Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Μεγάλη… επιτυχία Τσίπρα βλέπουν οι Αμερικανοί! «Ζουρλομανδύας το πρόγραμμα – Είναι καταδικασμένο να αποτύχει»

Το διεθνούς κύρους Peterson Institute φαίνεται πως δεν συμμερίζεται και ιδιαίτερα τους… πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την πολύπαθη συμφωνία στο πρόσφατο Eurogroup.
Σχετικά με την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, το Peterson Institute κάνει λόγο για «δημοσιονομικό ζουρλομανδύα και πλάνο που δεν επιτεύχθηκε ποτέ, σε καμία χώρα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών».
Στην μελέτη της οικονομολόγου Ζερονίμ Ζελτεμάγιερ με τίτλο «Το Eurogroup για την Ελλάδα: Ελάφρυνση του χρέους με ένα δημοσιονομικό ζουρλομανδύα», εκτός από ων πολλών αρνητικών, καταγράφονται και ορισμένα θετικά στοιχεία της απόφασης.
Ανάμεσα στα θετικά λοιπόν, σύμφωνα με το newmoney, περιλαμβάνονται τα εξής.
– Οι υπουργοί της ευρωζώνης δεσμεύονται κατηγορηματικά για
την ελάφρυνση του χρέους.
– Το Eurogroup εμφανίζεται έτοιμο να δεχθεί την αναβολή της καταβολής τόκων ως μέρος της δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
– Συγκεκριμενοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι όχι μόνο για τα επόμενα δύο ή πέντε χρόνια, αλλά και πέραν αυτών.
– Παρά ταύτα, ο κορυφαίος οικονομολόγος σημειώνει ότι η σαφήνεια επί των πλεονασμάτων ως το 2060 έχει και μια αρνητική πλευρά.
Αντιθέτως, στα αρνητικά στοιχεία στης συμφωνίας συγκαταλέγονται τα ακόλουθα.
– Η Ελλάδα συμφώνησε σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ από καμία χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
– Κλωτσάνε το τενεκεδάκι παρακάτω (kick the can down the road). Ο κ. Ζελτεμάγιερ κρούει των κώδωνα του κινδύνου ότι πιθανόν χωρίς την έγκριση από το ΔΝΤ, το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που θα δούμε το επόμενο έτος, θα κλωτσάει ξανά το τενεκεδάκι παρακάτω χωρίς να προσφέρει μια βιώσιμη λύση.
–  Παράλληλα το Peterson Institute εκτιμά ότι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 πιθανώς να μπορεί να επιτευχθεί εάν ληφθούν υπόψη ιστορικά προηγούμενα, αλλά θα διατηρήσει στον πάτο του βαρελιού τις δημόσιες επενδύσεις, αρά και τις προοπτικές για μια βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
–  Επιπρόσθετα η διατήρηση πλεονάσματος άνω του 2% του ΑΕΠ για επιπλέον 37 χρόνια προϋποθέτει ότι η οικονομία θα τρέχει με μια άνευ προηγουμένου δυναμική. Πιο απλά η απόφαση του Eurogroup δεν δίνει το περιθώριο η Ελλάδα να «σκοντάψει» έστω και μια χρονιά με όρους οικονομικών επιδόσεων.

– Κλείνοντας, το Peterson εκτιμά ότι για να επιτύχει τον σκοπό το σχεδιαζόμενο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να στηρίζεται σε μια ρεαλιστική εκτίμηση του τι μπορεί να πετύχει μια χώρα. Το δημοσιονομικό όμως μονοπάτι που προτείνει το Eurogroup απέχει πολύ από αυτή την οικονομική αρχή. Ως εκ τούτου το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους το πιθανότερο είναι ότι θα αποτύχει.
thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Πελασγία από ψηλά