Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Απέτυχε

Ο κύκλος των μεγάλων δημοσκοπήσεων για το 2017 ολοκληρώθηκε χθες με τις Τάσεις της MRB.
Λένε όλες τα ίδια πράγματα.
1. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανέβασε οριακά τη συσπείρωσή του μετά το καλοκαίρι αλλά το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ και του Μητσοτάκη παραμένει συντριπτικό.
2. Οι συσχετισμοί εμφανίζονται σχεδόν παγιωμένοι. Είναι εντυπωσιακό ότι η MRB δίνει χθες εκτίμηση ψήφου 35,2% στη ΝΔ, 24,4% στον ΣΥΡΙΖΑ και 11,6 στο Κίνημα Αλλαγής - 10,8 μονάδες υπέρ της ΝΔ.
Ενώ η Metron κατέγραφε προ ενός μηνός 35,6% στη ΝΔ, 24,1% στον ΣΥΡΙΖΑ και 12,5 στο Κίνημα Αλλαγής - 11,5 μονάδες υπέρ της ΝΔ («ΤΑ ΝΕΑ», 25-26/11).
Η Metron έδινε (σχεδόν) τα ίδια και τον Σεπτέμβριο 2016.
Ο,τι κι αν συμβεί, ό,τι κι αν παιανίσει ή καυχηθεί η κυβέρνηση, το ίδιο βγαίνει. Σαν να έχουν προεξοφληθεί από τους πολίτες οι εκλογικοί συσχετισμοί.
3. Η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς. Οχι μόνο δεν μπόρεσε να μεταβάλει τους συσχετισμούς ή να δημιουργήσει αίσθηση ανόρθωσης αλλά δεν κατάφερε να αλλάξει ούτε το κλίμα.
Και απέτυχε επειδή το αφήγημα περί «τέλους της κρίσης», επιστροφής στην κανονικότητα και αισιόδοξης προοπτικής δεν πείθει περισσότερο από ένα 10-12% των συμπολιτών μας.
Χωρίς δυναμική και χωρίς αφήγημα, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το κατώτερο όριο του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι όταν μια αντεπίθεση αποτυγχάνει, όταν η κοινωνία δεν σε ακούει καν, τότε η αποσυσπείρωση είναι το επόμενο βήμα.
Ο Τσίπρας ως Μακρόν δεν ενδιαφέρει ούτε τους ψηφοφόρους του.
Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει εκ των πραγμάτων στον πειρασμό να αλλάξει αφήγημα και στρατηγική, αν θέλει να περισωθεί. Με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
4. Η ΝΔ κινείται πλέον στα όρια της αυτοδυναμίας. Πράγμα που μπορεί να οδηγήσει τελικά και σε καθαρή αυτοδυναμία.
Υπενθυμίζω ότι με 37-38% η ΝΔ βγάζει 153-157 βουλευτές. Βρίσκεται ήδη πάνω από το 35%.
Εγγύηση εσωκομματικής ηρεμίας.
5. Το Κίνημα Αλλαγής καταγράφεται στο 11-12% και σαφώς τρίτη πολιτική δύναμη σε τέσσερις (πλέον) συνεχόμενες δημοσκοπήσεις.
Δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Απλώς μοιάζει λίγο πρόωρο για προγνωστικά.
«Να κατακάτσει ο κουρνιαχτός / να μετρηθεί τ' ασκέρι» έλεγε το δημοτικό του Μπουκουβάλα.  
Συμπέρασμα; Το έχουμε ξαναπεί. Με αυτούς τους διαμορφωμένους συσχετισμούς θα πάμε έως την προκήρυξη των εκλογών - λίγο πάνω, λίγο κάτω...
Λογικό. Οι πολιτικοί συσχετισμοί δημιουργούνται από πολιτικά γεγονότα και το μόνο πολιτικό γεγονός που έχει μείνει πλέον μπροστά μας είναι οι ίδιες οι εκλογές.
Τα υπόλοιπα είναι για να παρηγορούνται οι πονεμένοι ή για να ελπίζουν οι μελλοθάνατοι.
Γ. Πρετεντέρης-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά