Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Άκρατη παροχολογία στο δρόμο προς τις κάλπες: Τα «κουτσουρεμένα» αναδρομικά στους ένστολους και οι «κάλπικες» προσλήψεις

Το άνοιγμα της μακράς προεκλογικής περιόδου εγκαινιάζει ουσιαστικά από σήμερα η κυβέρνηση, που παρά το γεγονός ότι τίποτα δεν δείχνει να πηγαίνει καλά στην -σχεδόν χρεοκοπημένη- οικονομία, μοιράζει παροχές, υποσχέσεις και τάζει προσλήψεις στον Δημόσιο τομέα.
Ο πρωθυπουργός οδεύοντας προς τις εκλογές, τις οποίες οι περισσότερο βλέπουν ως πιθανότερο να γίνουν το Μάιο, βγάζει ένα ένα τα χαρτιά του επιδιώκοντας κάθε φορά να απευθυνθεί σε διαφορετικό ακροατήριο και να διεκδικήσει την ψήφο του.
Στο πλαίσιο αυτό, τελευταίος χειρισμός του Αλέξη Τσίπρα, ήταν η ανακοίνωση μιας καταρχήν συμφωνίας με την Εκκλησία για ένα βήμα πιο μπροστά στον δρόμο του διαχωρισμού ρόλων και κατοχύρωση της ξεχωριστής λειτουργίας.
Το άμεσο επικοινωνιακό όφελος, είναι η
απομάκρυνση της δημόσιας συζήτησης και πολιτικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, από τη φωτιά που πυροδότησε η σύγκρουση Κοτζιά-Καμμένου. Το Μαξίμου πάλευε απεγνωσμένα να αλλάξει πεδίο σύγκρουσης με την αντιπολίτευση και η «συμφωνία» με την Εκκλησία, πράγματι οδήγησε αλλού την κουβέντα.
Το ξεκίνημα έγινε εχθές, με την προαναγγελία της ψήφισης της τροπολογίας για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, η καταβολή των οποίων θα αρχίσει λίγο πριν από τις γιορτές στους ένστολους.
Όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας, το ποσό των αναδρομικών που θα επιστραφούν είναι 820 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα δοθούν περί τα μέσα Δεκεμβρίου.
«Είστε από τους πρώτους που με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θα επιχειρήσουμε να απαλύνουμε τις πληγές και να αποκαταστήσουμε μέρος των αδικιών αυτών. Το πρώτο βήμα λοιπόν, γίνεται αύριο στη Βουλή.
Με ένα σαφή συμβολισμό. Το πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή μετά το τέλος των μνημονίων αφορά στην αποκατάσταση της αδικίας την οποία υπέστησαν άνθρωποι που ασκούν λειτούργημα σε αυτό τον τόπο.
Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί, τα σώματα ασφαλείας, οι πυροσβέστες. Και φυσικά εκείνοι και εκείνες, που διαφυλάττουν καθημερινά την εδαφική ακεραιότητα και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» τόνισε στην ομιλία του.
Ακολουθούν οι ρυθμίσεις για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εκκρεμούν βεβαίως τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση.
Κατά πληροφορίες, το επόμενο «πακέτο» -όπως τουλάχιστον είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ- αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ από το 2021, όπως και η επιδότηση των στεγαστικών δανείων.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται και η υπόσχεση για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη θέση των ιερωμένων που δεν θα λογίζονται πλέον ως δημόσιοι υπάλληλοι -αλλά θα πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο- θα προσληφθούν 10.000 στο δημόσιο.
«Με τη συμφωνία απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό δίνει δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να τις συμπληρώσουμε με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για να καλυφθούν ανάγκες του κοινωνικού κράτους, γιατρούς, δασκάλους κλπ» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την Τετάρτη.

Δεν έχουν το «Θεό» τους

Στην τακτική αυτή φαίνεται να εντάσσεται τελικά και η «ιερή» συμφωνία με την εκκλησιαστική ηγεσία, καθώς το τέχνασμα με την αλλαγή καθεστώτος για τους ιερείς, οδηγεί στην εξαγγελία ότι θα υπάρξουν σχεδόν 10000 προσλήψεις στο δημόσιο, μόλις εφαρμοστούν όσα είπαν προχθές ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος.
Ουσιαστικά οι ιερείς, καίτοι θα πληρώνονται ουσιαστικά από το κράτος, το οποίο θα υποχρεούνται να καταβάλει το ισόποσο της μισθοδοσίας τους, θα πάψουν να θεωρούνται τυπικά δημόσιοι υπάλληλοι. Έτσι η κυβέρνηση (θεωρεί ότι) μπορεί πλέον και εξαγγέλλει ότι αυτά τα κενά θα το καλύψει με νέες προσλήψεις.
Η κυβέρνηση δηλαδή βρήκε ένα τέχνασμα για να αυξήσει το μισθολογικό κόστος του δημοσίου, χωρίς όμως ένα μέρος του να εγγράφεται ως τέτοιο, αφού θα δίδεται ως επιδότηση στην εκκλησία – που με τη σειρά της θα πληρώνει εκείνη τους ιερείς.
Οι πιρουέτες αυτές της κυβέρνησης προκαλούν έντονο προβληματισμό, καθώς γίνεται ακόμη περισσότερο σαφές ότι το Μαξίμου θα εξαντλήσει κάθε εφευρετικότητα για να επιδοθεί σε όργιο ρουσφετιών και υποσχέσεων στο δρόμο για τις κάλπες.
Αποκαλύπτεται δε ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου ελάχιστη σχέση έχει με θέσεις αρχών και αποσαφήνισης των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας και ότι στην πραγματικότητα είναι ένα κυνικό ντιλ με μοναδικό στόχο το στενό συμφέρον των δύο πλευρών.
Η μεν κυβέρνηση κερδίζει περιθώρια για πάροχολογία, η δε εκκλησιαστική ηγεσία αποκτά δικαιώματα σε αμφισβητήσιμη και με αμφιλεγόμενους τίτλους ιδιοκτησίας ακίνητη περιουσία.

Εμπαιγμός με «κουτσουρεμένα» αναδρομικά

«Κόφτη» στο 2017, λόγω εφαρμογής των νόμων Κατρούγκαλου και Γεροβασίλη βάζει στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων η σχετική τροπολογία που κατέθεσε την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή η κυβέρνηση.
Τα ποσά αφορούν τα υπόλοιπα αναδρομικά ενστόλων και δικαστικών (πέραν όσων είχαν ήδη δοθεί το 2014) και συμπεριλαμβάνουν επίσης πανεπιστημιακούς, ιατρούς του ΕΣΥ και τα μέλη των κρατικών ορχηστρών και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Βασικός όρος, όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία, είναι ότι πρέπει να μην υπάρξει υπέρβαση των στόχων του Μεσοπρόθεσμου, ούτε όμως να ανατραπούν οι νόμοι για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τον επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019.
Τα αναδρομικά δίνονται σε εφαρμογή αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012, από την 1η-8-2012 σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που καταβάλλονταν βάσει ειδικών μισθολογίων.
Ωστόσο, η «αποκατάσταση μισθών» που ευαγγελίζεται τα αναδρομικά που θα καταβάλει η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε, περιορίζεται τελικά στην περίοδο 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016 για τους ενστόλους, από την 1η-1-2015 έως την 31η-12-2016 για τους πανεπιστημιακούς, τους καθηγητές ΤΕΙ, τους ερευνητές και τους μουσικούς των Κρατικών Ορχηστρών και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στην περίοδο 13-11-2014 έως 31-12-2016 για τους ιατρούς ΕΣΥ.
Επίσης, προβλέπεται η καταβολή αναδρομικών και στους δικαστικούς λειτουργούς και στα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για όσο χρόνο ήταν εν ενεργεία την περίοδο από 1-8-2012 έως και 30-6-2014.
Σε όλες τις περιπτώσεις καταβολής αναδρομικών στους εν ενεργεία επαναλαμβάνεται η φράση πως «προσωπικές διαφορές δεν επηρεάζονται από την καταβολή των αναδρομικών». Και για τους συνταξιούχους διευκρινίζεται πως η καταβολή των αναδρομικών δεν επηρεάζει το ύψος καταβαλλόμενων συντάξεων που έχει ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό και την περικοπή που προβλέπει το άρθρο 14 του ν. 4387/2016.
Η τροπολογία προβλέπει την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους, για περιόδους αντίστοιχες που θα τις λάβουν και οι εν ενεργεία. Δηλαδή τα αναδρομικά θα καλύπτουν:
- την περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016 για τους αποστράτους
- την περίοδο από την 1η-1-2015 έως την 31η-12-2016 για τους συνταξιούχους πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές και μουσικούς κρατικών ορχηστρών
- την περίοδο από την 13η-11-2014 έως την 31η-12-2016 για τους συνταξιούχους ιατρούς του ΕΣΥ
- την περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 30η-6-2014 για τους συνταξιούχους δικαστικούς και τους συνταξιούχους του ΝΣΚ.
Το κόστος της παροχής ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ωστόσο, τα ακριβή ποσά και οι κρατήσεις θα εξειδικευτούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Οικονομικών με τους κατά περίπτωση συναρμόδιους υπουργούς.
Το «καθαρό» ποσό επιβάρυνσης του προϋπολογισμού είχε προαναγγελθεί πως θα φτάσει τελικά στα 800 εκατ. ευρώ, μετά τις κρατήσεις. Προς το παρόν δεν αποσαφηνίζεται η διαδικασία δήλωσης, επιμερισμού και εκκαθάρισης των φόρων, για την κάθε περίοδο στην οποία αφορούν τα αναδρομικά.
lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά