Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

«Πόρτα» Παπανδρέου σε Τσίπρα για εκλογικό νόμο- Ο Γιώργος δεν έπεσε στην «παγίδα» του Αλέξη!

«Δεν υπάρχει χτύπημα της διαπλοκής χωρίς σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στον πρωθυπουργό ο οποίος επιμένει στο «ρουσφέτι» του Λεβέντη – Ξεκάθαρο μήνυμα Παπανδρέου προς την κυβέρνηση οτι δεν δέχεται «εκλογικό νόμο» με σκοπιμότητες

Την επί της ουσίας άρνηση του πρώην πρωθυπουργού και επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργου Παπανδρέου συνάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο θέμα του εκλογικού νόμου και κυρίως σε ό, τι έχει να κάνει με την εδώ και τώρα ψήφισή του.

Ο κ. Παπανδρέου είπε στη συνάντηση, που είχε με τον πρωθυπουργό πως χρειάζεται ακόμη διάλογος και συζήτηση πάνω στο θέμα, ενώ έθεσε ξεκάθαρα το ζήτημα του σπασίματος των περιφερειών, αφού είναι προαπαιτούμενο για να χτυπηθεί η διαπλοκή. Βέβαια, αυτό το ζήτημα είναι κάτι που
έρχεται σε αντίθεση με όσα θέλει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, που στηρίζει αναφανδόν τον εκλογικό νόμο, που προωθεί ο Αλ. Τσίπρας. Το «ρουσφέτι» αυτό προς την Ενωση Κεντρώων είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση… εξαφάνισε το θέμα παρά το οτι το σπάσιμο των περιφερειών βρισκόταν αρχικά στην ατζέντα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται πως απέτυχε στο στόχο του να περάσει το μήνυμα ότι έχει μαζί του όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου αφού ο Γ. Παπανδρέου έλαβε προσεκτικά αποστάσεις από το νομοσχέδιό του για τον εκλογικό νόμο και συν τοις άλλοις έθεσε τις δικές του προτάσεις.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά το πέρας της συνάντησης!
«Οι εξελίξεις στην Ευρώπη και ειδικότερα στη γειτονική χώρα, καταδεικνύουν την αναγκαιότητα μιας ισχυρής Ελλάδας. Προϋπόθεση για να το πετύχουμε, είναι να κατανοήσουμε ποια είναι τα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση, αυτά που έφεραν τα μνημόνια, αίτια πολιτικά και όχι οικονομικό. Είναι ζήτημα λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε μάλιστα, πως υπάρχει θέμα «αδυναμίας των δημοκρατικών θεσμών, απέναντι στη σπατάλη, απέναντι στη γραφειοκρατεία, απέναντι στο πελατειακό σύστημα, απέναντι στη διαφθορά, απέναντι στο μαύρο χρήμα. Το διακύβευμα είναι η ενίσχυση των θεσμών και μέσα από αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε το εκλογικό, το συνταγματικό ή όποιες άλλες αλλαγές. Πολλά δε, οι περισσότερες αβελτηρίες, μπορούν να θεραπευθούν χωρίς καν Συνταγματική Αναθεώρηση. Για παράδειγμα, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δεν χρειάζεται Συνταγματική Αναθεώρηση».
Για τον εκλογικό νόμο, ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, είπε πως «δεν αποτελεί διακύβευμα ένας νόμος που ανακατανέμει την εξουσία. Ο Τόπος δεν έχει θέμα νομής, αλλά αλλαγής της εξουσίας, στο πλαίσιο μίας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, προκειμένου να απαντήσουμε στο ερώτημα του 21ου αιώνα: πώς ενισχύουμε τη συμμετοχή, τη συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη φωνή του πολίτη;».
Ο Γιώργος Παπανδρέου, διατύπωσε τρεις προτάσεις:
Χρειαζόμαστε μία βαθιά, ριζοσπαστική, αποκεντρωμένη πολιτική, δίνοντας εξουσία στην Περιφέρεια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι θέμα Δημοκρατίας.
Αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία, να δώσουμε φωνή στους πολίτες, δημιουργώντας έναν «τέταρτο πυλώνα εξουσίας», που θα λειτουργήσει σαν μία πλατφόρμα διαβούλευσης, μία Αγορά με την αρχαία έννοια, των πολιτών, με εισηγητικό, συμβουλευτικό ή ακόμα και αποφασιστικό χαρακτήρα μέσα από δημοψηφίσματα και διαβουλεύσεις.
Επανεξέταση της παλαιότερης πρότασής του, για ένα μικτό σύστημα μονοεδρικών, με περιφερειακές λίστες τύπου «Επικρατείας», για τα στελέχη που θα αναδείξουν αξιοκρατικά τα κόμματα, χωρίς πριμοδότηση. Κάτι που θα χτυπούσε και το μαύρο χρήμα.
Η απλή αναλογική για την οποία γίνεται λόγος τώρα, βρίσκεται σε αντίθεση με την ανάγκη να σπάσουν οι μεγάλες Περιφέρειες, που λόγω μεγέθους υποθάλπουν το μαύρο χρήμα, όσο σωστή κι αν είναι επί της αρχής. Δεν μπορεί, δηλαδή, να εκλεγεί κάποιος μόνο με την ισχύ της ψήφου του πολίτη – χρειάζεται την ισχύ των μηντιαρχών και του μαύρου πολιτικού χρήματος.
Επανέλαβε, πως ισχυρή Ελλάδα, θα είναι αυτή που θα αποκτήσει ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, προτείνοντας ένα ριζοσπαστικό εκδημοκρατισμό της χώρας.
Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, απάντησε πως «εμείς φέραμε το νόμο που επέτρεπε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Θα είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα και θα είχαμε ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στα μεγάλα ζητήματα. Ήταν και παραμένει ανάγκη να αισθανθεί ο Έλληνας πολίτης πως αυτό το κράτος είναι δικό του», υπογράμμισε.
Τέλος, όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε πως «δεν μπορεί και αυτό να τίθεται ως ζήτημα νομής της εξουσίας», αλλά ότι «πρέπει να συζητηθεί σοβαρά μέσα σε ένα πλαίσιο ισχυροποίησης της φωνής του πολίτη και αποκέντρωσης της εξουσίας».
 http://thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά