Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Στηρίζουν οι ξένοι τον Αλέξη;

Στην Αθήνα βρέθηκαν πρόσφατα δύο υπάλληλοι της Φραγκφούρτης και ενημέρωσαν πλήθος ανθρώπων για τις  βουλές  του … θεσμού. Πάντα ήσαν  ενδιαφέρουσες οι θέσεις της ΕΚΤ. Στους συνομιλητές τους, πάντως,  έκανε εντύπωση η γραμμή στήριξης προς την κυβέρνηση. Καταρχήν αυτό είναι θετικό! Γιατί έχουν άποψη για όλα τα ελληνικά θέματα; Για μην έχουμε αμφιβολία για το ποιος είναι το αφεντικό!
Καταρχήν θα πρέπει να πούμε μία πραγματικότητα: Η Ελλάδα είναι απόλυτα εξαρτώμενη από τους δανειστές και θα είναι για πολλά – πολλά ακόμη χρόνια. Το να υπάρχει θετικό κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση στην ΕΚΤ είναι σημαντικό, αφού η ελληνική οικονομία έχει απόλυτη ανάγκη σήμερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Θα πει κάποιος ότι η συμμετοχή ή μη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα δεν είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα δημοσίων σχέσεων. Έχει δίκιο! Αλλά από το να λένε στην Φραγκφούρτη όσα έλεγαν επί Βαρουφάκη, είναι καλύτερο να λένε αυτά που λένε σήμερα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας καλός κυβερνήτης και να εύχονται την μακροημέρευσή του.
Μία πρώτη παρατήρηση είναι ότι
οι θεσμοί έχουν αλλάξει στάση απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης είναι πλέον γι αυτούς ο άνθρωπος που θα ψήφιζε τα πάντα, δεν έχουν λόγο να μην τον στηρίζουν. Κάθε άλλο! Δεν είναι ο Αλέξης της πρώτης περιόδου, τότε που η απειλή του Grexit τους ανησυχούσε.
Άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι  ότι  οι δανειστές εμφανίζονται να έχουν ένα  αίσθημα αυξημένης ευθύνης για τα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο που στελέχη των θεσμών βρίσκονται συχνά – πυκνά στην Αθήνα και συζητούν για όλα τα τεκταινόμενα με Έλληνες πολιτικούς και δημοσιογράφους. Για το αν ο Αλέξης είναι καλός και για το αν ο Κυριάκος τα λέει καλά ή όχι στις ομιλίες του.
Το ερώτημα είναι αν αυτό το καλό κλίμα, όπως αυτό εκφράζεται από τα μεσαία στελέχη που επισκέπτονται κατά καιρούς την Αθήνα,  θα έχει κάποιο αντίκρισμα  στις συζητήσεις για το χρέος. Διότι οι δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικές. Εκτός κι αν επιβεβαιωθεί για άλλη μία φορά αυτό που έχει γίνει και στο παρελθόν. Οι γραφειοκράτες, δηλαδή, να δίνουν μία εικόνα που να εξυπηρετεί την διαχείριση της καθημερινότητας και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι να βγάζουν τον λαγό από το καπέλο την κρίσιμη στιγμή.
Ως Έλληνες έχουμε κάθε συμφέρον να δούμε μία θετική εξέλιξη στις επόμενες ημέρες για το χρέος. Έχουμε ανάγκη μία καλή συμφωνία.  Κι έπειτα θα βρούμε τον χρόνο για να συζητήσουμε για τις ωμές παρεμβάσεις ξένων παραγόντων στα εσωτερικά της χώρας. Κι αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν μόνο τον Αλέξη και τον Κυριάκο, αλλά και πιο σημαντικά θέματα που σχετίζονται με το ποιος θα επενδύσει και ποιος όχι στην Ελλάδα, ποια θα είναι η στρατηγική των τραπεζών έναντι εγχώριων επιχειρήσεων και άλλα εξίσου ενδιαφέροντα θέματα. Κι όσοι υποστηρίζουν ότι αυτά συμβαίνουν σε ένα προτεκτοράτο και όχι σε μία ανεξάρτητη χώρα, θα τους πούμε ότι έχουν απόλυτο δίκιο.
Θανάσης Μαυρίδης-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά