Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Η σύγκρουση με το τρένο πλησιάζει

Τις υπερβολικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για ένα συμβιβασμό της Γερμανίας με την Ελλάδα στο θέμα της λιτότητας μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου επιχείρησε χτες να προσγειώσει το Βερολίνο προαναγγέλλοντας - με διαρροή εγγράφου που απέρριπτε όλες τις ελληνικές προτάσεις - την σύγκρουση στη σημερινή συνάντηση Βαρουφάκη -Σόιμπλε.

Βέβαια, η διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμη αρχίσει και κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει την τελική έκβασή της. Ωστόσο αν κάνουμε ταμείο από την περιοδεία Τσίπρα και Βαρουφάκη στις σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στα θεσμικά όργανα που επηρεάζουν την τύχη της χώρας (ΕΚΤ,  Κομισιόν) ο απολογισμός δεν θα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός:

Ολάντ και Ρέντσι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην προσπάθεια της Ελλάδας για μεγαλύτερη ανάπτυξη, έκαναν σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει μια λύση με διάλογο  αλλά επέμειναν ότι η ΕΕ έχει κανόνες που όλοι πρέπει να σεβασθούν χωρίς να κάνουν μονομερείς ενέργειες. 
 Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι κ.κ. Γιούνκερ και Ντράγκι με τον τελευταίο να παραπέμπει στο Eurogroup το αίτημα της Αθήνας για αγορά επιπλέον ομολόγων  για τις ανάγκες της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας .
Ο ισχυρότερος σύμμαχος της Αθήνας φάνηκε να είναι - στα λόγια τουλάχιστον - ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς προς την κυρία Μέρκελ -με την οποία θα συναντηθεί την Δευτέρα στην Ουάσιγκτον-ανέφερε ότι "δεν μπορείς να συνεχίζεις να ξεζουμίζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση". 
Η αμερικανική πλευρά έχει και στο παρελθόν, όμως, απευθύνει παροτρύνσεις στο Βερολίνο - για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη που θα είχε θετικό αντίκτυπο και στην αγορά των ΗΠΑ  - χωρίς ωστόσο να πετύχει κάποια αλλαγή στη γερμανική γραμμής λιτότητας. Το αποκορύφωμα των πιέσεων στην Αθήνα να μεταβάλει απόψεις θα ασκηθούν στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας  και  στην Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, όπου είναι φανερό ότι η πλειονότητα των χωρών - μελών θα βρεθούν απέναντι στις ελληνικές θέσεις. Μάλιστα, χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία αλλά και η Ισπανία οι οποίες έχουν βρεθεί στην θέση της Ελλάδας, έχουν περάσει μνημόνια και σκληρή λιτότητα φαίνεται ξεκάθαρα - από τις έως τώρα δηλώσεις αξιωματούχων τους - ότι θα είναι ιδιαίτερα επικριτικές για την επιλεκτική αντιμετώπιση που ζητάει η Ελλάδα από την ΕΕ.
Το αδιέξοδο θα κορυφώνεται όσο η Ελλάδα θα αρχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες χρηματοδότησης της  οικονομίας η οποία αυτή τη στιγμή -και έως το τέλος Φεβρουαρίου που λήγει η περίοδος του ελληνικού προγράμματος - βασίζεται σε επείγουσες πιστώσεις ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA της ΕΚΤ.
Με άλλα λόγια ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της Ελλάδας και είναι πολύ πιθανόν, όπως έγραψε το Bloomberg ,το Βερολίνο να μείνει ακίνητο - απλώς περιμένοντας.
Η κυβέρνηση Τσίπρα  θα πρέπει να πάρει σύντομα  πολύ δύσκολες αποφάσεις.
Ν Παπαδόπουλος-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά