Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Μηχανή ξεδιάντροπης προπαγάνδας…

Ο Σπίρτζης «απορροφά» τους ανέργους στα νέα κανάλια. Ο Κατρούγκαλος τον διαψεύδει και τους στέλνει στον ΟΑΕΔ! Παππάς και Γεροβασίλη επιχειρούν κυνικούς συμψηφισμούς.

Η προπαγάνδα των κυβερνήσεων κάνει πάντα την ίδια δουλειά. Στην καλύτερη περίπτωση προσπαθεί να εξωραΐσει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει επιτεύγματα που δεν υπάρχουν. Αλλωστε, αν υπάρχουν επιτεύγματα, δεν κρύβονται. O κόσμος τα βλέπει και τα νιώθει και η προπαγάνδα δεν χρειάζεται. Στη χειρότερη περίπτωση, δηλαδή όταν οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε δεινή θέση, η προπαγάνδα γίνεται ξετσίπωτη. Τα πιο χοντρά ψέματα λέγονται με απίστευτη φυσικότητα.
Εχω ζήσει επαγγελματικά όλες τις κυβερνήσεις από τη Μεταπολίτευση και την προπαγάνδα τους. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση, η παρούσα, μπορεί κάλλιστα να διεκδικήσει βραβείο στην παραγωγή και διοχέτευση της προπαγάνδας. Κάνουν πανεύκολα το μαύρο άσπρο, χωρίς να έχουν καμιά αναστολή. Ειδικά τις τελευταίες μέρες, με την
υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Διάφοροι υπουργοί λένε απίστευτα ψέματα, τα οποία την επόμενη στιγμή διαψεύδουν συνάδελφοί τους. Το μέγαρο Μαξίμου έχει μεταβληθεί σε μηχανή παραγωγής ψεμάτων. Ο κ. Παππάς και η κυρία Γεροβασίλη, με τη συνεπικουρία (πρώην) δημοσιογράφων, συγγράφουν non paper με τα οποία προσπαθούν να ξορκίσουν τις χιλιάδες απολύσεις που έρχονται στο χώρο των μέσων ενημέρωσης και θα τους κυνηγούν μέχρι να περιπέσουν σε πολιτική αχρησία.
Σήμερα θα περιοριστώ σε δύο παραδείγματα:
Στην ολοφάνερη-περαιτέρω-καταστροφή που έρχεται στα ΜΜΕ, με το επικείμενο «μαύρο» σε τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς, τα κυβερνητικά στελέχη απαντούν ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει, με το νόμο  Παππά, να μπουν «ποιοτικές» προδιαγραφές στα κανάλια κι έτσι οι εργαζόμενοι αυτών που θα κλείσουν θα «απορροφηθούν» από τα νέα. Πρόκειται για χοντροκομμένο ψεύδος, το οποίο προέβαλε στην πιο ξεδιάντροπη εκδοχή του ο, κουμπάρος του εργολάβου και νεοκαναλάρχη Καλογρίτσα, υπουργός Χρήστος Σπίρτζης (εδώ). Δεν θα χαθεί, λοιπόν, «ούτε μια θέση εργασίας». Δεν πρόλαβε να αποσώσει τη φράση του ο άσχετος Σπίρτζης και τον διέψευσε ο σχετικότερος (με το χώρο της Εργασίας) συνάδελφός του Γιώργος Κατρούγκαλος (εδώ). Ο οποίος όχι μόνο παραδέχτηκε ότι δεν μπορούν να απορροφηθούν όλοι όσοι θα χάσουν τη δουλειά τους στα κανάλια που θα κλείσουν, αλλά ανακοίνωσε ότι ήδη ετοιμάζει προγράμματα ανέργων του ΟΑΕΔ. Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέμα; Η απάντηση είναι πανεύκολη και την ξέρουν όλοι: η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων θα πέσει στην ανεργία. Εκτός αν ο Σπίρτζης πείσει τον κουμπάρο του να τους προσλάβει όλους.
Το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή οι αρμόδιοι για την προπαγάνδα υπουργοί Παππάς και Γεροβασίλη, έκατσαν και έγραψαν 700 λέξεις, με βασικό στόχο να αποκρούσουν την κατηγορία ότι οι αποφάσεις τους θα οδηγήσουν στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους. Διαβάστε εδώ όλα όσα έγραψαν και διοχέτευσαν. Δεν χρειάζονται σχόλια για όλα. Μόνο για ένα σημείο. Αποδεχόμενοι ότι με το κλείσιμο των καναλιών θα βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες άνθρωποι, προσπαθούν να συμψηφίσουν τους δικούς τους, σημερινούς, ανέργους με όσους έπαθαν το ίδιο στο παρελθόν. Αντιγράφω το χυδαίο επιχείρημά τους: «Βλέπουμε λοιπόν ξαφνικά ένα υπέρμετρο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους. Ενδιαφέρον που σε καμία περίπτωση δεν είδαμε όταν 700 άνθρωποι απολύθηκαν χωρίς αποζημιώσεις από το ALTER. Όταν 800 άνθρωποι απολύθηκαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο από την Ελευθεροτυπία. Όταν 200 άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους κατά την μεταβίβαση του ALPHA. Όταν η αδιανόητη πρακτική των ιδιοκτητών του MEGA οδηγεί 500 ανθρώπους στον δρόμο».
Είναι η πρώτη φορά που ιδιωτικές επιχειρήσεις θα κλείσουν με άμεση κυβερνητική απόφαση, ενώ οι ιδιοκτήτες τους είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να συνεχίσουν να λειτουργούν
Από κοντά κι ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής παπαγαλίζει το ίδιο επιχείρημα: «Δεν κλαίγατε όταν έκλεισαν το Alter και η Ελευθεροτυπία», είπε από τον ΣΚΑΙ.
Προσπερνάμε τον κυνισμό των κυβερνητικών προπαγανδιστών εκφράζεται κάπως έτσι: αφού δεν ενδιαφερθήκατε στο παρελθόν για τους ανέργους, σας έπιασε ο πόνος για τους σημερινούς που παράγουμε εμείς;) και μένουμε στην πρωτοφανή διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ας δούμε τα δύο βασικά παραδείγματα που επικαλούνται. Γνωρίζω πολύ καλά πώς και τι έγινε, λόγω προσωπικής (οδυνηρής) εμπλοκής.
Το ALTER σταμάτησε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2011, όταν οι εργαζόμενοί του το κατέλαβαν, επειδή είχαν να πληρωθούν ένα χρόνο. Τον ίδιο μήνα αποχώρησα, μαζί με άλλους συναδέλφους μου, από την EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, η οποία είχε σταματήσει να μας πληρώνει από τον Ιούνιο του 2011. Τον επόμενο μήνα (Δεκέμβριος) σταμάτησε να εκδίδεται. Και τα δύο αυτά μέσα ενημέρωσης δεν έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση. Το ΑLTER χρεοκόπησε, οι δύο ιδιοκτήτες του (Κουρής και Γιαννίκος) είχαν αρχίσει να αλληλοεξοντώνονται. Τα χρέη του ήταν σχεδόν 500 εκατομμύρια, δηλαδή περισσότερα από όσα έχουν όλα τα σημερινά κανάλια μαζί. Δανεικά και αγύριστα, εννοείται.
 Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ έκλεισε από καθαρή ανικανότητα των ιδιοκτητριών της Μαριάνθης και Ελένης  Τεγοπούλου. Οι 800 εργαζόμενοί της το είχαν αντιληφθεί από καιρό, το συνειδητοποίησαν πλήρως στο διάστημα Ιούνιος-Δεκέμβριος 2011, αλλά και αργότερα όταν επανεξέδωσαν στην εφημερίδα και την ξανάκλεισαν.
Τι σχέση έχουν, λοιπόν, οι περιπτώσεις αυτές, που έκλεισαν καθαρά με όρους αγοράς και από ανικανότητα των ιδιοκτητών τoυς, με τον ALPHA και το STAR; Ποιος θα κλείσει αυτούς τους σταθμούς, οι ιδιοκτήτες τους ή η κυβέρνηση; Η απάντηση είναι ευδιάκριτη ακόμα και για τον πιο τυφλό οπαδό του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ που συμβαίνει κάτι τέτοιο: ιδιωτικές επιχειρήσεις θα κλείσουν με άμεση κυβερνητική απόφαση, ενώ οι ιδιοκτήτες τους είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να συνεχίσουν να λειτουργούν (η περίπτωση του MEGA είναι λίγο διαφορετική, αφού πρόλαβαν να το κλείσουν ο ιδιοκτήτες του πριν το κλείσει η κυβέρνηση).
Ας συνοψίσουμε: οι ξεδιάντροποι προπαγανδιστές του Μαξίμου δεν μπορούν να πετάξουν από πάνω τους το βάρος: με δική τους απόφαση θα κλείσουν ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ επιχειρήσεις και θα μείνουν στο δρόμο χιλιάδες άνθρωποι. Συμψηφισμοί με το παρελθόν δεν χωρούν. Δεν μας ενδιαφέρει η κοκορομαχία τους με την ΝΔ. Παππάς, Σπίρτζης και Γεροβασίλη ας γνωρίζουν ότι η απόφασή τους θα τους κυνηγάει όπου σταθούν κι όπου βρεθούν. Και θα δούμε τι θα κάνουν αύριο, όταν δεν θα έχουν εξουσία και θα τους κυνηγούν και οι άνεργοι, τους οποίους θα δημιουργήσουν.
Γ. Καρελιάς-protagon.gr

1 σχόλιο:

  1. συμφωνα με αυτους που γνωριζουν ο Παππας ειναι ο πραγματικός πρωθυπουργος
    ξανοιχτηκε ομως πολυ και το τελος του θα ειναι πολυ ασχημο
    ηδη βλεπετε τον τρόμο στα ματια του
    το ειδικο δικαστηριο τον περιμενει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά