Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και για την αντιπολίτευση

Το τι περιμένει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το φθινόπωρο είναι γνωστό και έχει αναλυθεί διεξοδικά. Όπως επίσης και οι επιλογές του πρωθυπουργού. Νομίζω πως θα πρέπει να μας απασχολήσει εξίσου σοβαρά και η ακολουθητέα τακτική της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και τα όσα συμβαίνουν στον πολύπαθο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η Νέα Δημοκρατία εννιά σχεδόν μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, οφείλει να παρουσιάσει πλέον μια συνολική εικόνα της πολιτικής της. Αυτή η υποχρέωση καθίσταται επιτακτική δεδομένου πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη στην αρχηγία του κόμματος για να επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι στιγμής κινήθηκε προσεκτικά, αποφεύγοντας να μιμηθεί την πασοκική ανοησία « Γιώργο, άλλαξε τα όλα». Όμως το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και επιβάλλεται η Νέα Δημοκρατία να συγκεκριμενοποιήσει τον πολιτικό λόγο της, εγκαταλείποντας την αποσπασματική αντιπολίτευση στα επί μέρους κυβερνητικά πεπραγμένα.
Πολύ απλά θα πρέπει να εμφανίσει στον Ελληνικό λαό ένα πρόγραμμα σαφές και
κοστολογημένο, μακριά από γενικεύσεις και στρογγυλεύσεις. Και κυρίως θα πρέπει να αποφασίσει με ποια κοινωνικά στρώματα θα πορευθεί και ποια θα εγκαταλείψει, γιατί είναι σαφές πως η κρίση σήμανε και το τέλος των κομμάτων εξουσίας που υπόσχονταν τα πάντα στους πάντες. Οι πολίτες είναι πλέον υποψιασμένοι στις χιμαιρικές υποσχέσεις, αν κρίνουμε και από την ταχύτατη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως το βασικότερο καθήκον του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να παρουσιάσει νέα πρόσωπα. Στην δεκαετία του 70, στην ανανεωτική Αριστερά έλεγαν « καινούργιο παπούτσι με παλιό δέρμα δεν γίνεται.» Τον σύγχρονο πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορούν να τον εκφέρουν παλαιά και  φθαρμένα στελέχη. Το πρόσωπο τους εκπέμπει κούραση και αυτό φαίνεται. Μοιραία ο πολίτης εισπράττει αυτήν την απωθητική εικόνα. Η στελεχιακή ανανέωση είναι το κυριότερο και σοβαρότερο πρόβλημα που πρέπει να επιλύσει άμεσα ο αρχηγός του κόμματος , καθώς οι αντιστάσεις  των «γηρασμένων πολιτικών» θα είναι έντονες. Εννιά μήνες μετά την εκλογή του, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα πρέπει να παρουσιάσει την δική του Νέα Δημοκρατία.
Στον χώρο της Κεντροαριστεράς η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι και η προσπάθεια τους να συγκροτήσουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά σε αξεπέραστα προβλήματα. Αφορμή η σύνθεση του οργάνου που θα διοργανώσει το Συνέδριο, καθώς η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πως αυτή θα πρέπει να είναι αναλογική της δύναμης των κομμάτων. Η αιτία όμως βρίσκεται στην απόφαση της κυρίας Φ. Γεννηματά και του κ. Στ. Θεοδωράκη να διεκδικήσουν οι ίδιοι την αρχηγία του ενοποιημένου σχήματος, αντί να επιλέξουν ένα τρίτο προβεβλημένο πρόσωπο του χώρου. Δηλαδή επιλέγουν, στην αφετηρία της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη να υπονομευθεί με την διχαστική διαδικασία της αναμέτρησης τους, κάτι που υποκρύπτει τις εκατέρωθεν τάσεις ηγεμονισμού. Αλλά και στο επίπεδο της πολιτικής γραμμής φαίνεται πως υπάρχουν προβλήματα, καθώς η ακολουθούμενη από το ΠΑΣΟΚ τακτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας δεν βρίσκει σύμφωνα τα στελέχη του Ποταμιού. Αυτές οι καθυστερήσεις και οι διαφωνίες αφήνουν χώρο σε «μακροχρόνια άνεργους πολιτικούς» της κεντροαριστεράς να δημιουργούν, στο όνομα της ενότητας, νέα πολιτικά σχήματα επιτείνοντας έτσι τον κατακερματισμό της.
Το εγχείρημα της συγκρότησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  βρίσκεται σε εξέλιξη, με αβέβαιη κατάληξη. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν αυτός ο χώρος δεν ενοποιηθεί, στις προσεχείς εκλογές θα γνωρίσει πρόβλημα επιβίωσης.
Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι στο οποίο πολλές φορές κερδίζει ο λιγότερο κακός. Αυτός που θα διαπράξει τα λιγότερα λάθη. Συνεπώς, αν στο προσεχές διάστημα η Νέα Δημοκρατία δεν πραγματοποιήσει ουσιαστική επανεμφάνιση με νέα πρόσωπα και σαφή πολιτική κινδυνεύει να εμπλακεί στον φθοροποιό πόλεμο χαρακωμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δε Κεντροαριστερά οφείλει να συνειδητοποιήσει πως μόνον ενωμένη θα επιβιώσει.
Σ. Μουμτζής-liberal.gr

7 σχόλια:

  1. H απρογραμματιστη Nea Δημοκρατια σιγουρα θα πεσει σε βαθυ πηγαδι με μεγαλο πατο αφου θα διαμελιθει.
    Α.Στο μερος των Μητσοτακηδων και των παλαιοκομματιστων βαρωνων απο τα παλαια καπνισμενα και μαυρισμενα τζακια.
    Β. Στο μερος καποιων νεων πολιτικων με ατηριξη Καραμανλη , Μειμερακη και ομοιων.

    Η Ελλαδα για τα επωμενα τουλαχιστον 20 χρονια θα κυβερναται απο την κεντροαριστερα
    παραταξη, η οποια θα φερει την αναπτυξη και την χαμενη αξιοπρεπεια του τοπου μας σε διεθνες επιπεδο!
    Τα μηνυματα ηδη καλυτερευσαν σε πολλους τομεις , ακομα και στον αθλητισμο αν λαβει κανεις υποψιν και τα πολλα μεταλλεια των αθλητων μας στο Ριο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοι οι αρπαγες οι αριστεροί του κω... οι καταχραστες δημόσιου χρήματος οι συριζανελ, να αφησουν τις υπεξαιρεσεις, το αγαπημένο τους χόμπι, διατι πεινάω, θέλω δουλειά και δουλειά δεν θα υπάρξει αν δεν σταματήσουν τις κλεψιες, να φορτώνουν τα ταμεία με συνταξιουχους μαϊμού, με φίλους συγγενεις ,γκόμενους ή γιουσουφακια από δήμοσιες υπηρεσίες, από ΔΕΚΟ, από καταχρήσεις απο ανομες ενέργειες, από απαγορευση των απενδυσεων από απατες και ένα σωρό εγκλήματα. Το τονίζω αυτό γιατί πεινάω.Θα αναγκαστώ να φάω εσάς, που είστε και καλοθρεμενοι, ειδικά των ανελ.Όπως πάντα φωνή βοωντος .....Πέθανε εσύ να ζήσουμε εμείς καλύτερα. Φασιστοκομμουνια. Έχετε μπερδέψει τα μπούτια σας. Τι επιδιώκει ο καθένας είναι μπερδεμένο, απλά γαντζωμένοι στις καρέκλες για να μην χάσουν την μάσα που τους έλειψε τόσα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016 - 12:56:00 μ.μ. EEST
    φιλε ανωνυμε, πες μας σε παρακαλω απο που εμαθες να σκεπτεσαι ετσι,ι να γραφεις τετοια ανηκουστα βρυσιδια και να παραποιεις την αληθεια.
    Ο κ. Τσιπρας εκλεγομενος δημοκρατικα απο τον ελληνικο λαο βρηκε μπροστα του την χαοδη κατασταση και οικονομικη κατηφορα! Δεν ειναι αυτος που τα δημιουργησε!!
    Ομως παρολα αυτα η παραταξη του με σοβαροτητα και πεισμα επεφερε καποιες απαραιτητες διαθρωτηκες αλλαγες στην οικονομια και σταδιακα θα καταφερει να φερει και την αναγεννηση στο τοπο μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. για τον ανωνυμο που στηριζει τσιπρα επαναλαμβανω πες μας τι πινεις..
    προφανως ζεις σε αλλο πλανητη αν εδω ισχυριστεις αυτες τις ανοησιες θα φτασουν οι πολιτες να σε μπουγελωσουν
    ποια σοβαροτητα μωρε αυτος που εκανε μεσα σε δυο ωρες το ΟΧΙ ..ΝΑΙ
    αυτος που εκανε υπουργο οικονομικων τον βαρουφακη και χρεωσαν μαζι 100 δις την πατριδα μας
    αυτος που εκανε το νουμερο την κωνσταντοπουλου προεδρο της βουλης
    αυτος που ελεγε οτι θα καταργησει τον ΕΝΦΙΑ και θα δωσει 13η συνταξη και μισθο
    οσο για τους ολυμπιακους που πονεσε ο κω... των συριζαιων διαβασε αυτο
    http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/604216/hrusa-paidia-kai-ahrista-kormia/
    και μη συνεχιζεις να προκαλεις γιατι αν σου αρεσει ο σανος συριζα να τον τρως μονος σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά ο 9.12 π.μ. έχει την εντύπωση ότι τα μετάλλια στο Ρίο ήρθαν από τον ενάμισυ χρόνο διακυβέρνησης Τσίπρα; Καλά δεν έχει ιδέα τί χρόνια προετοιμασίας χρειάζονται για να φτάσει ένας αθλητής σ' αυτό το επίπεδο; Τις δηλώσεις των αθλητών δεν τις άκουσε; Σ' αυτόν τον ενάμισυ χρόνο μόνο το "στομαχάκι" και η "κοιλίτσα" του Τσίπρα μεγάλωσε, όσο κι αν προσπάθησε η ΕΡΤ να τα καλύψει στα περισσότερα πλάνα της από τον περίφημο χορό στο χωριό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016 - 11:38:00 π.μ. EEST

    Φιλε μου εχεις δικιο εν μερει!
    Τηβ σωματικη δυνανη την αποκτουν οι αθκητες με τον καιρο και μπορουν να ασκπουνται με κενον τον εγκεφαλο τους, κοιταζοντας το νταβανι !
    Διαφορετικα ειναι βεβαια οταν προετοιμαζεται ο αθλητης για τα πρωτεια! Εκει συμμετασχει και η ψυχη και το πνευμα του !
    Ετσι, εγω πιστευω απλα οτι η νεα κυβερνηση του κ. Τσιπρα, ενος απλου ανδρα σαν και σενα και μενα που καταφερε με την εξυπναδα, την υπομονη , την τολμη και τον καθημερινο αγωνα του να γινει πρωθυπουργπος τς Πατριδας μας, εμψυχωσε τους αθλητας μας και αναπτερωσε το ηθικο τους!! Σε καμια περιπτωση δεν θα αγωνιζωταν με τοση καρδια και θεληση οι αθλητες μας οταν στη θεση του κ.Τσιπρα ειχαν στο νου τους εναν μανδαρινο, κρατικοδιαιτο εκ γεννετης και γαλουχημενο απο γαυβρους γονεις απο περιφημα σογια πρωθυπουργο σαν τον κ. Κουλη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά