Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Με μπαλώματα σε νομοσχέδιο για το… ψάρεμα κλείνουν άρον-άρον την αξιολόγηση – Χάνεται ο στόχος για το χρέος

Άρον-άρον και σε βαρύ κλίμα, με γκρίνιες ακόμη και από τα δικά της στελέχη, προσπαθεί να κλείσει την αξιολόγηση η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει το ατύχημα με την εκταμίευση της δόσης και να μην καταλήξει σε ναυάγιο ένα ακόμη Eurogroup, καθώς όλα δείχνουν πως το ενδεχόμενο λύσης για το χρέος απομακρύνεται οριστικά.
Σήμερα θα ψηφιστούν από τη Βουλή με διαδικασίες-εξπρές πέντε τροπολογίες, οι οποίες περιλαμβάνουν τις «ουρές» που έχουν μείνει από τα προαπαιτούμενα και αφορούν στο πάγωμα των συντάξεων, το αφορολόγητο, τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα οικονομικά των κομμάτων κτλ. Οι τροπολογίες αυτές εντάχθηκαν μάλιστα σε νομοσχέδιο για την κύρωση διεθνούς σύμβασης για την ίδρυση… Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές, αφού απορρίφθηκε η σκέψη για την κατάθεση ξεχωριστού νομοσχεδίου που θα ψηφιζόταν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Πέραν των σφοδρών αντιδράσεων της
αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας (σ.σ.: η συζήτηση θα κρατήσει λίγες μόνον ώρες και η ονομαστική ψηφοφορία, εάν ζητηθεί, θα ολοκληρωθεί έως τις 6 το απόγευμα), αναβρασμός επικρατεί και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κυβερνητικοί βουλευτές αντιδρούν επειδή καλούνται να ψηφίσουν μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες και παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι το κεφάλαιο αυτό έκλεισε με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε το Μάιο.
Έτσι, το κλίμα στη χθεσινοβραδινή ενημέρωση των βουλευτών από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Έφη Αχτσιόγλου ήταν βαρύ και κάποιοι εξ αυτών αντέδρασαν έντονα, ασκώντας κριτική για το γεγονός ότι, όπως είπαν, ενημέρωση και συζήτηση γίνεται μόνο πριν από κρίσιμες ψηφοφορίες και πως η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης για το χρέος ήταν λανθασμένη και το τελικό αποτέλεσμα διέψευσε τις προσδοκίες όλων. Άλλοι βουλευτές εξέφρασαν ενόχληση και αγωνία για το γεγονός ότι, όπως είπαν, οι δανειστές κάθε φορά ζητούν καινούργια πράγματα από την κυβέρνηση, η οποία υποχωρεί στις πιέσεις και ότι επί δύο χρόνια διακυβέρνησης ψηφίζουν πράγματα με τα οποία διαφωνούν.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε μάλλον αμήχανα πως το κλίμα μετά το Eurogroup θα αντιστραφεί, ακόμη και αν υπάρχουν μόνο διατυπώσεις και όχι συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος. Οι προσδοκίες, ωστόσο, εξανεμίζονται και το κλίμα αυτό αποτυπώνεται και στις χθεσινές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι ναι μεν υποστήριξαν την Αθήνα στο ζήτημα της αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης, αλλά αποκλείουν σοβαρές εξελίξεις για το χρέος στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.
Όλα δείχνουν ότι η λύση που προκρίνεται δεν διαφέρει από την πρόταση Σόιμπλε και πως ειδικά για το ΔΝΤ προωθείται η λύση του λεγόμενου Stand By Agreement. Όπερ σημαίνει ότι το Ταμείο θα παραμείνει μεν στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν πρόκειται να δώσει χρήματα εάν πρώτα δεν συνταχθεί θετική μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτό πρακτικά σημαίνει επίσης πως απομακρύνεται και το ενδεχόμενο άμεσης ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αιμίλιος Περδικάρης-thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά