίοδος δεν μας έκανε σοφότερους για τα θέματα για τα οποία υποτίθεται στήθηκαν οι κάλπες. Γενικότητες ένθεν κακείθεν. Ο ένας κράδαινε το δρεπάνι του φόβου και ο άλλος προέβαλε αορίστως την ελπίδα. Ούτε τι ακριβώς θα γίνει με την αξιολόγηση της τρόϊκας μάθαμε, ούτε αν θα μπούμε σε νέο πρόγραμμα και τι ακριβώς αυτό θα περιλαμβάνει ούτε καν το όνομα του υποψηφίου Προέδρου που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουμε. Ειδικά για το τελευταίο δεν αποκλείεται να ψηφίσεις Τσίπρα και από την κάλπη να σου βγει Αβραμόπουλος ή Παυλόπουλος.
Τέλος πάντων, από τη Δευτέρα θα 'χουμε να λέμε πολλά. Καλό βόλι. Συγγνώμη, καλή ψήφο ήθελα να πω...
Ν Φελέκης- http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά