Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Τι θα γίνει χωρίς αυτοδυναμία: Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Μία και σήμερα έχουν απομείνει έως τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και το μέγα ερώτημα της αναμέτρησης παραμένει αν ο ΣΥΡΙΖΑ, που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κόψει πρώτος το νήμα, θα επικρατήσει αυτοδύναμος ή θα χρειαστεί την συνδρομή και άλλων πολιτικών κομμάτων.
Στην πρώτη περίπτωση –αυτή της αυτοδυναμίας- δεν έχουν να γίνουν πολλά. Ο Αλέξης Τσίπρας θα σχηματίσει κυβέρνηση και θα πάει στη Βουλή για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Θα έχει προηγηθεί βεβαίως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το Κοινοβούλιο θα ανοίξει στις 5 Φεβρουαρίου
. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 6 Φεβρουαρίου θα εκλέξει πρόεδρο της Βουλής, αντιπροέδρους και κοσμήτορες, ενώ στις 7 Φεβρουαρίου μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αν δεν

τηρηθούν τα πέντε 24ωρα όπως και τον περασμένο Δεκέμβριο προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη ψηφοφορία.
Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 180 ψήφοι. Στη περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν θα χρειαστεί να περάσουν πέντε ημέρες για την διεξαγωγή της δεύτερης. Ο πήχης, για την εκλογή του θα είναι πιο χαμηλός σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία και Πρόεδρος της Δημοκρατίας δύναται να εκλεγεί με απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου του αριθμού των βουλευτών, ήτοι 151 βουλευτές.
Αν και τότε δεν υπάρξει «λευκός» καπνός η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία
Στην περίπτωση όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει αυτοδύναμος τότε τα πράγματα περιπλέκονται.
Αν μάλιστα οι διερευνητικές εντολές δεν καρποφορήσουν μπορεί να οδηγηθούμε σε εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη της χώρας (άρθρο 37) αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή με στόχο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. 
Οι διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση κυβέρνησης διαρκούν το μάξιμουμ τρία 24ωρα και στην συνέχεια, αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος
Αν και τότε δεν υπάρξει διέξοδος την διερευνητική εντολή λαμβάνει ο αρχηγός του τρίτου κόμματος.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συγκρότηση κυβέρνησης. Και αυτό διότι το μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα, κάνει το εγχείρημα για τα υπόλοιπα κόμματα σχεδόν αδύνατο.
Θεωρητικά πρέπει να συνασπιστούν όλες οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις ώστε να υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού. Όμως κάτι τέτοιο είναι πρακτικά απίθανο διότι κανείς δεν θα συμπράξει με τη Χρυσή Αυγή.
Αν λοιπόν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλεί τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα για την διενέργεια εκλογών.
Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.
Το πιθανότατο είναι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών να ξεκινήσει μια ημέρα μετά τις εκλογές, δηλαδή στις 26 Ιανουαρίου
Και τότε πάντως, πριν την νέα προσφυγή στις κάλπες χρειάζεται να έχει προηγουμένως ρυθμιστεί η εκκρεμότητα με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Έτσι στις 26 Ιανουαρίου θα εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής, το απόγευμα της ίδιας ημέρας αντιπρόεδροι και στην συνέχεια θα προσδιοριστεί πότε θα ξεκινήσει χρονικά η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αν για κάθε ψηφοφορία χρειαστεί πρώτα να περάσουν πέντε 24ωρα (προβλέπεται από το Σύνταγμα) και διεξαχθούν και οι τρεις ψηφοφορίες τότε η επόμενη προσφυγή στις κάλπες θα γίνει στο δεύτερο μισό του Μαρτίου.

Με τα δεδομένα αυτά, ο οδικός χάρτης με τις κρίσιμες ημερομηνίες είναι ο εξής:
*Δευτέρα 25 ή Τρίτη 26 Ιανουαρίου:
Σχηματισμός κυβέρνησης σε περίπτωση αυτοδυναμίας. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την πρώτη, τριήμερη διερευνητική εντολή.
*Πέμπτη 29 Ιανουαρίου:
Εάν δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Πρόεδρος δίνει την δεύτερη εντολή
*Κυριακή 1η Φεβρουαρίου:
Εάν και πάλι δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση δίνεται η τρίτη εντολή.
*Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου
Εάν έχουν αποτύχει όλες οι εντολές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκινά διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
*Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου
Συγκροτείται σε σώμα η Βουλή
*Σάββατο 7 Φεβρουαρίου
Πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου ΠτΔ (απαιτούνται 180 ψήφοι)
*Από Κυριακή 8 Φεβρουαρίου έως Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου
Δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου (απαιτούνται 151 ψήφοι)
*Το αργότερο Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου
Τρίτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου (απαιτείται σχετική πλειοψηφία)
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά