Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Στήνουν στον «τοίχο» αγρότες-συνταξιούχους με διπλό εισόδημα: Ποιος ο «κόφτης» (εγκύκλιος)

Νέο σοκ που φέρνει πάνω από 150.000 ετεροεπαγγελματίες αγρότες αντιμέτωπους με το δίλημμα της υποχρεωτικής αποποίησης μέρους ή και του συνόλου της αγροτικής έκτασης που διαθέτουν, αλλιώς τους περιμένει «κόφτης» 60% στην κύρια και την επικουρική τους σύνταξη, και χαράτσι εισφορών στον ΕΦΚΑ, κρύβει η εφαρμογή του άρθρου 20 για την απασχόληση των συνταξιούχων μετά το νόμο Κατρούγκαλου.
Το υπουργείο Εργασίας στην πρόσφατη εγκύκλιο που έβγαλε προέβλεψε απαλλαγή από τον «κόφτη» της σύνταξης, μόνο για όσους ήταν ασφαλισμένοι και συνταξιοδοτήθηκαν από το ΟΓΑ και συνεχίζουν -μετά τη συνταξιοδότηση- να ασκούν το ίδιο επάγγελμα, παραμένοντας δηλαδή αγρότες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του
Ελεύθερου Τύπου, αυτό θα ελέγχεται και θα αποδεικνύεται από τη δήλωση καλλιέργειας που υποβάλλουν κάθε χρόνο για να έχουν και τα δικαιώματα ενίσχυσης που τους αναλογούν.
Στα… σκαριά όμως είναι και μια δεύτερη εγκύκλιος που θα φέρει τα πάνω-κάτω για όλους τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν και χωράφια τα οποία αξιοποιούν και εισπράττουν εισόδημα είτε από επιδότηση είτε από αγοραπωλησία προϊόντων.
Η νέα εγκύκλιος, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει ο «Αγροτικός Τύπος», θα προβλέπει: 1. Την επιβολή εισφορών υπέρ του ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους που από 1/1/2017 αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Οι εισφορές είναι πιθανό να επιβάλλονται και στους αγρότες, εφόσον μετά τη συνταξιοδότησή τους συνεχίζουν την αγροτική ενασχόληση και αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.
Το δώρο είναι ότι παίρνουν απαλλαγή από τη μείωση της σύνταξης, αλλά υπάρχει ανοιχτό θέμα για τις εισφορές, αφού ο νόμος δεν εξαιρεί κανένα συνταξιούχο από την υποχρέωση να πληρώνει εισφορές στον ΕΦΚΑ αν αποκτά εισόδημα από εργασία από το 2017 και μετά. Το «τυράκι» στις εισφορές είναι ότι θα προσμετρηθούν για να βελτιώσουν τη σύνταξη, αλλά το ποσοστό είναι πολύ μικρό, μόλις 0,075% της ετήσιας εισφοράς τους θα επιστρέφεται στη σύνταξη.
2. Την υπό όρους ποινή μείωσης της σύνταξης κατά 60% στους ετεροεπαγγελματίες συνταξιούχους, δηλαδή σε όσους πήραν σύνταξη από ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ κ.λπ. και έχουν χωράφια, που αξιοποιούν μετά τις 13/5/2016. Το υπουργείο Εργασίας στην πρώτη εγκύκλιο που έβγαλε δεν τους εξαίρεσε από τον «κόφτη», με το κριτήριο ότι δεν συνταξιοδοτήθηκαν ως αγρότες, αλλά συνταξιοδοτήθηκαν ασκώντας άλλο επάγγελμα (γιατρός, στρατιωτικός, δάσκαλος, τραπεζικός υπάλληλος κ.λπ.) και η ενασχόληση με το χωράφι θεωρείται ανάληψη νέας εργασίας που υπόκειται στους περιορισμούς του νόμου.
Οι 150.000 και πλέον ετεροεπαγγελματίες αγρότες που ενεργοποιούν δικαιώματα θα έχουν δύο επιπτώσεις: α) την επιβολή εισφορών υπέρ του ΕΦΚΑ από φέτος και β) την υπό όρους ποινή μείωσης της κύριας και επικουρικής τους σύνταξης κατά 60%.
Η εισήγηση έχει γίνει και εκείνο που εξετάζεται στο υπουργείο Εργασίας είναι αν μπορεί να βρεθεί μια νομική ερμηνεία που να τους δίνει μια μικρή έστω περίοδο χάριτος, όχι όμως ως το 2024. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως η ποινή 60% δεν θα μπορεί να ισχύσει και για κανέναν από τους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν εργασία, μη αγροτική μετά τις 13/5/2016.
 http://www.lykavitos.gr

3 σχόλια:

 1. Τό χτύπημα στή πρωτογενή παραγωγή είναι δεδομένο,μετά καί τή δήλωση τών πηγαδιών-υδάτινων πόρων.
  Τό χτύπημα στά μικρομάγαζα επίσης δεδομένο,άνοιξαν ΟΛΗ τήν εργαλειοθήκη τού ΟΟΣΑ,
  μέ τό άνοιγμα τών καταστημάτων,κάθε Κυριακή,ποιό μικρομάγαζο θά αντέξει..???
  Η οικονομική επίθεση,εναντίον τής Ελλάδος είναι ολομέτωπη,μέ εφιάλτες ΟΛΟΥΣ τούς
  μνημονιακούς σχηματισμούς.
  Χρειάζεται πανστρατιά γιά νά αντιμετωπισθούν.
  Οι ταμπέλες δεξιός,κεντρώος,αριστερός είναι πολυτέλεια νά τήν επικαλείται κάποιος
  υπάρχουν μόνο δύο κατηγορίες Ελλήνων,οι μνημονιακοί φίλοι τής γερμανίας καί οι αντιμνημονιακοί εχθροί τής γερμανίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 11:50
  Η κρίση έφερε τα μνημόνια ή τα μνημόνια την κρίση ;
  Περί Γερμανίας πομφόλυγες και φτηνές δικαιολογίες του νεοέλληνα ότι δεν φταίει για τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η γερμανία,φίλτατε,έχασε ήδη δύο πολέμους γιά τή κυριαρχία της,ήδη χάνει καί τό γ΄οικονομικό πόλεμο,παρότι λάδωσε ΟΛΟ τό πολιτικό προσωπικό μέ τή σήμενς,τά λέοπαρντς,
  τά σι φορ άι ,τόν οτε κλπ,ώστε νά αδειάζει τά ταμεία μας καί νά γεμίζει τά δικά της,
  πράγμα πού έκανε σέ όλη τήν ΕΕ.αλλά καί στήν αμερική,αλλά εκεί ήδη τής έκοψαν τά πόδια
  μέ τά τεράστια πρόστιμα πού τής έριξαν.
  Στήν ευρώπη άρχισαν ήδη νά τήν αμφισβητούν,άν κρίνει κανείς από τόν καταποντισμό τών
  κομματων πού υποστηρίζουν γερμανία..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά