Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Ραγδαίες εξελίξεις: Αποκλεισμό του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα προτείνει ο Τσίπρας

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να συναντήσει την Angela Merkel και τον Francois Hollande, φουντώνουν οι φήμες ότι θα ζήτησει την απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, μεταδίδει ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα. 
Συγκεκριμένα, η Helena Smith αναφέρεται σε πηγές κοντά στον έλληνα πρωθυπουργό που δηλώνουν ότι «στον απόηχο της απόφασης του ΔΝΤ να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του – στο blog των Poul Thomsen και Maurice Obstfeld – ο Τσίπρας θα προτείνει να απέχει εντελώς ο οργανισμός από το πρόγραμμα διάσωσης που συντηρεί αυτή τη στιγμή τη χώρα».
Επιπλέον, όπως αναφέρει στο live blog του Guardian, πηγή από την Ελλάδα σημειώνει ότι:
«το Ταμείο ποτέ δεν εντάχθηκε ποτέ επισήμως σε αυτό το πρόγραμμα και δεν το έχουμε ανάγκη στην πραγματικότητα. Θα μπορούσε απλώς να περιοριστεί σε έναν τεχνικό, συμβουλευτικό ρόλο».
Η ανταπόκριση επισημαίνει ακόμα ότι ο πρωθυπουργός που έκανε λόγο για «ανόητους τεχνοκράτες», είναι έξω φρενών με τις νέες απαιτήσεις για μεγαλύτερες περικοπές συντάξεων και μειώσεις φόρων μετά το 2018, όταν και εκπνέει το πρόγραμμα.
«Ίσως αυτή η νεότερη αψιμαχία να ξεχειλίσει το ποτήρι», σχολιάζει η ανταποκρίτρια του Guardian, ενώ σημειώνει παράλληλα ότι η νέα στάση του Τσίπρα δεν συναντά μεγάλη αποδοχή. Συγκεκριμένα πολλοί τη βρίσκουν «αντι-παραγωγική» υποστηρίζοντας ότι αντίθετα με το διαδεδομένο μύθο, στην πραγματικότητα το ΔΝΤ αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη μείωση των απαιτήσεων για πρωτογενή πλεονάσματα.
Αναφέρει μάλιστα ως παράδειγμα τον διακεκριμένο δημοσιογράφο ευρωπαϊκών σχέσεων Wolfgang Manchau, ο οποίος σε tweet του ανέφερε πως «ο Τσίπρας κάνει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος συντασσόμενος με τους Ευρωπαίους εναντίον του ΔΝΤ». 
Σχολιάζοντας τέλος την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Eurogroup περί αναμονής του πλήρους πορίσματος των θεσμών για τις εξαγγελίες βοηθημάτων του έλληνα πρωθυπουργού, οι συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει «εκνευρίσει» τους πιστωτές.
Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις στα δεκαετή ομόλογα εκτινάχθηκαν κατά 20 μονάδες βάσης, μετά το πάγωμα των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους.
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά