Ναι! Όσες φορές η χώρα απομονώθηκε διπλωματικά και πολιτικά το πλήρωσε στην συνέχεια ακριβά. Το ρεπορτάζ, λοιπόν, υποστηρίζει ότι η κατάσταση στο εξωτερικό είναι πολύ πιο δύσκολη από εκείνη που σας περιγράφουν τα media στην Αθήνα. Θα διαβάζατε από τον ελληνικό Τύπο προεκλογικά ότι
ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε σίγουρα την περίφημη κυβίστηση. Τον πρόλαβαν (τον ΣΥΡΙΖΑ) τα ελληνικά media και πλέον βρίσκονται σε σύμπλευση.
Το μεγάλο "χαστούκι" χτες ήρθε από τον Αμερικανό πρέσβη. Με απλά λόγια ο πρέσβης της υπερδύναμης μας είπε ότι παρεξηγήσαμε τα λόγια του προέδρου Ομπάμα και ότι θα πρέπει να τα βρούμε με ΕΕ και ΔΝΤ. Μέχρι χτες, η κυβέρνηση απαντούσε στους επικριτές της ότι έχει συμμάχους εντός της ΕΕ και οπωσδήποτε την στήριξη των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής θέλησε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Δεν ήταν μία τυχαία δήλωση και η κεντρική της ιδέα ήταν η ακόλουθη: Βρείτε τα με τους εταίρους σας! Ήταν επιλογή των Αμερικανών να μην αφήσουν το παραμικρό περιθώριο για εναλλακτικές ερμηνείες.
Τα δύσκολα, όμως, προηγήθηκαν. Την Πέμπτη η ελληνική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στο euro working group ένιωσε υπερβολικά άβολα όταν διαπίστωσε ότι είχε απέναντί της όλους τους υπόλοιπους. Ένας εναντίον όλων! Στην κυριολεξία! Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι Ευρωπαίοι ήταν καλά διαβασμένοι. Ήξεραν πολλές λεπτομέρειες από την ελληνική πραγματικότητα και είχαν κοστολογήσει όλες τις εξαγγελίες των πρώτων ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές απαίτησαν από την ελληνική πλευρά ισοδύναμα της τάξης των δώδεκα δισ. ευρώ! Τα οκτώ δισ. για την εξαγγελία των νέων μέτρων και τα τέσσερα για όλα εκείνα που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η ελληνική πλευρά επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα μιλώντας για πρόγραμμα γέφυρα και επανέλαβε όσα έχει πει σχετικά ο κ. Βαρουφάκης τις τελευταίες ημέρες. Στο τέλος της συνεδρίασης ο συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη έμαθε πρώτος για το έκτακτο Eurogroup! Ήταν μία συγκεκριμένη απάντηση σε γενικόλογα αιτήματα...
Το κακό κλίμα ήταν φανερό από την πρώτη στιγμή. Κυριάρχησε σε όλες τις συναντήσεις. Κι όσο η ελληνική κυβέρνηση ανέβαζε τους τόνους για εσωτερική κατανάλωση, τόσο πιο πολύ σηκωνόντουσαν τα τείχη της αδιαλλαξίας από την άλλη πλευρά. Κι αυτό φάνηκε σε όλες τις συναντήσεις. Μπορεί η προσοχή όλων να ήταν στραμμένη στην συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε, αλλά η αλήθεια είναι ότι η πλέον κομβική συνάντηση ήταν εκείνη με τον κ. Ντράγκι.
Οι πληροφορίες μας, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι η συνάντηση έγινε σε ασυνήθιστα κακό κλίμα. Ο κ. Ντράγκι ήταν απότομος και απόλυτος στις θέσεις του. Προφανώς φοβήθηκε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν και να τον παρερμηνεύσουν, όπως συνέβη το καλοκαίρι μετά από την συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα. Η ουσία είναι ότι ο κ. Ντράγκι δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο στον κ. Βαρουφάκη να υποθέσει κάτι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Και για να μην υπάρχουν άλλες παρεξηγήσεις, ο κ. Ντράγκι έκανε απολύτως σαφή την θέση του στην συνέχεια με την απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο τραπέζι υπήρχαν κι άλλες προτάσεις. Πιο ήπιες. Ο κ. Ντράγκι όμως στήριξε την πιο σκληρή απόφαση. Ήθελε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Αθήνα. Και το έστειλε...
Επιμένουμε στον κ. Ντράγκι για έναν λόγο! Η ΕΚΤ είναι ένας σημαντικός πυλώνας στην υπόθεση της ΕΕ. Δεν είναι οι "υπάλληλοι" που θα πρέπει να υπακούσουν υποχρεωτικά στους πολιτικούς, όπως υποστηρίζουν στην Αθήνα. Το 2012 η ΕΚΤ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην στήριξη της Αθήνας. Δεν είχε ρόλο διεκπεραιωτή, όπως νομίζουν κάποιοι.
Ο κ. Ντράγκι, λοιπόν, είναι εκείνος που είδε πρώτος τον κίνδυνο να κληθεί να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά. Στην περίπτωση της Κύπρου είχε δηλώσει ότι δεν θα έβγαινε έξω από τα πλαίσια του καταστατικού της ΕΚΤ. Γιατί να κάνει κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Ελλάδας; Με άλλα λόγια θέλησε να στείλει ένα μήνυμα σε όλους να τηρήσουν τους κανόνες. Κάτι που οπωσδήποτε δυσκολεύει τις κινήσεις της Αθήνας.
Η Αθήνα επιμένει ότι έχει ελπίδες. Κι αποδίδει την αδιάλλακτη στάση της Ευρώπης σε εκβιασμούς των Γερμανών. Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι λαθεμένη. Αυτό που βλέπουμε σήμερα απέναντί μας δεν είναι η Γερμανία, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Δεν υπάρχουν ρήγματα στο εσωτερικό της ΕΕ. Ούτε στα κράτη, ούτε στους οργανισμούς. Δεν έχουν διαφορετική άποψη για την περίπτωση της Ελλάδας ο κ. Ντράγκι με τον κ. Σόιμπλε. Ούτε η Ιταλία είναι δήθεν πιο ανεκτική απέναντί μας. Η στάση τους είναι μπετόν αρμέ. κι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει.
Θανάσης Μαυρίδης-CAPITAL.GR
Πηγή:www.capital.gr
10
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοναχή τόν δρόμο επήρες,
Εξανάλθες μοναχή
Δεν είν΄εύκολαις οι θύραις,
Εάν η χρεία ταίς κουρταλή.
--------------
11
΄Αλλος σού έκλαψε είς τα στήθια,
Αλλά ανάσαση καμμιά
΄Αλλος σού έταξε βοήθεια΄
Και σέ γέλασε φρικτά!
................
................
147
Μην ειπούν΄ς τόν στοχασμό τους
Τά ξένα έθνη αληθινά
Εάν μισούνται ανάμεσό τους,
Δέν τούς πρέπει ελευθεριά.
==============================
(Αυτές τις στροφές του Εθνικού μας ΄Υμνου χουρχουρίζω άπ΄το πρωϊ,δεν ξέρω αν με ακούτε???)
Αιγωλιός
ο κήδειος
ΑΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙ ΨΕΥΤΟΜΑΓΚΙΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ
Λαός που επαίρεται γιατί οι υπουργοί του δεν φοράνε γραβάτα, που πέρνουν 5000 ψήφους γιατί λένε προεκλογικά ότι θα κόψουνε χρήμα,αξίζει αυτό που έρχεται.Το κακό ειναι ότι θα πληρώσουμε όλοι όπως στο παρελθόν.
ΑπάντησηΔιαγραφή