Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Εικόνα σου είμαι κοινωνία…

Ενδεχομένως κάποια από όσα έχουν καταλογιστεί ως τώρα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη παρατραβήχτηκαν από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ. Το "αγροίκο" ύφος του προσφέρεται. 
Από αυτή την άποψη δεν μπορεί να πει κανείς ότι θα έπρεπε να είχε ήδη απομακρυνθεί από την θέση του. Άλλωστε κάθε κυβέρνηση αξιολογεί τα στελέχη της με τα δικά της κριτήρια. Για τον Πρωθυπουργό προφανώς ο υπουργός του κάνει σωστά τη δουλειά του και όσα λέει είναι σωστά. Ανεξάρτητα από το λεξιλόγιο και το ύφος του. 
Υπάρχει όμως κάτι που σε μια σοβαρή κυβέρνηση θα έστελνε αμέσως το συγκεκριμένο υπουργό στο σπίτι του. Η φωτογραφία που τον δείχνει να καπνίζει στο υπουργείο του -"εν ώρα υπηρεσίας" μάλιστα.
Ο ίδιος δεν έδωσε και μεγάλη σημασία στην αποκάλυψη. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν ότι
τραβήχτηκε από "αντιπρόσωπο των εταιρειών που πουλάνε βηματοδότες όταν είχαμε τελειώσει τη συνάντηση που κάναμε για να μειώσουμε τις τιμές"- υπονοώντας ότι τον εκδικούνται για τη μείωση. 
Η επίπτωση που μπορεί να έχει στην εκστρατεία για την καταπολέμηση του καπνίσματος ότι ο αρμόδιος υπουργός φουμάρει αρειμανίως μέσα στο υπουργείο, δεν δείχνει να τον απασχολεί. 'Η δεν έχει σε υπόληψη τη συγκεκριμένη εκστρατεία, ή δεν έχει σε υπόληψη το αξίωμα του.
Είναι θέμα πολιτικής, αλλά είναι και θέμα πολιτισμού. Και για τα δυο μόνο θέση υπουργού Υγείας δεν μπορεί να κατέχει. Αλλά είπαμε: προφανώς ο Τσίπρας είναι ευχαριστημένος με τις επιδόσεις του. Και στην Υγεία και στο κάπνισμα.
Άλλωστε στην Ελλάδα ζούμε, δεν στάζει και η ουρά του γαϊδάρου όταν οι πολιτικοί δεν τηρούν οι ίδιοι αυτά που αποφασίζουν. Συνεπώς δεν πειράζει αν δεν τα τηρούν και οι άλλοι. 
Για να λέμε και του Πολάκη το δίκιο, σ' αυτό το θέμα δεν είναι ο μόνος ασυνείδητος. Και άλλοι υπουργοί Υγείας στο παρελθόν μόλις τελείωναν την ανακοίνωση για την καμπάνια κατά του καπνίσματος, άναβαν ένα τσιγαράκι δημοσίως.Ίσως για αυτό η καμπάνια  είναι διαρκώς αποτυχημένη. 
Δεν είναι μονό οι υπουργοί. Είναι συνολικά ο πολιτικός κόσμος -ένα μεγάλο μέρος για την ακρίβεια- που δεν έχει τέτοιες ευαισθησίες.  Όπως κατήγγειλε συχνά ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Ψυχάρης η Βουλή παραμένει ένα απέραντο καπνιστήριο, ενώ ψηφίζει νόμους κατά του καπνίσματος.
Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω. Μήπως το ίδιο δεν κάνουν οι πολιτικοί με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως επεσήμανε συχνά ο μακαρίτης βουλευτής και δημοσιογράφος Αρης Σταθάκης, που έδινε μάχες για την οδική συμπεριφορά πρώτιστων των πολιτικών;
Αυτές οι συμπεριφορές δεν προέρχονται από ένα ή το άλλο κόμμα. Τέμνουν οριζοντίως το πολιτικό σύστημα. Ενδεχομένως γιατί τέμνουν την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικογένεια. Μοιραία κάποιοι φτάνουν και στη Βουλή. Άλλωστε όπως έλεγε ο Γκαίτε: "Πρέπει να είσαι κάτι, προτού γίνεις κάτι". 
Γ. Λακόπουλος-capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά