Επειδή από σήμερα θα μπερδευτούμε πολύ, παρακολουθώντας την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup και την αντιπολίτευση να φωνάζει “άνθρακες ο θησαυρός”, ας προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε τι ισχύει και τι όχι. Κι ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Πρώτα από όλα, η περίφημη συμφωνία με τους δανειστές, που μέχρι την περασμένη εβδομάδα διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες μας προανήγγειλαν οτι έκλεισε και ...καθαρογράφεται, όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά είναι δύσκολο και να κλείσει.Όπως τόνισε χθες ο κ. Ντάισενμπλουμ, για να κλείσει η συμφωνία και η Β' Αξιολόγηση, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί και “μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας”, τις
οποίες θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση το ΔΝΤ για να συνεχίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Άρα οι διαβουλεύσεις μετατίθενται για τον Γενάρη και θα μετατίθενται συνεχώς μέχρι η κυβέρνηση να δεχθεί τις “μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας”, στεγνώνοντας στο μεταξύ από ρευστό την ελληνική οικονομία.
Δεύτερον, οριστικοποιήθηκε οτι τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα πρέπει να παραμείνουν στο 3,5% τουλάχιστον ως το τέλος του 2018, χωρίς να αποκλείεται να παραμείνει η υποχρέωση αυτή της ελληνικής οικονομίας για πέντε ή ακόμα και για δέκα χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα βάρη που έχουν επωμιστεί οι έλληνες φορολογούμενοι.
“Ναι, αλλά στο μεταξύ η κυβέρνηση εξασφάλισε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την διευθέτηση του χρέους που θα οδηγήσει στην χώρα στην απαλλαγή του, σε ποσοστό 20% του ΑΕΠ ως το 2060” θα υποστηρίζουν από σήμερα στα κανάλια οι κυβερνητικοί βουλευτές.
Τι σημαίνει αυτό;
Μέχρι σήμερα η Ελλάδα είχε την υποχρέωση να αποπληρώσει το χρέος της σε 28 χρόνια με κυμαινόμενο επιτόκιο δανεισμού 0,5%. (Αυτά έκαναν οι απάνθρωποι δανειστές και μας κακομάθαιναν τόσα χρόνια).
Με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει το χρέος της σε 32 χρόνια, με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Δηλαδή για τα πρώτα χρόνια, υποχρεούται να καταβάλλει στους δανειστές επιπλέον τόκους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Αλλά κάποια στιγμή μετά το 2013 ή το 2040, το επιτόκιο αυτό θα παραμένει σταθερό και θα αποτελέσει αβαντάζ για την ελληνική οικονομία που θα εξαργυρώσει η χώρα, όταν κάποτε μπορέσει να βγει μόνη της να δανειστεί στις αγορές.
Με λίγα λόγια, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης μας είπαν: “Θα ζοριστείτε λίγο παραπάνω τα πρώτα πέντε ή δέκα χρόνια, αλλά αν τα καταφέρετε, μετά δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα”.
Γι αυτό κι από σήμερα θα πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την επιτυχία της.
Διότι αν κατορθώσουμε να επιζήσουμε τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια, η κυβέρνηση φρόντισε να έχουμε καλά γεράματα...
Βασ. Χιώτης-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.