Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Η μαυρίλα σε τρία λεπτά

Επίσκεψη «εργασίας» του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Προσέξτε, εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση που λέει ότι ο Πρωθυπουργός πήγε στη Θεσσαλονίκη για «να εργαστεί». Πιο ανόητη προπαγάνδα δεν έχω ξαναδεί. Δηλαδή, τι θα άλλο θα πήγαινε να κάνει; Θα μπορούσε ποτέ να ανακοινωθεί επίσημα ότι ο Πρωθυπουργός πάει στη συμπρωτεύουσα για…αναψυχή;
Μέσα στον ορυμαγδό της κυβερνητικής προπαγάνδας(η κρατική ΕΡΤ αφιέρωσε μόλις δέκα (!) δευτερόλεπτα στις διαμαρτυρίες εργαζομένων (εδώ) κάπου «ξέφυγε» ένα βιντεάκι από συνάντηση του κ. Τσίπρα με συμβασιούχους του Δήμου Καλαμαριάς.

Ο διάλογος που ακολουθεί είναι φιλικός
(«Εγώ σε ξενάγησα σε πέντε εργοστάσια» του θυμίζει ο επικεφαλής των διαδηλωτών), είναι φανερό ότι οι άνθρωποι όχι μόνο έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχουν κάνει και προεκλογικό αγώνα γι’ αυτόν. Αλλά όσα του λένε (και αντίστοιχα ό,τι προσπαθεί να τους απαντήσει εκείνος) φανερώνουν το μέγεθος της μαυρίλας που επικρατεί στη σημερινή Ελλάδα.
Φανερώνει ότι οι άνθρωποι, παρά την ολοφάνερα θετική στάση τους, έχουν αντιληφθεί ότι οι υποσχέσεις είτε έχουν μείνει στα χαρτιά είτε δεν γίνεται να υλοποιηθούν:
1. «Θέλουμε λύση εδώ και τώρα» (προφανώς για τη μονιμοποίησή τους), του λένε. «Μα, περάσαμε τροπολογία στη Βουλή», τους απαντάει. «Ναι, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα», του αντιτείνουν.
2. «Κάντε κάτι με το ρεύμα», του λένε. «Γιατί, ρε σύ; Εχουμε δώσει κοινωνικό τιμολόγιο», απαντά. «Όχι, κόβουν το ρεύμα σε ανήμπορους. Πάμε εμείς και το συνδέουμε παράνομα», του λένε. «Γιατί, αφού υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο;», επιμένει ο Πρωθυπουργός. «Ο,τι και να υπάρχει, δεν έγινε τίποτα», του απαντούν. «Και η ΔΕΗ έχει κάνει πρόγραμμα για την πληρωμή σε δόσεις», συνεχίζει ο Πρωθυπουργός. «Δεν γίνεται αυτό. Κι εγώ πήγα», του απαντά η, κατά τα άλλα ένθερμη, υποστηρίκτριά του.
3. «Κάνε κάτι για την πρώτη κατοικία. Θα μας τα πάρουν όλα», του ζητούν. «Σταμάτα ρε, που θα μας τα πάρουν», τους καθησυχάζει χαμογελαστός. «Θα μας τα πάρουν, κάνε κάτι», δεν πείθεται η φιλική διαδηλώτρια.

Αφήσαμε για το τέλος μια «προτροπή» του Πρωθυπουργού προς τους ανθρώπους αυτούς. Αφού δεν μπόρεσε να τους πείσει ότι, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, λύθηκε το πρόβλημά τους, τα έριξε στους φταίχτες: «Κι όταν το κάναμε (τροπολογία) βγήκαν πρωτοσέλιδα ότι κάνουμε ρουσφέτια».
Για να αποσείσουν την… κατηγορία ότι επηρεάζονται από τέτοια πρωτοσέλιδα, οι άνθρωποι του ξεκαθάρισαν: «Εμείς ΔΕΝ διαβάζουμε εφημερίδες». Και ο Πρωθυπουργός εξεστόμισε την επική φράση: «Καλά κάνετε, έχετε την υγειά σας»!

Δύο παρατηρήσεις:
Σε μια πολιτισμένη χώρα θα είχε ξεσηκωθεί σάλος αν ο Πρωθυπουργός προέτρεπε τους πολίτες να μη διαβάζουν. Θα μπορούσε να τους πει «προσέχετε τι διαβάζετε» ή «να μη διαβάζετε μόνο τη μια πλευρά». Αλλά η προτροπή «καλά κάνετε και δεν διαβάζετε» προκαλεί μελαγχολία και θλίψη για το είδος της ηγεσίας που έχει σήμερα η χώρα. Θα έπρεπε να προκαλεί και οργή. Πάλι καλά που ο Πρωθυπουργός δεν τους είπε «να βλέπετε την ΕΡΤ που τα λέει καλά».

Αν ο Πρωθυπουργός θεωρεί «υγιές» οι ψηφοφόροι του να μη διαβάζουν, τότε θέλει να βασιλεύουν η άγνοια και η αμάθεια και να περνάει η προπαγάνδα. Όμως, αυτά τα δύο είναι που οδήγησαν τους δικούς του ψηφοφόρους να μην πιστεύουν πια σε τίποτα.
Ο Ευριπίδης το είχε πει χαρακτηριστικά: «Συν όχλω αμαθία πλείστον κακόν»(Αμάθεια και όχλος είναι το μεγαλύτερο κακό).
Καλή φώτιση.

Γ. Καρελιάς-protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά