Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

«Κλέφτες» με αριστερό πρόσημο: Πληρώσαμε 150 δισ. φόρους στην τριετία ΣΥΡΙΖΑ

 Τα ψίχουλα που μοιράζει με τη μορφή εφάπαξ επιδόματος ή μερίσματος όχι μόνο δεν φτάνουν για τίποτε, αλλά αντίθετα αποκαλύπτουν το μέγεθος της εξαπάτησης της κυβέρνησης.
Μπορεί ο Τσίπρας να μη λέει λέξη για τον φίλο του τον Πετσίτη και τις μπίζνες που έκαναν. Μπορεί να πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη και να κουνάει το δάκτυλο σε όσους αντιδρούν στη συμφωνία που υπέγραψε με τον Ζάεφ, αλλά να μην πείθει κανέναν.
Εκεί, ωστόσο, που κάνει μαθήματα σε όλους, και που θα προσπαθήσει να ηττηθεί με αξιοπρέπεια στις εκλογές, είναι στην οικονομία.
Τα ψίχουλα που μοιράζει με τη μορφή εφάπαξ επιδόματος ή μερίσματος όχι μόνο δεν φτάνουν για τίποτε, αλλά αντίθετα αποκαλύπτουν το
μέγεθος της εξαπάτησης της κυβέρνησης.
Η οικονομία στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ έγινε πολύ χειρότερη. Τα προσωπικά και οικογενειακά οικονομικά χειροτέρευσαν εξαιτίας της σκληρής, «θατσερικού» τύπου, πολιτικής της κυβέρνησης της αριστεράς. Και δεν ήταν απαίτηση των δανειστών οι υπερβολικοί φόροι που έχουν τσακίσει τους πολίτες. Ο Τσίπρας και οι οικονομολόγοι του αποφάσισαν να φτωχοποιήσουν τον κόσμο για να μαζεύουν υπερπλεονάσματα και να μοιράζουν ένα ελάχιστο από αυτά που άρπαξαν.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι μέσα σε τρία χρόνια οι Ελληνες πλήρωσαν σε φόρους πάνω από 150 δισ. ευρώ, σχεδόν όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, με την υπερφορολόγηση να έχει χτυπήσει κόκκινο δημιουργήθηκαν υπερπλεονάσματα – μαμούθ. Πάνω από 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αχρείαστη λιτότητα που φορτώθηκαν τα νοικοκυριά για να υπερκαλυφθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πήρε 10 έδωσε 2

Από αυτά τα 10 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση επέστρεψε 2,1 δισ. ευρώ με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Δηλαδή για τα 100 ευρώ που πλήρωσαν επιπλέον όλοι οι φορολογούμενοι μόνο τα 20 ευρώ δόθηκαν πίσω. Και αυτά σε λίγους. Αντί για δουλειές, ανάπτυξη και μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για όλους, δόθηκαν επιδόματα και μερίσματα φτώχειας. Το υπερπλεόνασμα σπάει και φέτος το κοντέρ. Τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτινάχθηκε στα 7,6 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας κατά 3,54 δισ. τον στόχο. Την ίδια ώρα μπήκε ψαλίδι 1,25 δισ. ευρώ στις δαπάνες και 1,55 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ενώ η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους δανειστές σε ένα σωρευτικό πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 11 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2018, διαμόρφωσε ένα πλεόνασμα – μαμούθ της τάξης των 21,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή πάνω από 10 δις ήταν οι φόροι που δεν χρειάζονταν να εισπραχθούν γιατί δεν το απαίτησε καμιά τρόικα/
Από τα 10 δισ. ευρώ της αχρείαστης λιτότητας που μπήκαν στα κρατικά ταμεία, η κυβέρνηση επέστρεψε 2,1 δισ. ευρώ με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος. Ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς του 2016 είχε ανέλθει σε 617 εκατ. ευρώ, του 2017 αυξήθηκε στα 775 εκατ. ευρώ και φέτος θα φθάσει τα 710 εκατ. ευρώ.
Οι έχοντες μεσαία εισοδήματα και μεσαία ακίνητη περιουσία πλήρωσαν τον λογαριασμό και δεν πήραν τίποτα ως αντάλλαγμα μέχρι σήμερα. Ούτε για το 2019 έχουν να περιμένουν τίποτα, αφού δεν προβλέπεται καμία μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Στην τριετία 2016-2017 ένας ιδιωτικός υπάλληλος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, που κατοικεί σε ιδιόκτητο διαμέρισμα και διαθέτει αυτοκίνητο 1.800 κυβικών πλήρωσε για φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης 7.728 ευρώ, για ΕΝΦΙΑ 1.350 ευρώ και για τέλη κυκλοφορίας 960 ευρώ.
Συνολικός λογαριασμός: 10.038 ευρώ χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που έχει καταβάλει για την πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου, βενζίνης, πετρελαίου θέρμανσης, σούπερ μάρκετ κ.λπ. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος μόνο για τα εισοδήματά του, το σπίτι του και το αυτοκίνητό του πλήρωσε στην Εφορία 10.038 ευρώ μέσα σε τρία χρόνια. Δεν πήρε ούτε ένα ευρώ πίσω ως κοινωνικό μέρισμα.

Μοιράζει από τα δικά μας

Στον δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση έχει ανοίξει για τα καλά το πουγκί του προϋπολογισμού και του υπερπλεονάσματος και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα δώσει 1,5 δισ. ευρώ. Τα 710 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά και τα 820 εκατ. ευρώ αποτελούν να αναδρομικά που θα δοθούν στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων. Το Μαξίμου μάλιστα έχει πάρει τέτοια φόρα που επιστρέφει αναδρομικά ακόμα και σε όσους δεν δικαιούνται, όπως τους διπλωμάτες και ερευνητές για τους οποίους δεν υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ.
Σε καμία περίπτωση όμως τα αναδρομικά που δίνονται, για τα οποία πανηγύριζε προ ημερών στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν θα πρέπει να θεωρούνται παροχή. Αποτελούν υποχρέωση που απορρέει από τις δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους δημόσιους λειτουργούς και τους συνταξιούχους για τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους με τις οποίες η κυβέρνηση όφειλε να συμμορφωθεί.
Βέβαια, αν κάποιος βάλει τα ποσά στο χαρτί και κάνει τους υπολογισμούς, θα διαπιστώσει ότι τα χρήματα που εισπράττουν τώρα οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι πανεπιστημιακοί, τα έχουν πληρώσει διπλά και τριπλά σε φόρους στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.
Για παράδειγμα, ένας αστυνομικός με ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ που κατοικεί σε ιδιόκτητο διαμέρισμα και έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών είδε προχθές τον τραπεζικό λογαριασμό του να έχει φουσκώσει κατά 3.000 ευρώ από τα αναδρομικά. Οι φόροι που έχει πληρώσει τα τελευταία τρία χρόνια μόνο για τα εισοδήματά του, το σπίτι του και το αυτοκίνητο, φθάνει τα 7.530 ευρώ. Δηλαδή έχει πληρώσει σε φόρους υπερδιπλάσιο ποσό από τα αναδρομικά που έλαβε για τις περικοπές στις αποδοχές του.
Η κυβέρνηση μπορεί να δίνει με το ένα χέρι μποναμάδες, αλλά την ίδια στιγμή βάζει το χέρι στην τσέπη των φορολογουμένων για να εισπράξει φόρους. Το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ που θα μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος και των αναδρομικών είναι σχεδόν όσα θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία στις 31 Δεκεμβρίου από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2019 και την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Και ο εφιάλτης των φόρων συνεχίζεται το επόμενο έτος για τη μεσαία τάξη, αφού δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων, ενώ η προγραμματισμένη μείωση 10% μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ αφορά τους έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία. 
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά