Αλήθεια αυτοί μας κυβερνούσαν για 7 μήνες ;
Σε άλλη μια σκληρή μάχη στον ...αριστερό εμφύλιο εξελίχθηκαν οι σχεδόν παράλληλες συνεντεύξεις που έδωσαν ο Αλέξης Τσίπρας στο Κόντρα Τσάνελ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην τηλεόραση του Σκαι.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ξεκάθαρα ότι «με έριξαν οι δικοί μου βολευτές» για να προσθέσει ότι η στάση τους δεν τιμά την Αριστερά. «Δεν μπορούσα να παριστάνω τον πρωθυπουργό με τις υποκριτικές ψήφους της ΝΔ». συνέχισε ο κ. Τσίπρας για να υπογραμμίσει: «Είναι οξύμωρο άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στην συγκυβέρνηση με τη Δεξιά το 1989 να μας κατηγορούν ότι πάμε να συνεργαστούμε τώρα με τη ΝΔ, ενω έριξαν την κυβέρνηση της Αριστεράς, η ιστορία θα το γράψει αυτό».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους κάνοντας λόγο για
υπερβολές και αυταπάτες του κ. Λαφαζάνη στο θέμα της Ρωσίας,
Σε βαρύ κατηγορώ κατά του Τσίπρα εξελίχθηκε η συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Σκάι. Κατηγόρησε το «συστημα Μαξίμου και δανειστών» ότι έκαναν αιφνιδιαστικά εκλογές για να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το έντιμο και πρέπον απέναντι στον λαό ήταν να ζητησει ο Τσίπρας εντολή από το λαό πριν την ψήφιση του Μνημονίου» σημείωσε, ενώ με δηκτικό τρόπο παρατήρησε ότι ο Τσιπρα γνώριζε τις θέσεις της και δεν επρόκειτο να κάνει χατήρια στην κυβέρνση ως πρόεδρος της Βουλής.
«Είχα επίγνωση ότι ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Η μάχη που δώσαμε ήταν μάχη ασύμμετρη με δυνάμεις υπέρτερες από εμάς. Μια μάχη έντιμη, δίκαιη.Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και μέσα και έξω εχθρούς», σημείωσε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Υπήρχε σχέδιο αριστερής παρένθεσης. Το σχέδιο ήταν να προσπαθήσουν να μας οδηγήσουν στην πιστωτική ασφυξία, στη χρεοκοπία για να ρίξουν την κυβέρνηση. Δεν τα κατάφεραν. Τους διαψεύσαμε».
Ερωτηθείς για τη στάση των 30 βουλευτών που καταψήφισαν τα μέτρα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε:
«Όλοι γνωρίζουμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε οργανωμένη μειοψηφία που υποστήριζε την έξοδο από το ευρώ. Τα τελευταία χρόνια δεν ψήφιζαν ποτέ τις αποφάσεις της ΚΕ. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφταναν στο σημείο ότι θα συγκροτούσαν άλλο κόμμα και θα οδηγούσαν στην πτώση της κυβέρνησης. Ζήτησα εξουσιοδότηση να φέρω συμφωνια, αλλά δεν μου έδωσαν ουτε αυτή, άρα η απόφασή τους ηταν δεδομένη. Δεν περίμεναν ουτε το συνεδριο να εκφράσουν τις απόψεις τους, ουτε ηταν διατεθειμένοι να μου δώσουν ψηφο εμπιστοσύνης. Δεν μπορούσα να παριστάνω τον πρωθυπουργο με τις υποκριτικές ψήφους της ΝΔ»
«Είναι οξύμωρο άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στην συγκυβέρνηση με τη δεξιά το 1989 να μας κατηγορούν οτι παμε να συνεργαστούμε τωρα με τη ΝΔ, ενω έριξαν την κυβερνηση της Αριστεράς, η ιστορία θα το γράψει αυτο», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αυτές αποτυπώνουν μια εικόνα της στιγμής, όμως όπως συνέβη σε σειρα εκλογικών αναμετρήσεων έπεσαν έξω πολλές μονάδες. Όπως σημείωσε πηγαίνοντας προς τις κάλπες η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθεί, ενώ ζήτησε μια καθαρή εντολή με στόχο το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.
Ο κ. Τσίπρας απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚκαι την κ. Γεννηματά σημείωσε πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην επωμίζεται τις αμαρτιες του παρελθόντος, κουβαλάει όμως πολλά βαρίδια στις πλατες της. «Η κ. Γεννηματά είχε μια αναντίστοιχη στάση με αυτή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αν δεν αλλάξει...Εγώ θα χαιρόμουν πολύ να αλλάξει. Αλλά θα πρέπει αυτά τα βαρίδια να απομονωθούν. Κάθε πολιτικη συλλογικότητα έχει το δικαίωμα στον επανακαθορισμό», σημείωσε.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:
-Είχα επίγνωση ότι ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Η μάχη που δώσαμε ήταν μάχη ασύμμετρη με δυνάμεις υπέρτερες από εμάς. Μια μάχη έντιμη, δίκαιη.
-Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και μέσα και έξω εχθρούς.
-Υπήρχε σχέδιο αριστερής παρένθεσης. Το σχέδιο ήταν να προσπαθήσουν να μας οδηγήσουν στην πιστωτική ασφυξία, στη χρεοκοπία για να ρίξουν την κυβέρνηση. Δεν τα κατάφεραν. Τους διαψεύσαμε.
-Για τους 30 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι γνωρίζουμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε οργανωμένη μειοψηφία που υποστήριζε την έξοδο από το ευρώ. Τα τελευταία χρόνια δεν ψήφιζαν ποτέ τις αποφάσεις της ΚΕ. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφταναν στο σημείο ότι θα συγκροτούσαν άλλο κόμμα και θα οδηγούσαν στην πτώση της κυβέρνησης. Ζήτησα εξουσιοδότηση να φέρω συμφωνια, αλλά δεν μου έδωσαν ουτε αυτή, άρα η απόφασή τους ηταν δεδομένη. Δεν περίμεναν ουτε το συνεδριο να εκφράσουν τις απόψεις τους, ουτε ηταν διατεθειμένοι να μου δώσουν ψηφο εμπιστοσύνης. Δεν μπορούσα να παριστάνω τον πρωθυπουργο με τις υποκριτικές ψήφους της ΝΔ. Απειλείται η εκπλήρωση του σχεδίου Σόιμπλε μέσα από το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Εκ των πραγμάτων βρισκόμαστε σε εκλογική διαδικασία επειδή χάσαμε τη δεδηλωμένη ακόμη και των 120.
-Είναι οξύμωρο άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στην συγκυβέρνηση με τη δεξιά το 1989 να μας κατηγορούν οτι παμε να συνεργαστούμε τωρα με τη ΝΔ, ενω έριξαν την κυβερνηση της Αριστεράς, η ιστορία θα το γράψει αυτο
-Πως να συνεργαστούμε με τη ΝΔ, όταν ο πυρήνας της πολιτικής μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετος.
-Η συμφωνία που ψηφίσαμε στη Βουλή ήταν το προαπαιτούμενο για να μην οδηγηθεί η χώρα στην άτακτη χρεοκοπία. Η συμφωνία αν θα εφαρμοστεί στη λογική της σκληρής διαπραγματεύσης προς όφελος του λαού ή στη λογική του νεοφιλελευθερισμού είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής.
-Παρά το ότι διαπραγματεύτηκαμε σκληρά με το πιστόλι στον κρόταφο, αυτή η κυβέρνηση άφησε έργο. Για παράδειγμα το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση.
-Πιο προσγειωμένοι έχουμε μια προοπτική εξόδου από την κρίση. Έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση της χώρας για την επόμενη τριετία. Συν ένα πρόγραμμα επενδυτικό, το πρόγραμμα Γιούνκερ. Και τη δυνατότητα σε ένα σχεδιασμό για άμεσες επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη. Ο δρόμος είναι δύσκολος. Αλλά έχουμε μια προοπτική να τον βαδίσουμε, να ξεφύγουμε από τη μέγγενη των μνημονίων. Το είχαμε αυτό πριν; Δεν το είχαμε.
-Γιατί τον Δεκέμβρη του 2014 ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να πάει στο σχέδιο της παρένθεσης. Γιατί έβλεπε ότι δεν έβγαινε. Μόνο το 2015 έπρεπε να φέρει μέτρα 7 δισ. Και βεβαίως τα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης.
- Είχαμε την αυταπάτη ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε από το Μνημόνιο άμεσα, όμως έχουμε καταφέρει πολλά. Έχουμε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, πλήρη κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, την πλήρη δέσμευση ότι το χρέος θα συζητηθεί τελη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου με την προοπτική της απομείωσης.
-Ο μεγάλος στρατηγικός στόχος, έχοντας θετικούς ρυθμούς αναπτυξης και έχοντας επιτύχει απομείωση του χρέους, τελη του 2016, αρχές του 2017 να ξαναρχίσουμε να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τις αγορές.
-Το μεγάλο ζήτημα είναι να καταφέρουμε να αυξήσουμε τα έσοδα, όχι να περικόψουμε τις δαπάνες.
-Για τις δημοσκοπήσεις: Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια εικόνα της στιγμής, όμως όπως συνέβη σε σειρα εκλογικών αναμετρήσεων επεσαν έξω πολλές μονάδες. Δείχνουν αυτές οι μετρήσεις μια συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ χαμηλή. Είναι αποτελεσμα του μεγάλου κουρνιαχτού μετά την αποχώρηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγαίνοντας προς τις κάλπες αυτή η συσπείρωση θα αυξηθεί. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι μια καθαρή εντολή. Και με συνεργασίες με έντιμες δυνάμεις όπως οι ΑΝΕΛ. Οι δυνάμεις του παλιού έχουν στόχο να εγκλωβίσουν και να περιορίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.
-Η κ. Γεννηματά μπορεί να μην επωμίζεται τις αμαρτιες του παρελθόντος. Κουβαλάει όμως πολλά βαρίδια στις πλατες της. Η κ. Γεννηματά είχε μια αναντίστοιχη στάση με αυτή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αν δεν αλλάξει...Εγώ θα χαιρόμουν πολύ να αλλάξει. Αλλά θα πρέπει αυτά τα βαρίδια να απομονωθούν. Κάθε πολιτικη συλλογικότητα έχει το δικαίωμα στον επανακαθορισμό.
-Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Η αδυναμία της διακυβέρνησης θα υπάρχει εάν στην επόμενη βουλή υπάρχουν ποσοστά όπως αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
-Η τελική επιλογή είχε κόστος και για εμένα. Η επιλογή ήταν να μην εφαρμόσω το σχέδιο Σόιμπλε.
-Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Ή θα συνεχιστεί για να ολοκληρωθεί η πολιτική επιλογή που άρχισε τον Γενάρη ή θα γίνει η Αριστερή παρένθεση και θα επανέλθει το παλιό καθεστώς.
-Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μια από τις δεσμεύσεις που θα υλοποιηθούν μπροστά.
-Το σύστημα της διαπλοκής που ταλαιπώρησε τον τόπο πρέπει να σταματήσει εδώ. Επιτέλους κλήθηκαν να πληρώσουν τα χρέη που όφειλαν οι καναλάρχες. Έχουμε το ν/σ έτοιμο που αφορά τη νέα διαδικασία για την αδειοδότηση. Αυτές είναι τομές για το πολιτικό σύστημα.
-Για το αν θα υπάρξουν νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια. Θα δούμε νέα πρόσωπα. Μην περιμένετε να δείτε ριζική αλλαγή στα ψηφοδέλτια. Τα πρόσωπα αυτά δεν θα έχουν ως βασικό κριτήριο την αναγνωρισιμότητα αλλά την ποιότητα. Από τα μαθήματά μας, με τα σταριλίκια έχουμε πάθει στην Αριστερά.
-Ποιό ήταν το πιο σημαντικό λάθος από το Γενάρη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εγιναν λάθη. Το σημαντικότερο είναι ότι την απόφαση να πάνε τα πράγματα σε μια μετωπική σύγκρουση δεν την πήραμε τον Φλεβάρη, αλλά την πήραμε στο τέλος.
-Μέσα στη Συνοδο των 17 ωρών, υπήρξαν 3 στενοί υποστηρικτές, ο αυστριακός καγκελάριος, ο Φ. Ολάντ και ο Μ. Ρέντσι.
-Για τη στάση του κ. Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ πράγματι η στάση του ήταν να κρατησει ισορροπίες και δεν ήθελε το σχέδιο Σόιμπλε.
-Για τον Β. Μεϊμαράκη. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα υπηρεσιακό αρχηγό αυτή τη στιγμή. Έχει μια αστάθεια. Και με τη λαίκή δεξιά του Καραμανλή και με τον νεοφιλευθερισμό της Ντόρας και με την ακραία δεξιά του Βορίδη, του Άδωνι και του Μπαλτάκου. Η ΝΔ εκφράζει το παλαιότερο από το παλιό.
-Ακόμη και αν δεν με έριχναν οι δικοί μου βουλευτές θα πήγαινα σε εκλογές.
-Για τους βουλευτές που αποχώρησαν. Θεωρώ ότι η επιλογή τους να διατηρήσουν μια άλλη στρατηγική είναι θεμιτή και θα κριθεί. Η διαχείριση αυτής της επιλογής ήταν μια διαχείριση που δεν τιμά την Αριστερά.
-Για το debate. Θέλω την αντιπαράθεση αυτή. Θέλω μια αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Και με όλους και με τον πρόεδρο της ΝΔ.
«Αυτές οι εκλογές γίνονται για να εκκαθαριστούν αυτοί που αρνήθηκαν να υποταχθούν στα κελεύσματα των δανειστών. Το έντιμο και πρέπον απέναντι στον λαό ήταν να ζητησει ο Τσίπρας εντολή από το λαό πριν την ψήφιση του Μνημονίου. Οφειλε να αποταθεί παλι στο λαό. Αλλά κάποιοι ανέλαβαν όχι μονο να φέρουν το Μνημόνιο αλλά και να εκκαθαρίσουν κάθε ανάχωμα» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.
«Οι εκλογές γίνονται για να βολευτούν το σύστημα Μαξίμου και το σύστημα των δανειστών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαλυθεί με ευθύνη του προεδρου της» πρόσθεσε επιρρίπτοντας ευθύνη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις της με τον Αλέξη Τσίπρα χρησιμοποίησε αόριστο χρόνο, λέγοντας ότι μας συνέδεε σχέση εμπιστοσυνης και ειλικρίνειας, ενω με αιχμηρό τρόπο είπε ότι δεν είναι ανταλλακτικής φύσεως η ανάληψη του καθηκοντος της ως προέδρου της Βουλή. «Ηξερε καλά τις θεσεις μου. Οσα πρεσβεύω για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Δεν θα έκανα χατήρια της κυβέρνησης. Εκεινοι πρέπει να απαντήσουν αν άλλαξαν, αν δεν άντεξαν» σημείωσε.
Σε ότι αφορά τη συνεργασία της με την Λαϊκη Ενότητα επανέλαβε οτι θα συμπορευτεί ως ανεξάρτητη, ενώ ξεκαθάρισε οτι δεν διεκδικεί να είναι επικεφαλής κάποιου πολιτικού φορέα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ευρώ, είπε ότι το μείζον ερώτημα είναι αν η ευρωζώνη θα συνεχίζει να παραβιάζει τους θεμελιώδεις κανόνες της και υπογράμμισε: Στο δίλημμα ευρώ ή Δημοκρατία, απαντώ Δημοκρατία , όπως και στο ζητημα Δραχμή ή Δημοκρατία, απαντώ Δημοκρατία.
Το Μνημόνιο σημαίνει καταδίκη των επόμενων πέντε γενεών, προσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται όταν λέει ότι έχει συμφωνηθεί κάποια λύση για το χρέος. Η κυβερνηση έχει υπαναχωρήσει.
thetoc.gr
Σε άλλη μια σκληρή μάχη στον ...αριστερό εμφύλιο εξελίχθηκαν οι σχεδόν παράλληλες συνεντεύξεις που έδωσαν ο Αλέξης Τσίπρας στο Κόντρα Τσάνελ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην τηλεόραση του Σκαι.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ξεκάθαρα ότι «με έριξαν οι δικοί μου βολευτές» για να προσθέσει ότι η στάση τους δεν τιμά την Αριστερά. «Δεν μπορούσα να παριστάνω τον πρωθυπουργό με τις υποκριτικές ψήφους της ΝΔ». συνέχισε ο κ. Τσίπρας για να υπογραμμίσει: «Είναι οξύμωρο άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στην συγκυβέρνηση με τη Δεξιά το 1989 να μας κατηγορούν ότι πάμε να συνεργαστούμε τώρα με τη ΝΔ, ενω έριξαν την κυβέρνηση της Αριστεράς, η ιστορία θα το γράψει αυτό».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους κάνοντας λόγο για
υπερβολές και αυταπάτες του κ. Λαφαζάνη στο θέμα της Ρωσίας,
Σε βαρύ κατηγορώ κατά του Τσίπρα εξελίχθηκε η συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Σκάι. Κατηγόρησε το «συστημα Μαξίμου και δανειστών» ότι έκαναν αιφνιδιαστικά εκλογές για να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το έντιμο και πρέπον απέναντι στον λαό ήταν να ζητησει ο Τσίπρας εντολή από το λαό πριν την ψήφιση του Μνημονίου» σημείωσε, ενώ με δηκτικό τρόπο παρατήρησε ότι ο Τσιπρα γνώριζε τις θέσεις της και δεν επρόκειτο να κάνει χατήρια στην κυβέρνση ως πρόεδρος της Βουλής.
Αναλυτικά η συνέντευξη Τσίπρα
Είναι φανερό πως υπήρχε το σχέδιο «Αριστερή παρένθεση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel, ενώ άφησε σοβαρές αιχμές για τους 30 βουλευτές που καταψήφισαν τα μέτρα στη Βουλή, αποδίδοντάς τους την πτώση της κυβέρνησης.«Είχα επίγνωση ότι ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Η μάχη που δώσαμε ήταν μάχη ασύμμετρη με δυνάμεις υπέρτερες από εμάς. Μια μάχη έντιμη, δίκαιη.Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και μέσα και έξω εχθρούς», σημείωσε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Υπήρχε σχέδιο αριστερής παρένθεσης. Το σχέδιο ήταν να προσπαθήσουν να μας οδηγήσουν στην πιστωτική ασφυξία, στη χρεοκοπία για να ρίξουν την κυβέρνηση. Δεν τα κατάφεραν. Τους διαψεύσαμε».
Ερωτηθείς για τη στάση των 30 βουλευτών που καταψήφισαν τα μέτρα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε:
«Όλοι γνωρίζουμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε οργανωμένη μειοψηφία που υποστήριζε την έξοδο από το ευρώ. Τα τελευταία χρόνια δεν ψήφιζαν ποτέ τις αποφάσεις της ΚΕ. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφταναν στο σημείο ότι θα συγκροτούσαν άλλο κόμμα και θα οδηγούσαν στην πτώση της κυβέρνησης. Ζήτησα εξουσιοδότηση να φέρω συμφωνια, αλλά δεν μου έδωσαν ουτε αυτή, άρα η απόφασή τους ηταν δεδομένη. Δεν περίμεναν ουτε το συνεδριο να εκφράσουν τις απόψεις τους, ουτε ηταν διατεθειμένοι να μου δώσουν ψηφο εμπιστοσύνης. Δεν μπορούσα να παριστάνω τον πρωθυπουργο με τις υποκριτικές ψήφους της ΝΔ»
«Είναι οξύμωρο άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στην συγκυβέρνηση με τη δεξιά το 1989 να μας κατηγορούν οτι παμε να συνεργαστούμε τωρα με τη ΝΔ, ενω έριξαν την κυβερνηση της Αριστεράς, η ιστορία θα το γράψει αυτο», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αυτές αποτυπώνουν μια εικόνα της στιγμής, όμως όπως συνέβη σε σειρα εκλογικών αναμετρήσεων έπεσαν έξω πολλές μονάδες. Όπως σημείωσε πηγαίνοντας προς τις κάλπες η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθεί, ενώ ζήτησε μια καθαρή εντολή με στόχο το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.
Ο κ. Τσίπρας απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚκαι την κ. Γεννηματά σημείωσε πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην επωμίζεται τις αμαρτιες του παρελθόντος, κουβαλάει όμως πολλά βαρίδια στις πλατες της. «Η κ. Γεννηματά είχε μια αναντίστοιχη στάση με αυτή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αν δεν αλλάξει...Εγώ θα χαιρόμουν πολύ να αλλάξει. Αλλά θα πρέπει αυτά τα βαρίδια να απομονωθούν. Κάθε πολιτικη συλλογικότητα έχει το δικαίωμα στον επανακαθορισμό», σημείωσε.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:
-Είχα επίγνωση ότι ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Η μάχη που δώσαμε ήταν μάχη ασύμμετρη με δυνάμεις υπέρτερες από εμάς. Μια μάχη έντιμη, δίκαιη.
-Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και μέσα και έξω εχθρούς.
-Υπήρχε σχέδιο αριστερής παρένθεσης. Το σχέδιο ήταν να προσπαθήσουν να μας οδηγήσουν στην πιστωτική ασφυξία, στη χρεοκοπία για να ρίξουν την κυβέρνηση. Δεν τα κατάφεραν. Τους διαψεύσαμε.
-Για τους 30 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι γνωρίζουμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε οργανωμένη μειοψηφία που υποστήριζε την έξοδο από το ευρώ. Τα τελευταία χρόνια δεν ψήφιζαν ποτέ τις αποφάσεις της ΚΕ. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφταναν στο σημείο ότι θα συγκροτούσαν άλλο κόμμα και θα οδηγούσαν στην πτώση της κυβέρνησης. Ζήτησα εξουσιοδότηση να φέρω συμφωνια, αλλά δεν μου έδωσαν ουτε αυτή, άρα η απόφασή τους ηταν δεδομένη. Δεν περίμεναν ουτε το συνεδριο να εκφράσουν τις απόψεις τους, ουτε ηταν διατεθειμένοι να μου δώσουν ψηφο εμπιστοσύνης. Δεν μπορούσα να παριστάνω τον πρωθυπουργο με τις υποκριτικές ψήφους της ΝΔ. Απειλείται η εκπλήρωση του σχεδίου Σόιμπλε μέσα από το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Εκ των πραγμάτων βρισκόμαστε σε εκλογική διαδικασία επειδή χάσαμε τη δεδηλωμένη ακόμη και των 120.
-Είναι οξύμωρο άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στην συγκυβέρνηση με τη δεξιά το 1989 να μας κατηγορούν οτι παμε να συνεργαστούμε τωρα με τη ΝΔ, ενω έριξαν την κυβερνηση της Αριστεράς, η ιστορία θα το γράψει αυτο
-Πως να συνεργαστούμε με τη ΝΔ, όταν ο πυρήνας της πολιτικής μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετος.
-Η συμφωνία που ψηφίσαμε στη Βουλή ήταν το προαπαιτούμενο για να μην οδηγηθεί η χώρα στην άτακτη χρεοκοπία. Η συμφωνία αν θα εφαρμοστεί στη λογική της σκληρής διαπραγματεύσης προς όφελος του λαού ή στη λογική του νεοφιλελευθερισμού είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής.
-Παρά το ότι διαπραγματεύτηκαμε σκληρά με το πιστόλι στον κρόταφο, αυτή η κυβέρνηση άφησε έργο. Για παράδειγμα το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση.
-Πιο προσγειωμένοι έχουμε μια προοπτική εξόδου από την κρίση. Έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση της χώρας για την επόμενη τριετία. Συν ένα πρόγραμμα επενδυτικό, το πρόγραμμα Γιούνκερ. Και τη δυνατότητα σε ένα σχεδιασμό για άμεσες επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη. Ο δρόμος είναι δύσκολος. Αλλά έχουμε μια προοπτική να τον βαδίσουμε, να ξεφύγουμε από τη μέγγενη των μνημονίων. Το είχαμε αυτό πριν; Δεν το είχαμε.
-Γιατί τον Δεκέμβρη του 2014 ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να πάει στο σχέδιο της παρένθεσης. Γιατί έβλεπε ότι δεν έβγαινε. Μόνο το 2015 έπρεπε να φέρει μέτρα 7 δισ. Και βεβαίως τα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης.
- Είχαμε την αυταπάτη ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε από το Μνημόνιο άμεσα, όμως έχουμε καταφέρει πολλά. Έχουμε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, πλήρη κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, την πλήρη δέσμευση ότι το χρέος θα συζητηθεί τελη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου με την προοπτική της απομείωσης.
-Ο μεγάλος στρατηγικός στόχος, έχοντας θετικούς ρυθμούς αναπτυξης και έχοντας επιτύχει απομείωση του χρέους, τελη του 2016, αρχές του 2017 να ξαναρχίσουμε να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τις αγορές.
-Το μεγάλο ζήτημα είναι να καταφέρουμε να αυξήσουμε τα έσοδα, όχι να περικόψουμε τις δαπάνες.
-Για τις δημοσκοπήσεις: Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια εικόνα της στιγμής, όμως όπως συνέβη σε σειρα εκλογικών αναμετρήσεων επεσαν έξω πολλές μονάδες. Δείχνουν αυτές οι μετρήσεις μια συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ χαμηλή. Είναι αποτελεσμα του μεγάλου κουρνιαχτού μετά την αποχώρηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγαίνοντας προς τις κάλπες αυτή η συσπείρωση θα αυξηθεί. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι μια καθαρή εντολή. Και με συνεργασίες με έντιμες δυνάμεις όπως οι ΑΝΕΛ. Οι δυνάμεις του παλιού έχουν στόχο να εγκλωβίσουν και να περιορίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.
-Η κ. Γεννηματά μπορεί να μην επωμίζεται τις αμαρτιες του παρελθόντος. Κουβαλάει όμως πολλά βαρίδια στις πλατες της. Η κ. Γεννηματά είχε μια αναντίστοιχη στάση με αυτή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αν δεν αλλάξει...Εγώ θα χαιρόμουν πολύ να αλλάξει. Αλλά θα πρέπει αυτά τα βαρίδια να απομονωθούν. Κάθε πολιτικη συλλογικότητα έχει το δικαίωμα στον επανακαθορισμό.
-Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Η αδυναμία της διακυβέρνησης θα υπάρχει εάν στην επόμενη βουλή υπάρχουν ποσοστά όπως αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
-Η τελική επιλογή είχε κόστος και για εμένα. Η επιλογή ήταν να μην εφαρμόσω το σχέδιο Σόιμπλε.
-Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Ή θα συνεχιστεί για να ολοκληρωθεί η πολιτική επιλογή που άρχισε τον Γενάρη ή θα γίνει η Αριστερή παρένθεση και θα επανέλθει το παλιό καθεστώς.
-Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μια από τις δεσμεύσεις που θα υλοποιηθούν μπροστά.
-Το σύστημα της διαπλοκής που ταλαιπώρησε τον τόπο πρέπει να σταματήσει εδώ. Επιτέλους κλήθηκαν να πληρώσουν τα χρέη που όφειλαν οι καναλάρχες. Έχουμε το ν/σ έτοιμο που αφορά τη νέα διαδικασία για την αδειοδότηση. Αυτές είναι τομές για το πολιτικό σύστημα.
-Για το αν θα υπάρξουν νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια. Θα δούμε νέα πρόσωπα. Μην περιμένετε να δείτε ριζική αλλαγή στα ψηφοδέλτια. Τα πρόσωπα αυτά δεν θα έχουν ως βασικό κριτήριο την αναγνωρισιμότητα αλλά την ποιότητα. Από τα μαθήματά μας, με τα σταριλίκια έχουμε πάθει στην Αριστερά.
-Ποιό ήταν το πιο σημαντικό λάθος από το Γενάρη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εγιναν λάθη. Το σημαντικότερο είναι ότι την απόφαση να πάνε τα πράγματα σε μια μετωπική σύγκρουση δεν την πήραμε τον Φλεβάρη, αλλά την πήραμε στο τέλος.
-Μέσα στη Συνοδο των 17 ωρών, υπήρξαν 3 στενοί υποστηρικτές, ο αυστριακός καγκελάριος, ο Φ. Ολάντ και ο Μ. Ρέντσι.
-Για τη στάση του κ. Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ πράγματι η στάση του ήταν να κρατησει ισορροπίες και δεν ήθελε το σχέδιο Σόιμπλε.
-Για τον Β. Μεϊμαράκη. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα υπηρεσιακό αρχηγό αυτή τη στιγμή. Έχει μια αστάθεια. Και με τη λαίκή δεξιά του Καραμανλή και με τον νεοφιλευθερισμό της Ντόρας και με την ακραία δεξιά του Βορίδη, του Άδωνι και του Μπαλτάκου. Η ΝΔ εκφράζει το παλαιότερο από το παλιό.
-Ακόμη και αν δεν με έριχναν οι δικοί μου βουλευτές θα πήγαινα σε εκλογές.
-Για τους βουλευτές που αποχώρησαν. Θεωρώ ότι η επιλογή τους να διατηρήσουν μια άλλη στρατηγική είναι θεμιτή και θα κριθεί. Η διαχείριση αυτής της επιλογής ήταν μια διαχείριση που δεν τιμά την Αριστερά.
-Για το debate. Θέλω την αντιπαράθεση αυτή. Θέλω μια αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Και με όλους και με τον πρόεδρο της ΝΔ.
Αναλυτικά η συνέντευξη Κωνσταντοπούλου
Σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε εκ νέου η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξή της στην τηλεοραση του ΣΚΑΙ.«Αυτές οι εκλογές γίνονται για να εκκαθαριστούν αυτοί που αρνήθηκαν να υποταχθούν στα κελεύσματα των δανειστών. Το έντιμο και πρέπον απέναντι στον λαό ήταν να ζητησει ο Τσίπρας εντολή από το λαό πριν την ψήφιση του Μνημονίου. Οφειλε να αποταθεί παλι στο λαό. Αλλά κάποιοι ανέλαβαν όχι μονο να φέρουν το Μνημόνιο αλλά και να εκκαθαρίσουν κάθε ανάχωμα» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.
«Οι εκλογές γίνονται για να βολευτούν το σύστημα Μαξίμου και το σύστημα των δανειστών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαλυθεί με ευθύνη του προεδρου της» πρόσθεσε επιρρίπτοντας ευθύνη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις της με τον Αλέξη Τσίπρα χρησιμοποίησε αόριστο χρόνο, λέγοντας ότι μας συνέδεε σχέση εμπιστοσυνης και ειλικρίνειας, ενω με αιχμηρό τρόπο είπε ότι δεν είναι ανταλλακτικής φύσεως η ανάληψη του καθηκοντος της ως προέδρου της Βουλή. «Ηξερε καλά τις θεσεις μου. Οσα πρεσβεύω για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Δεν θα έκανα χατήρια της κυβέρνησης. Εκεινοι πρέπει να απαντήσουν αν άλλαξαν, αν δεν άντεξαν» σημείωσε.
Σε ότι αφορά τη συνεργασία της με την Λαϊκη Ενότητα επανέλαβε οτι θα συμπορευτεί ως ανεξάρτητη, ενώ ξεκαθάρισε οτι δεν διεκδικεί να είναι επικεφαλής κάποιου πολιτικού φορέα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ευρώ, είπε ότι το μείζον ερώτημα είναι αν η ευρωζώνη θα συνεχίζει να παραβιάζει τους θεμελιώδεις κανόνες της και υπογράμμισε: Στο δίλημμα ευρώ ή Δημοκρατία, απαντώ Δημοκρατία , όπως και στο ζητημα Δραχμή ή Δημοκρατία, απαντώ Δημοκρατία.
Το Μνημόνιο σημαίνει καταδίκη των επόμενων πέντε γενεών, προσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται όταν λέει ότι έχει συμφωνηθεί κάποια λύση για το χρέος. Η κυβερνηση έχει υπαναχωρήσει.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.