Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Αδυναμία πληρωμής δήλωσαν 4,3 εκατ. φορολογούμενοι - Χρωστούν 94,2 δισ. ευρώ!

Στέγνωσαν τον κοσμάκη !
Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να ξεπερνούν πλέον το 50% του ΑΕΠ και τους μισούς φορολογούμενους να χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο έκλεισε το 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έφθασαν τα 94,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,628 δισ. ευρώ είναι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2016.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία:
  • Ένας στους δυο φορολογούμενους ή 4.312.287 άτομα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία.
  • Για 826.211 οφειλέτες, η ΓΓΔΕ έχει ήδη λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
  • Με κατασχέσεις απειλούνται ακόμη 1.683.929 οφειλέτες.
  • Οι κατασχέσεις που επιβλήθηκαν συνολικά στο 11μηνο του 2016 υπερέβησαν τις 131.000.
  • Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του 2016 έως το τέλος Νοεμβρίου του περασμένου έτους έφθασαν στα 12,628 δισ. ευρώ εκ των οποίων 10,918 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι.
  • Από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές 6,85 δισ. ευρώ είναι οφειλές φυσικών προσώπων, 12,56 δισ. ευρώ είναι οφειλές νομικών προσώπων, 6,75 δισ. ευρώ χρωστούν οι ΔΕΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις, 7,07 δισ. ευρώ είναι οφειλές πτωχευμένων.
Την ίδια στιγμή 2.214 φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και οι οποίοι οφείλουν συνολικά 3,346 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.
Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.
Προκόπης Χατζηνικολάου-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά