Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Το αρνητικό ρεκόρ στις εξαγωγές καταδικάζει την ελληνική οικονομία στην εγχώρια μιζέρια

Μείωση 8%, την τρίτη μεγαλύτερη που κατέγραψε η Eurostat, μεταξύ των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ανήλθε σε 12 δισ. ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο. Από αυτά τα 7,1 δισ. αφορούσαν σε εξαγωγές προς χώρες της ΕΕ και παρουσίασαν μικρή μείωση 1% σε ετήσια βάση και τα υπόλοιπα σε εξαγωγές προς χώρες εκτός ΕΕ οι οποίες σημείωσαν μεγάλη πτώση 18% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Η έλλειψη ρευστότητας, η πολυετής ύφεση που

έχει γονατίσει τις επιχειρήσεις και οι περιορισμοί στο πλαίσιο των capital controls, συνθέτουν ένα δύσκολο τοπίο για τις ελληνικές εξαγωγές, ενώ στοίχημα είναι η αναστροφή της τάσης τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της δύσκολης προσπάθειας επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. (Πηγή: Ημερησία)
Τα πράγματα είναι απλά: όσο η Ελλάδα αδυνατεί να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της, με τόσο μεγαλύτερο πάθος θα παρακαλάει για δανεικά. Με την εγχώρια ζήτηση να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τη συνεχιζόμενη λιτότητα, η εξαγωγή υπηρεσιών και αγαθών αποτελεί μονόδρομο για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ιδανικά, η τόσο μεγάλη μείωση των εξαγωγών θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα στην πολιτική ατζέντα της χώρας, με την κυβέρνηση να πρέπει να εξηγήσει τι πήγε τόσο στραβά. 

parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά