Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Οι γελοίες δικαιολογίες

Ο καθημερινός καθρέφτης της κυβερνητικής πολιτικής είναι η εφημερίδα «Αυγή». Λογικό θα πει κάποιος, αφού η εφημερίδα είναι όργανο του μεγαλύτερου κυβερνώντος κόμματος, αν και πολύ συχνά γίνεται όργανο και του ελάσσονος εταίρου ΑΝΕΛ.
Παλιότερα, βεβαίως, αναπτύσσονταν στην Αριστερά διάφοροι προβληματισμοί για την αυτονομία των χώρων, τον διαχωρισμό κόμματος και κράτους, αλλά αυτά είναι πλέον ψιλά γράμματα ή όπως θα έλεγε ένας πρώην υπουργός «περσινά ξινά σταφύλια». Χθες στην «Αυγή» ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού εκθείαζε τον προϊστάμενό του φορώντας το καπέλο του αρθρογράφου της εφημερίδας:
«Το ισοζύγιο της επίσκεψης Τσίπρα στην Ουάσιγκτον θα είναι θετικό, θα σφραγίσει τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας και τις νέες δυνατότητες –γεωπολιτικές, οικονομικές, ενεργειακές– για τη χώρα, τις οποίες πιστώνεται και η σημερινή κυβέρνηση... [Ο Αλέξης Τσίπρας] μπορεί να ασκεί αποτελεσματικά μια τέτοια πολιτική, όχι ξεχνώντας ότι είναι αριστερός, αλλά επειδή είναι αριστερός...» (Θανάσης Καρτερός, «Realpolitik: Αν όχι η Αριστερά, τότε ποιος;», «Αυγή» 17.10.2017).
Χθες λοιπόν η «Πρωινή Εφημερίδα της Αριστεράς» καθρέφτιζε την ανεύθυνη κυβέρνηση που δυόμισι χρόνια τώρα πολιτεύεται με το «κάποιος άλλος φταίει». Η «Αυγή» μάς πληροφόρησε για τα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι το 2016 (έτος διακυβέρνησης της λαοσωτηρίου) προστέθηκαν 740.000 άτομα που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας. Και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Οχι φυσικά η κυβέρνηση, ούτε η πολιτική της υπέρμετρης φορολογίας που φτωχοποιεί τη μεσαία τάξη. «Αλλοι 740.000 φτωχοί από τα μνημόνια», ανακράζει σε πρωτοσέλιδο τίτλο της.
Φυσικά η μέχρι πρότινος μακάρια κυβέρνηση δεν φταίει που τώρα τρέχει και δεν φτάνει για να δώσει κάποιες συντάξεις ώστε να ξεμπλοκάρει η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ. «741.000 αιτήσεις άφησε η Ν.Δ.», λέει ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αυγής». Στα ψιλά των εσωτερικών σελίδων διαβάζουμε ότι στις 31.12.2014 βρίσκονταν σε εκκρεμότητα 384.000 «αιτήματα» για κύριες, εφάπαξ, επικουρικές συντάξεις. Φτάνουν τα 741.000 αν προστεθούν τα αιτήματα της περιόδου 2015-2017. Από τις εκκρεμότητες του 2014, μόνο 163.922 ήταν για κύριες συντάξεις. Ολως παραδόξως και σύμφωνα με τα στοιχεία της «Αυγής» αυτός είναι ο αριθμός των εκκρεμών κύριων συντάξεων και σήμερα, παρά το σπριντ που έκαναν τον τελευταίο καιρό οι υπηρεσίες για να πάρουμε την πολυπόθητη δόση.
Το χειρότερο με αυτές τις παιδιάστικες δικαιολογίες –«Κυρία, ένας σκύλος έφαγε την εργασία μου»– δεν είναι η γελοιότητά τους. Είναι πως αν πάντα φταίει κάποιος άλλος, ουδείς στην κυβέρνηση πρέπει να βελτιωθεί.
Το μόνο που χρειάζονται είναι κανένα ξόρκι για να αντιμετωπίσουν το κακό μάτι που τους κατατρύχει...
Π. Μανδραβέλης-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά