Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Τα διλήμματα της Κεντροαριστεράς

Τ​​α καλά νέα είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Κεντροαριστερά να ανακάμπτει. Τα κακά είναι πως εκεί ελλοχεύει ο αιώνιος κίνδυνος για τον χώρο: να πάει τόσο καλά που στο τέλος να τα θαλασσώσει. Είναι πολλοί οι καπεταναίοι, πολλά τα «εθνικά κεφάλαια», πολλές οι φιλοδοξίες και τεράστια η ιδεολογική αμηχανία, που στο τέλος –δεν μπορεί!– όλοι θα γίνουν από πολλά χωριά χωριάτες.
Προς το παρόν, ο χώρος δείχνει να παράγει παλιές παθογένειες. Κατ’ αρχάς, υπάρχουν κάποιοι γραφικοί στο ΠΑΣΟΚ που σιγοτραγουδούν το «να ’τανε το ’81». Νομίζουν οι ρηχοί ότι θα αναβιώσουν στις εκλογές τα παλιά διλήμματα μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, τη στιγμή που τα ισοπέδωσε ο (πιο αριστερός από αυτούς) ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόμενος με την πιο χυδαία Δεξιά. Δεν κατανοούν ότι η Πρώτη Φορά τα άλλαξε όλα και
έφτιαξε για τις επόμενες εκλογές τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ σοβαρότητας, που μπορεί να σώσει τη χώρα, και λαϊκισμού, που μετά βεβαιότητος θα τη συντρίψει στα βράχια της δραχμής. Ετσι όπως πολιτεύεται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, φτιάχνει νέο διακύβευμα για τα επόμενα χρόνια. Το ερώτημα δεν θα είναι πόσο κράτος, πόση αγορά, αλλά ευρωπαϊκή ή τριτοκοσμική Ελλάδα. Εκείνοι που στο ΠΑΣΟΚ φαντάζονται συμπράξεις με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι για τη συντριπτική πλειονότητα του τσούρμου, «το ΠΑΣΟΚ βρωμάει» ενώ οι ΑΝΕΛ ευωδιάζουν.
Μετά, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι τα πλήθη θα συγκινηθούν από τον πούρο μεταρρυθμισμό, κάτι που διαψεύσθηκε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είτε αυτός ξεπρόβαλε στα δεξιά (Δράση) είτε στο Κέντρο (Ποτάμι). Οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν συγκινούν τους ψηφοφόρους εάν δεν ενταχθούν σε ένα συνολικό αφήγημα, και για να φτιαχτεί αυτό θέλει πολλή ζύμωση και συνεπώς πολύ χρόνο. Οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ δυόμισι μεταρρυθμιστές δεν έχουν τέτοιες πολυτέλειες, ακόμη κι αν συμπήξουν μέτωπο με το Ποτάμι, το οποίο έχει επίσης ενδιαφέρουσες μεταρρυθμιστικές ιδέες, αλλά χωρίς την αναγκαία κεντρική.
Η λογική λέει ότι η Κεντροαριστερά πρέπει να συμπτυχθεί σε μια συνομοσπονδία, ακόμη κι αν αργήσουν οι εκλογές· ή, καλύτερα: ειδικά αν αργήσουν οι εκλογές. Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δραματική και μόνο μια ενωμένη Κεντροαριστερά μπορεί να κερδίσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό θα γίνει μόνο αν είναι ξεκάθαρο ότι θα συνεργαστεί με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σωτηρία της χώρας και την έξοδο από την πολλαπλή κρίση. Οι λογικές τού «μας χωρίζει χάος...» κι άλλα τέτοια τερπνά (με δεδομένη τη συγκυβέρνηση των προηγούμενων ετών) οδηγεί πολύ λογικά τους κεντρώους ψηφοφόρους στην αγκαλιά της Νέας Δημοκρατίας. Η προοπτική να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση και να μην υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση για να διαχειριστεί το χάος που αφήνει πίσω της η Πρώτη Φορά, είναι φρικιαστική για κάθε λογικό ψηφοφόρο. Σημαίνει απανωτές αναμετρήσεις και μια χώρα αφημένη στην τύχη της, ενώ είναι ήδη δίπλα στα βράχια. Σημαίνει και απίσχνανση της Κεντροαριστεράς, αφού τα διλήμματα θα είναι πλέον εξουθενωτικά.
Δυστυχώς, στον χώρο αυτό υπάρχουν περισσότερα γινάτια από πολιτικές προτάσεις. Γι’ αυτό και χαντακώθηκε από τη διαχείριση της κρίσης, ενώ η Δεξιά κουτσά–στραβά διασώθηκε. Υπάρχουν τεράστια «εγώ», που έχουν αναφορές σε φανταστικά –περασμένα και μελλοντικά– μεγαλεία. Ας τα αφήσουν λίγο στην άκρη, να σωθεί η χώρα και μετά μπορούν να συνεχίσουν τον φοβερό διάλογο για το «τι είναι η Κεντροαριστερά και ποιο το νόημά της»...
Π. Μανδραβέλης-Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗ.ΠΑΡ αυτη τη στιγμη εχουν προεδρο που τα παει και πολυ καλα. Την στιγμη αυτη αλλο προσωπο εκτος της Γεννηματα δεν υπηρχε που να μπορει να ενωσει ολα τα κομματια του δημοκρατικου σοσιαλισμου. Στην βουλη αρθρωνει σοβαρο λογο. Mιλαει για κυβερνηση ολων των κομματων του δημοκρατικου τοξου και που θελουν να ειναι με την Ευρωπη. Θεσεις εχει για ολους τους τομεις.Οσο για την πειρα της? γιατι ο Τσιπρας η ο Mητσοτακης εχουν μεγαλυτερη πειρα και που? Εξ αλλου η Γεννηματα εδωσε τις εξετασεις της, 2001-2009 σαν νομαρχης και υπερνομαρχης , 2009 υφπργος προνοιας, στη συνεχεια υπουργ αναπλ εσωτερικων, παιδειας, αμυνας, πολλες επιτροπες στο ΠΑΣΟΚ. Ειναι ενα ατομα εντιμο, σοβαρο, σταθερο, με πολυ δουλεια, εχει επιμονη, υπομονη και ειναι πολυ μεθοδικη. Προερχεται δε απο οικογενεια με αρχες, υψηλο φρονημα, εντιμη, πατριωτικη και με εργο. Ας μας πουν οι αλλοι αρχηγοι τις περγαμηνες τους και ποσο τιμησαν τον λαο που εξελεξε τα κομματα τους και τι εργο αφησαν με τη σφραγιδα τους και που να ευνοει τα πλατια λαικα στρωματα της χωρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τά κόμματα δεξιάς,νδ,κεντροαριστεράς πασόκ,αριστεράς,σύριζα,οδήγησαν τή χώρα στό σημερινό χάλι
    οικονομικό καί ηθικό.Ολα τά στελέχη τους είναι γκρεμισμένοι λίθοι από οικοδομές πού δέν
    αντεξαν τόν παγκόσμιο οικονομικο σεισμό,επειδή αστόχησαν σάν υλικά.
    Από ερείπια δέν κτίζεις κανένα οικοδόμημα γιατί θά ξαναπέσει. Ο λογιστής πού έριξε τήν επιχείρηση έξω δέν ξαναπροσλαμβάνεται γιατί θά αποτύχει πάλι.
    Δείτε τί γίνεται στήν ευρώπη,όλο τό παλιό γκρεμίζεται,τό ίδιο θά γίνει καί εδώ,μήν πιστεύετε
    τίς δημοσκοπήσεις,είναι πληρωμένες από τό παλαιοκομματικό σύστημα πού ήδη αργοπεθαίνει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
    ΠΑΙΞΕ ΑΛΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά