Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα

Αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε σε πανηγυρικό κλίμα, λόγω του... «ολιστικού σχεδίου» για την Ανάπτυξη που παρουσίασε στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε και ορισμένες εκπλήξεις καθώς και μερικές απότομες... προσγειώσεις, τις οποίες πάραυτα σας μεταφέρω.
Απ' ό,τι μαθαίνω, μέσα στην ατμόσφαιρα ευφορίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το τέλος των μνημονίων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (φωτογραφία) προσγείωσε Πρωθυπουργό και υπουργούς στην πραγματικότητα περιγράφοντας την ιταλική περιπλοκή. Και εξηγούμαι...
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση που προέκυψε από τη συμμαχία της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι με το κόμμα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο (με χαιρετισμό το... φάσκελο) είναι λαϊκιστικό προϊόν της αντιπολιτικής χωρίς όρια και περιορισμούς.
Ο κ. Χουλιαράκης εξήγησε στους υπουργούς (και στον Πρωθυπουργό) ότι στην Ευρώπη υπάρχει ανησυχία για το τι πρόβλημα μπορεί να της δημιουργήσει συνολικά η Ιταλία.
Ηδη τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σχεδόν στο 4,5%, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε μετά την υπογραφή της τεχνικής συμφωνίας με την τρόικα στο 3,5% και τον Αύγουστο με την ολοκλήρωση του προγράμματος στο 3%.
Ολο αυτό το σκηνικό ουσιαστικά μας γυρίζει πίσω, μας δημιουργεί πρόβλημα και μας αφαιρεί τη δυνατότητα επιστροφής έως το τέλος του χρόνου με «λογικά» επιτόκια στις αγορές.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Χουλιαράκης στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του αναλογίζεται τώρα πώς ένιωθαν οι Πορτογάλοι το πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν αντίστοιχη ανεξέλεγκτη στάση τηρούσε η τότε ελληνική κυβέρνηση (αυτή της πρώτης φοράς Αριστερά)...

Για την ιστορία, απλώς σας αναφέρω ότι τότε η Πορτογαλία ετοιμαζόταν να βγει στις αγορές καθώς ολοκλήρωνε το δανειακό της πρόγραμμα με την τρόικα. Οπως δηλαδή συμβαίνει τώρα με τη χώρα μας...

Κατόπιν αυτού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι έτοιμος να... καταχερίσει τους Ιταλούς, όπου τους συναντήσει, δηλαδή στα ευρωπαϊκά όργανα και συμβούλια. Με δυο λόγια δηλαδή, «στερνή μου να σ' είχα πρώτα»...

ΥΓ.:  Εχω μια επιφύλαξη εάν οι υπουργοί κατάλαβαν τι ακριβώς τους έλεγε ο κ. Χουλιαράκης.
ΒΗΜΑτοδότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά