Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Δεν θα το κάνει όπως ο Καραμανλής…

Είναι από τις σπάνιες φορές του ο Αλέξης Τσίπρας έχει απόλυτο δίκιο, όταν λέει ότι είναι ανόητος όποιος σκέφτεται εκλογές (εδώ). Όχι διότι «η οικονομία ανακάμπτει και η ανεργία αποκλιμακώνεται», όπως (θέλει να) βλέπει ο ίδιος.
Αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός, η οποία εκεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου βρισκόταν, μπορεί να ήταν πιο δροσερή και πιο φωτεινή. Ο λόγος που αυτή τη φορά ισχύει η διαβεβαίωσή του είναι άλλος: πρόωρες εκλογές σημαίνει και πρόωρη απώλεια της εξουσίας. Το χειρότερο (εφιαλτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ) σενάριο, η σύντομη αριστερή παρένθεση, θα γίνει πραγματικότητα. Αυτό το γνωρίζουν καλά και, πράγματι, δεν είναι τόσο ανόητοι ώστε  οι ίδιοι (να βάλουν τα χεράκια τους και) να βγάλουν τα ματάκια τους.
Η αυγουστιάτικη δημοσιογραφική φιλολογία για δήθεν προκήρυξη εκλογών τον Σεπτέμβριο, εκτός από την
παραδοσιακή έλλειψη θεμάτων κατά τη γνωστή ρήση του Ουμπέρτο Εκο («τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις»), βασίζεται σε μια λαθεμένη διπλή ανάλυση.
Πρώτον, ότι ο  κ. Τσίπρας θα συνεχίσει την τακτική του 2015 αιφνιδιάζοντας την αντιπολίτευση.
Και, δεύτερον, ότι θα το κάνει, επειδή δεν θα μπορεί να  κυβερνήσει. Και θα πετάξει την καυτή πατάτα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκείνος να φθαρεί πολύ γρήγορα, να μην μπορεί να κυβερνήσει κι έτσι ο κ. Τσίπρας να επανέλθει σύντομα νικητής και τροπαιούχος.
Το πρώτο μέρος αυτού του σεναρίου θυμίζει αυτό που έκανε ο Κώστας Καραμανλής το 2009: βλέποντας ότι έρχεται καταπάνω του το βουνό της χρεοκοπίας απέδρασε δια των πρόωρων εκλογών και άφησε το βουνό να πλακώσει τον Γιώργο Παπανδρέου και τους επόμενους.
Όμως, τα πράγματα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά.
Πρώτον, ο  σημερινός Τσίπρας δεν είναι ο Τσίπρας του 2015. Ο ίδιος και οι συν αυτώ, ως σιγουρατζήδες που είναι, δεν θα αυτοκτονήσουν πολιτικά. Το 2015 (και τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη) η νίκη τους στις εκλογές ήταν διασφαλισμένη. Σήμερα ποιος πιστεύει ότι είναι;
Δεύτερον, η θεωρία ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει, επειδή έχει μπροστά του και άλλα βαριά μέτρα που πρέπει να πάρει είναι έωλη.
Μπορεί και παραμπορεί. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέδειξε ότι είναι μπετόν και θα το αποδείξει ξανά, αν χρειαστεί. Μέτρα θα ληφθούν κι άλλα και θα περάσουν. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ(ίσως και του κ. Λεβέντη) δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν και να χάσουν πρόωρα τις καρέκλες τους.
Τρίτον, ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα λόγο να μιμηθεί τον Καραμανλή του 2009. Διότι εκείνος είχε κυβερνήσει ήδη δύο τετραετίες και γνώριζε ότι κάποια στιγμή θα παραδώσει την εξουσία. Την παρέδωσε λίγο νωρίτερα και δεν κατεγράφη(τυπικά) ως ο Πρωθυπουργός της  χρεοκοπίας. Ο κ. Τσίπρας κυβερνά μόλις 20 μήνες. Μπορεί να κυβερνήσει άλλα δύο(ή και τρία) χρόνια και να επιλέξει ο ίδιος τον χρόνο(ίσως και τους όρους) που θα προκηρύξει τις εκλογές.
Σήμερα όλα είναι εις βάρος του. Οι αντίπαλοί του είναι υποψιασμένοι και δεν θα αιφνιδιαστούν. Τα φληναφήματα περί «σταθεροποίησης» της οικονομίας δεν πιάνουν και το γνωρίζουν πολύ καλά ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ. Αλλωστε, η στρατηγική τους είναι να φτιάξουν το δικό τους success story (σταθεροποίηση, ρύθμιση του χρέους, έξοδος στις αγορές κ.α) και, αν καταφέρουν να το υλοποιήσουν έστω εν μέρει, τότε και μόνο τότε θα εξετάσουν αν τους συμφέρει να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές.
Εν κατακλείδι, ο Τσίπρας του 2016 θα ήταν όντως ανόητος (κατά τη δική του ορολογία), αν αντέγραφε τον Καραμανλή του 2009. Γι΄αυτό και δεν θα το κάνει. Επιπλέον, δεν μπορεί να μη γνωρίζει το «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι».
Γ. Καρελιάς-protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά