Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Spiegel: Οι Ευρωπαίοι δεν δέχονται να ξαναπαίξουν στο σόου Τσίπρα

Ξαναρχίζει η ελληνική κρίση, γράφει το περιοδικό και αναφέρεται σε κίνδυνο Grexit - «Ο χρόνος τελειώνει. Χωρίς τα χρήματα, η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου»

Τα παλιά προβλήματα της Ελλάδας έρχονται πάλι στο προσκήνιο και μάλιστα σε μία φάση που η Ευρώπη έχει… πολλές έγνοιες, επισημαίνει στο κεντρικό του θέμα το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Το περιοδικό αναφέρει ότι ξυπνούν μνήμες του 2015 και πως αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Κάνει ένα flashback στο περσινό καλοκαίρι που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τράβαγαν επί εβδομάδες, η μία σύνοδος ακολουθούσε την άλλη και η Ελλάδα έφτασε στο παρά πέντε του Grexit.
«Σήμερα απειλείται μία επανάληψη του δράματος» συνεχίζει ο αρθρογράφος εξηγώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε να ζητήσει τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τους Ευρωπαίους. Όπως αναφέρεται, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε ξανά να θέσει το ζήτημα σε υψηλό πολιτικό επίπεδο αλλά ο Σόιμπλε του είπε ένα ξεκάθαρο «όχι».

Ο λόγος για τη νέα αναστάτωση, γράφει το περιοδικό, είναι τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και αποτελούν προϋποθεση για το ΔΝΤ ώστε να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα – κάτι που η Γερμανία επιθυμεί διακαώς.
Η αφορμή της ρήξης
Ο Τσίπρας προτείνει από την πλευρά του αν η ελληνική οικονομία δεν πετύχει τους στόχους να μειωθούν αυτομάτως κατά 10% οι κυβερνητικές δαπάνες. Οι δανειστές όμως θεωρούν ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι αόριστη.

Σύμφωνα με το Spiegel το αίτημα Τσίπρα για σύγκληση Συνόδου ήταν μία έκπληξη καθώς η Αθήνα στη συνάντηση του Σαββάτου δεν είχε προβάλλει αντιρρήσεις στα πρόσθετα μέτρα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν παρών σε αυτή τη συνάντηση, λέει με νόημα το περιοδικό.

Όμως τώρα ο χρόνος τελειώνει. Χωρίς τα χρήματα, η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου, που θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ δόση 2,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η Αθήνα είναι ήδη στα κόκκινα και γι αυτό σκουπίζει τα αποθεματικά και ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών οργανισμών.

Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί με απρόβλεπτους ρυθμούς καθώς η Αθήνα έχει και το προσφυγικό να αντιμετωπίσει.

Λαμβάνοντας υπόψη το μεταναστευτικό, τον κίνδυνο Brexit και την ασταθή κατάσταση στην Ισπανία, το Spiegel αναφέρει ότι ο Τσίπρας έχει περιθώρια να πιέσει. Την ίδια στιγμή όμως αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς εν αντιθέσει με το 2015, το ελληνικό θέμα δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής.

Μάλιστα άνθρωπος που είναι κοντά στις εξελίξεις δήλωσε στο Spiegel ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καμία διάθεση να προσφέρουν ξανά τη σκηνή για να κάνει σόου ο κ. Τσίπρας. 

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά