Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Αριστεροί πατριώτες, δεξιά μιάσματα…

Στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αισθάνεται «ντροπή» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή «πηγαίνει στο Βερολίνο και ρίχνει τα βάρη στην ελληνική πλευρά λέγοντας ότι καθυστερεί στην αξιολόγηση, αντί να βάλει πλάτη». Ολοι στάθηκαν σ’ αυτήν την πιασάρικη ατάκα: «Αισθάνομαι ντροπή για τον κ. Μητσοτάκη».
Όμως, αυτή ήταν μια συνήθης κοινοβουλευτική επίθεση, άλλωστε και ο αρχηγός της ΝΔ συνηθίζει να λέει «πρέπει να ντρέπεστε, κύριε Τσίπρα». Καμιά ιδιαίτερη σημασία . Αυτό που διέφυγε σχεδόν απ’ όλους ήταν η επόμενη φράση του Πρωθυπουργού, φράση ανατριχιαστική(και θα εξηγήσουμε αναλυτικά γιατί): «Αυτή είναι μια αντιπατριωτική στάση. Και μετράω τα λόγια μου».
Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί το (δικό του) «ελληνόμετρο» και… «πατριωτόμετρο». Πριν από
μερικά χρόνια είχε φτάσει στο σημείο να εκστομίσει κάτι πολύ χειρότερο. Οτι οι κ.κ Παπαδήμος, Βενιζέλος, Σαμαράς και Παπανδρέου «δεν είναι και τόσο Ελληνες»! (εδώ).
Φαίνεται ότι η στενή παρέα που κάνει από τότε με τον επαγγελματία πατριώτη, συνεταίρο του Πάνο Καμμένο, τού έχει εμπεδώσει μια άλλη αντίληψη για τον πατριωτισμό. Εφόσον ο Μητσοτάκης δεν τάσσεται αναφανδόν στο πλευρό της πατριωτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι «αντιπατριώτης».
Εξ αυτού συνάγεται ότι ο ίδιος (ο Τσίπρας), όταν ήταν στην αντιπολίτευση, δεν υπονόμευε τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά-Βενιζέλου, δεν τις αποκαλούσε «ενεργούμενα του Σόιμπλε», αλλά έβαζε πλάτη και τις στήριζε. Για παράδειγμα, την ώρα που η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πάσχιζε να κλείσει τη δική της αξιολόγηση, ο Τσίπρας πήγαινε στο εξωτερικό και έλεγε: «Ωρα να φύγει η κυβέρνηση Σαμαρά» (15 Νοεμβρίου, ομιλία στο συνέδριο των Ποδέμος, στην Ισπανία (διαβάστε και ακούστε εδώ και απολαύστε).
Αυτή η στάση του Τσίπρα ήταν, ασφαλώς, πατριωτική. Ενώ όταν ο Μητσοτάκης λέει ακριβώς τα ίδια ζητώντας εκλογές είναι «αντιπατριώτης». Από το «δεν είναι και τόσο Ελληνες» του 2012 στο «είναι αντιπατριωτική στάση» του 2017.
Ο Τσίπρας και οι συν αυτώ εκστομίζουν λόγια για τα οποία θα ανατρίχιαζαν οι πολιτικοί πρόγονοί τους. Ανασταίνει τις χειρότερες στιγμές της παλιάς Δεξιάς. Η οποία αποκαλούσε τους αριστερούς «μιάσματα» και του κεντρώους «συνοδοιπόρους» τους. Τότε είχαμε τους «εθνικόφρονες» (δεξιούς) και τα «μιάσματα» (αριστερούς). Σήμερα η εθνικοφροσύνη και ο πατριωτισμός αποτελούν ιδιοκτησία του κ. Τσίπρα, ο Μητσοτάκης είναι δεξιό μίασμα και αντιπατριώτης. Και οι κεντρώοι δεν αποκαλούνται «συνοδοιπόροι», αλλά «ουρά της Δεξιάς» (εδώ).
Ηρθαν τα ύστερα του κόσμου. Εμελλε να το δούμε και να το ακούσουμε κι αυτό. Οι αριστεροί να φορούν τη λεοντή του πατριώτη και να κατηγορούν τους δεξιούς για αντιπατριωτική στάση. Κατήφορος. Αλλά επειδή ο νυν Πρωθυπουργός δεν τα πάει καλά με την ιστορική μνήμη, ας προσέξει μια μικρή ιστορία που περιγράφει ο Λεωνίδας Κύρκος σε ένα από τα αυτοβιογραφική βιβλία του. Στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, η εμφάνιση ενός βουλευτή της ΕΔΑ στο βήμα της Βουλής προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων, θεωρούνταν πρόκληση προς το Σώμα. Μια φορά έγινε σάλος.
Κάποιος εθνικόφρων βουλευτής της εποχής άρχισε να κραυγάζει. «Κάθισε κάτω. Τολμάτε και μιλάτε; Είσθε προδότες και Βούλγαροι και εγκληματίες. Η Δημοκρατίας σάς ανέχεται, αλλά μην προκαλείτε επιπλέον». Τότε σηκώθηκε από το έδρανό του ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ιωάννης Πασσαλίδης, από τις πιο σεβαστές μορφές της Αριστεράς: «Είμαστε προδότες και Βούλγαροι; Εσείς δεν είσθε εθνικόφρονες, είσθε εθνικοπαράφρονες».
Ας προσέξουν ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ μην καταφέρουν να αναβιώσουν τέτοιες στιγμές με τα «ελληνομέτρα» και τις «πατριωτικές» εμπνεύσεις τους.

Και για να μη συμβεί αυτό ας έχουν κατά νου αυτό που είχε γράψει ο Αγγλος συγγραφέας Σάμιουελ Τζόνσον: «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων».
Γ. Καρελιάς-protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά