Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Η αλαζονεία Τσίπρα, ο πανικός της ήττας και τα σενάρια για τις εκλογές

«Εγώ δεν χάνω απ’ αυτόν». Μια φράση που είχαν χρησιμοποιήσει και παλαιότερα πολιτικοί, λέει ο Αλέξης Τσίπρας σε όσους τους δείχνουν τις δημοσκοπήσεις οι οποίες όχι μόνο δεν είναι ευνοϊκές για την κυβέρνηση αλλά δεν είναι και καθόλου κολακευτικές αν συνυπολογίσει κανείς τα «δώρα» που μοιράζονται τον τελευταίο καιρό.
Την ίδια φράση με αλαζονικό τρόπο, είχε χρησιμοποιήσει και ο Αντώνης Σαμαράς λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2015 ενώ σε ανάλογη τοποθέτηση είχε προβεί παλαιότερα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και ο Κώστας Σημίτης το 2003 για τον Κώστα Καραμανλή.
Η ιστορία απέδειξε ότι όσο πιο αλαζονική είναι η συμπεριφορά των πολιτικών τόσο περισσότερο εξοργίζουν τους πολίτες οι οποίοι κάνουν επιλογές αντίθετες από αυτές που σχεδιάζονται στα κομματικά επιτελεία.
Ολες οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό δείχνουν ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική, ότι η ΝΔ κρατά σταθερό προβάδισμα με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι
παλεύει σε ορισμένες περιπτώσεις για την αυτοδυναμία. Αλλά κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη χαμηλή συσπείρωση, λίγο πάνω από το 50%, γεγονός που δημιουργεί τις ελπίδες ότι μπορεί να διαψεύσει τις έρευνες. «Το παιχνίδι θα το γυρίσουμε», λέει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλητές του αντλώντας την αισιοδοξία του από το γεγονός ότι η στροφή στην κοινωνία που έχει κάνει με κοινωνικά μερίσματα, μη περικοπή συντάξεων, χιλιάδες προσλήψεις, θα αποδώσει καρπούς.
Βεβαίως, η τακτική «Αλέξη δώστα όλα» δεν ευνόησε ιδιαίτερα ούτε τον πρώτο διδάξαντα, Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλωστε, οι εκλογές είναι και θέμα τάιμινγκ, δηλαδή ποια θα είναι η ψυχολογία του κόσμου τη στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές.

Ενας άλλος Τσίπρας

Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ούτε το ανοιχτό «πουγκί» αλλά ούτε και η σκανδαλολογία στην οποία επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλάζουν δραματικά τις επιλογές των πολιτών.
Μάλιστα, αν και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται απαισιόδοξοι ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι θα είναι ξανά νικητής όποτε κι αν γίνουν εκλογές, υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό. Κι αυτό είναι ότι το ισχυρό «χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλής όσο παλιότερα. Το αντίθετο μάλιστα, οι πολίτες, αν και βλέπουν ακόμη ένα νέο άνθρωπο τον έχουν ταυτίσει με παλαιοκομματικές νοοτροπίες και πρακτικές, θυμίζουν ότι έκανε τη μεγάλη κωλοτούμπα μετά το δημοψήφισμα του 2015 ενώ ακόμη και οι φανατικοί αριστεροί δεν του συγχωρούν την ολοκληρωτική στροφή στην σκληρή «γερμανική» Ευρώπη.
Το γεγονός και μόνο ότι ο Τσίπρας εξάγει τεχνογνωσία προς την Ιταλία σε ό,τι αφορά την κωλοτούμπα που πρέπει να κάνουν οι Ιταλοί στη σύγκρουση με την Κομισιόν, δείχνει ότι ο άλλοτε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα ανέτρεπε τα δεδομένα στην Ευρώπη, έχει ενσωματωθεί ολοκληρωτικά στο ευρωπαϊκό μοντέλο και δεν θυμίζει τον άλλοτε (στα λόγια) αντισυστημικό πολιτικό που πήγαινε χωρίς γραβάτες στα διεθνή φόρα, που έβριζε τον «Ολαντρέου», που έλεγε στη Μέρκελ να υποχωρήσει και που θα χόρευε τις αγορές στο δικό του ρυθμό.

Στα τρία η κυβέρνηση

Πλέον, κι ενώ όλα τα χαρτιά του Τσίπρα καίγονται το ένα μετά το άλλο (παροχές, σκάνδαλα, επίθεση στη ΝΔ για ακροδεξιά πολιτική) ήδη φουντώνουν οι συζητήσεις για το χρόνο που πρέπει να γίνουν οι εκλογές.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, στα… τρία είναι χωρισμένη και στο εσωτερικό του Υπουργικού Συμβουλίου διατυπώνονται διαφορετικές εκτιμήσεις για το πότε πρέπει να στηθούν οι κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τα σενάρια που κυκλοφορούν, στην παρούσα χρονική στιγμή εμμένει στον σχεδιασμό του για εξάντληση της τετραετίας.
Στο πρωθυπουργικό ημερολόγιο υπάρχει ο Οκτώβριος ως μήνας των εκλογών, κάτι που θα σηματοδοτήσει και ένα θεσμικό μήνυμα, όπως μεταδίδεται, για την ολοκλήρωση του συνταγματικού βίου της κυβέρνησης. Η κίνησή του να εμφανιστεί την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, όπου έλαβε τον λόγο για τον προϋπολογισμό και τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και η απάντησή του στην «Ωρα του Πρωθυπουργού», όπου συγκρούστηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι στρατηγική επιλογή. Αποτελεί τμήμα του σχεδίου του για σταδιακή αντεπίθεση και προσπάθεια να αλλάξει το αρνητικό δημοσκοπικά κλίμα για την κυβέρνηση με τον ίδιο στο πρώτο πλάνο, καθώς διάφορα γεγονότα δεν έχουν αποδώσει, όπως η σκανδαλολογία, οι εξαγγελίες κ.ά.
Εκτιμά ότι θα αποδώσει καρπούς η οικονομική πολιτική με θετικά μέτρα σε βάθος χρόνου και θα γίνει πλήρως κατανοητή από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Παράλληλα, θέλει επί των ημερών του να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, ένα ζήτημα που έχει συζητήσει εκτενώς και με τους βασικούς ξένους ηγέτες, ενώ επιθυμεί να προχωρήσει η συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας, παρά τις καθυστερήσεις που υπάρχουν.
Στο ίδιο κλίμα με τον Πρωθυπουργό είναι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ενώ και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης προκρίνει την εξάντληση της τετραετίας. Στον στενό πρωθυπουργικό κύκλο εν τούτοις αναλύονται όλες οι παράμετροι και γίνονται δεύτερες σκέψεις.
Το οικονομικό επιτελείο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, φέρεται να εισηγείται την ολοκλήρωση της τετραετίας για πολλούς λόγους, με κυριότερο τη μη διατάραξη της προσπάθειας που γίνεται στην οικονομική πολιτική. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο Γιάννης Δραγασάκης που δίνει βαρύτητα στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και θεωρεί ότι χρειάζεται χρόνος.
Ωστόσο, όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα τις τελευταίες ημέρες, με την ψήφιση και των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ με φόντο τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, στο εσωτερικό του Υπουργικού Συμβουλίου έχει αρχίσει και διατυπώνεται η θεωρία των εκλογών στα μέσα Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, σε κάθε περίπτωση πριν από το Πάσχα.
Υπάρχουν υπουργοί που παρασκηνιακά, καθώς αποφεύγουν δημόσια να τοποθετηθούν υπέρ των πρόωρων εκλογών, λένε ότι δεν πρέπει να χαθεί το θετικό κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί σε τμήμα της κοινωνίας από διάφορες ενέργειες, όπως π.χ. η επιστροφή των αναδρομικών, η χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, κ.ά.
Στο υπουργείο Εσωτερικών με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση υπάρχει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τον Μάιο ακόμα και το σενάριο των τετραπλών εκλογών, δηλαδή ευρωεκλογών, βουλευτικών, δημοτικών και περιφερειακών. Στο Υπουργικό Συμβούλιο υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές και αυτού του σεναρίου με τη λογική της διασποράς της ψήφου.

Η φράση – κλειδί

Για την κυβέρνηση το θέμα των συντάξεων ήταν το «Αγιο Δισκοπότηρο» και το γεγονός ότι κερδίζεται η μάχη για τη μη περικοπή τους δίνει ένα ακόμα όπλο στα χέρια του Αλ. Τσίπρα. Οι πιο μυημένοι επί των κυβερνητικών παρασκηνίων θυμίζουν παλαιότερη δήλωση του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, όπου είχε πει ότι ο χρόνος των εκλογών «θα κριθεί από το πώς θα πάνε τα πράγματα το επόμενο διάστημα».
Αυτή η φράση παραμένει το κλειδί των εξελίξεων, καθώς ο Πρωθυπουργός οικοδομεί το αφήγημα των εκλογών με κυρίαρχη την εκτίμηση ότι το 50% του ελληνικού πληθυσμού έχει εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ ετησίως και ότι αυτός ο κύκλος συγκροτεί τη βασική δεξαμενή πιθανών ψηφοφόρων για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο της πρωθυπουργικής σκληρής γραμμής, όπως αποτυπώθηκε και στη Βουλή, επανέρχεται σε διάφορους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους το σενάριο των εκλογών μετά τη «γαλοπούλα», δηλαδή την προκήρυξή τους μετά τις γιορτές.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλ. Τσίπρας στις 25 Ιανουαρίου 2019 συμπληρώνει τετραετία στην πρωθυπουργία της χώρας και από εκεί και πέρα, όποτε γίνουν οι εκλογές, εκτός από τον προσεχή Μάρτιο, είναι προεξοφλημένες, είτε τον Μάιο (τετραπλές) είτε τον Οκτώβριο.
Εσχάτως συζητείται στο κυβερνητικό επιτελείο και το σενάριο στις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου να είναι κοινός υποψήφιος ο Αλ. Τσίπρας των ευρωσοσιαλιστών και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έναντι του Μάνφρεντ Βέμπερ που στηρίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αν και η συζήτηση είναι (σε θεωρητικό επίπεδο, λέγεται ότι εάν προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός θα τον ωφελήσει πολιτικά και θα του δώσει πολιτικούς πόντους εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον Οκτώβριο. 
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά