Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Έρχεται άγριο «τσεκούρι» σε 2,6 εκατ. κύριες και επικουρικές συντάξεις: Ποιες μπαίνουν στο στόχαστρο

Με την νέα πρόταση της κυβέρνηση να μπουν στο κάδρο και οι επικουρικές συντάξεις, σε υψηλή ζώνη κινδύνου για περικοπές βρίσκονται 1,4 εκατ. κύριες συντάξεις και 1,2 εκατ. επικουρικές.
Στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν όχι μόνο οι 250.000 συνταξιούχοι οι οποίοι μόλις πέρυσι το καλοκαίρι είδαν τις επικουρικές τους να συρρικνώνονται έως και 50%, αλλά τριπλάσιος αριθμός.
Καμία σύνταξη, ούτε η κατώτατη των 486 ευρώ, δε θα μείνει αλώβητη από το νέο «κτύπημα».
Ωστόσο η πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει διαχωριστική γραμμή τα 1.000 ή 1.200 ευρώ (άθροισμα κύριων και επικουρικών), θα «προστατεύσει» τις χαμηλότερες συντάξεις από την ελεύθερη πτώση.
Από αυτό το ύψος και άνω οι συντάξεις θα χάσουν έως το
50% της προσωπικής τους διαφοράς. Όμως το ποσό της συνολικής μείωσης θα χωριστεί σε δύο μέρη. Το 75% θα απορροφηθεί από την κύρια σύνταξη και το 25% από την επικουρική.
Πιο ηχηρά θα «κτυπήσει η καμπάνα» για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία (κυρίως διευθυντές), ένστολους, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς καθώς και οι παλαιούς συνταξιούχους του ΤΕΒΕ.
Στις χαμηλότερες συντάξεις έως 1000 – 1200 ευρώ υπολογίζεται ότι οι περικοπές της προσωπικής διαφοράς θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στο 18% ενώ μπορεί να φτάσουν και 25%. Και σ΄αυτή την περίπτωση οι μειώσεις θα κατανεμηθούν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις.
Για να βγει ο λογαριασμός, το μαχαίρι θα αγγίξει και τις κύριες συντάξεις κάτω των 600 ευρώ, καθώς προσωπικές διαφορές θα προκύψουν και στις χαμηλές συντάξεις (κατώτατα όρια, μητέρες ανηλίκων) τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει πάσει θυσία.
Η δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις ύψους 3,4 δισ. ετησίως υπολογίζεται στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης που απαιτείται να μειωθεί.
Οι δανειστές βεβαίως δεν πρόκειται να αρνηθούν νέες μειώσεις από όπου και αν προέρχονται. Ωστόσο δίνουν μεγαλύτερο βάρος στις μειώσεις που επιφέρουν δημοσιονομικό όφελος.
Στην περίπτωση της μείωσης των επικουρικών δεν καταγράφεται τέτοιο όφελος καθώς με το προηγούμενο μνημόνιο απαγορεύτηκε η χρηματοδότηση του ενιαίου επικουρικού ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η συνολική δαπάνη για συντάξεις (αν αποδώσουν τα σκληρά μέτρα) προβλέπεται ότι θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ από 17,92% σε 16,92%.
 http://www.lykavitos.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακομη δέν έχετε καταλάβει τί μας έκανε ό ΓΑΠ,φέρνοντας στήν Ελλάδα τό ΔΝΤ,θυμάσθε εκεί
από τό Καστελόριζο τό ανακοίνωσε......
Μέ τή 3η αξιολόγηση νά δείτε τί θά ζητήσει τό ΔΝΤ,τού γιωργάκη...εσείς συνεχίστε νά
κάθεστε αναπαυτικά στό καναπέ σας,πρίν σας τόν πάρουνε καί αυτόν,φυσικά βλέποντας πάντα ΣΚΑΙ.....

Ανώνυμος είπε...

Να δούμε ΕΡΤ1?

Ανώνυμος είπε...

Βλέποντας ΣΚΑΙ,δέν θά καταλάβετε ότι λείπει ο καναπές,,,....

Ανώνυμος είπε...

Οκ. Θα παρακολουθώ ΕΡΤ1 για να μη χάσω το καναπέ.

Ανώνυμος είπε...

8.09..υποκλίνομαι στό χιούμορ σου..

Η Πελασγία από ψηλά