Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Πρωτοφανές φιάσκο στην Προανακριτική – Αρνούνται να προσέλθουν στη διαδικασία-παρωδία τα 10 πολιτικά πρόσωπα

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται, ακόμα και εντός της ημέρας, σχετικά με την Προανακριτική-παρωδία της υπόθεσης Novartis, καθώς ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να καταθέσουν επί διαδικαστικών θεμάτων, αναμένεται να στείλουν τα 10 πολιτικά πρόσωπα που παραπέμφθησαν από τη Βουλή.
Στην επιστολή προς τα μέλη της Επιτροπής (πλέον μόνο με μέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ) θα εξηγούν ότι εφόσον η Επιτροπή μπει στην ουσία της υπόθεσης, τότε είναι πρόθυμοι να προσέλθουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Σημειώνεται ότι το κείμενο θα είναι πανομοιότυπο και για τα δέκα πρόσωπα. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέτζο, Μάριο Σαλμά, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Γιάννη Στουρνάρα, Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λοβέρδο.
Σύσσωμη η Αντιπολίτευση αποχώρησε από την Επιτροπή έπειτα από την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να
περιοριστεί σε θέματα αρμοδιότητας.
Με την έναρξη της συνεδρίασης και διαβλέποντας τον κίνδυνο της αποχώρησης της αντιπολίτευσης η κυβερνητική πλειοψηφία επεχείρησε ελιγμό καταθέτοντας την πρόταση να κληθούν τα εννέα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα -ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ήδη κληθεί την προηγούμενη εβδομάδα- όχι όμως ως μάρτυρες αλλά ως εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα καταθέσουν ακαδημαϊκά την άποψή τους για το αν η επιτροπή έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα αδικήματα.
Η κυβερνητική πελιοψηφία θεώρησε ότι αυτή η πρόταση θα έριχνε τους τόνους, ωστόσο προκάλεσε στην αντιπολίτευση ακριβώς τα αντίθετα συναισθήματα θυμηδίας και οργής.
«Αν δεν κληθούν ως μάρτυρες οι προστατευόμενοι, οι εμπλεκόμενοι και όποιος άλλος κριθεί απαραίτητο εμείς αποχωρούμε και δεν θα επιστρέψουμε μέχρι να αλλάξετε άποψη» φώναξε ο Μάκης Βορίδης της Νέας Δημοκρατίας καταθέτοντας και επισήμως την απόφαση της ΝΔ να αποχωρήσει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων, καθώς ο ένας μετά τον άλλον έπαιρνε τον λόγο και ανακοίνωνε ότι αν δνε κληθούν μάρτυρες το κόμμα τους αποχωρεί.
Η πλειοψηφία έκλεισε τα αυτιά και επέμεινε ότι σε πρώτο στάδιο η επιτροπή δεν μπορεί να καλέσει μάρτυρες αλλά θα πρέπει ναπεριοριστεί μόνο σε θέματα αρμοδιότητας. Έθεσε μάλιστα την πρότασή της και σε ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα ήταν 11-10 και η ανακοίνωσή του σήμανε την αποχώρηση της Αντιπολίτευσης.
Πάντως, παρά την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις εργασίες της επιτροπής. Το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος της επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας ανακοίνωσε το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με το οποίο θα κληθούν πέντε από τα εννέα εμπλεκόμενα πρόσωπα να καταθέσουν τις απόψεις τους την προανακριτική.
Συγκεκριμένα την επόμενη Τρίτη το πρωί στις 10.30 εχει προσκληθει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την Τρίτη το απόγευμα στις 5 το απόγευμα ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, την Πέμπτη το πρωί στις 10.30 ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, την Πέμπτη το απόγευμα στις 5 ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και την Παρασκευή στις 10.30 το πρωί ο πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Όπως ανέφερε ο κ. Δρίτσας οπως ανεφερε θα έχει την ευχέρεια σε περίπτωση που κάποιο από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα δεν δεχθεί την πρόσκληση να προχωρήσει στον επόμενο.
lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά