Πρώτον, αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν επισήμως από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία.
Το 2015, ο Τσίπρας πήρε την εντολή και την εμπιστοσύνη της Βουλής για μια κυβέρνηση δύο κομμάτων. Στο όνομα και των δύο.
Αν φύγει το ένα, πάει η κυβέρνηση του 2015.
Δεύτερον, φυσικά ο Τσίπρας μπορεί να αναζητήσει μια νέα κυβέρνηση και μια νέα πλειοψηφία. Με βουλευτές των ΑΝΕΛ, διάφορους ανεξάρτητους, την Παπακώστα, τον Δανέλη κ.λπ.
Είναι δικαίωμά του και καλό κουράγιο.
Αν τις βρει, θα έλθει στη Βουλή να ζητήσει την εμπιστοσύνη της ή την ανοχή της.
Σίγουρα πάντως το παλιό κυβερνητικό σχήμα δεν
μπορεί να υποδύεται το καινούργιο. Μόνο στις Απόκριες συμβαίνουν αυτά.
Τρίτον, αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν πριν από την ψηφοφορία για τις Πρέσπες κι αν ο Τσίπρας δεν βρει εν τω μεταξύ άλλη πλειοψηφία, τότε η ψήφιση της συμφωνίας με τα Σκόπια μετατρέπεται οιονεί κι εκ των πραγμάτων σε ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κι όχι σε ψηφοφορία κύρωσης της συμφωνίας.
Λογικό. Δεν γίνεται να μην έχεις κυβέρνηση και να συζητάς αν μια κυβέρνηση που δεν υπάρχει συμφώνησε με τα Σκόπια ή την Μπουρκίνα Φάσο.
Τέταρτον, τι θα κάνει η αντιπολίτευση; Ο,τι τη φωτίσει ο Θεός. Αλλά βασικά είναι αδιάφορο.
Μπορεί να κάνει πρόταση δυσπιστίας (μεταξύ μας, δεν έχει κανένα λόγο...), να κηρύξει αποχή από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ή από τη Euroleague αν ο Τσίπρας κατσικωθεί στο Μαξίμου, να βαρέσει στα τρία κόρνερ πέναλτι, να κρατήσει την αναπνοή της να σκάσει, δικό της θέμα.
Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να έχει πλειοψηφία ώστε να κυβερνά. Κι είναι δουλειά της κυβέρνησης να τη βρει.
Οι υπόλοιποι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.
Πέμπτον, αν η κυβέρνηση αρχίσει τις μαϊμουδιές και τα τερτίπια, ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου. Μπαίνει σε μια αχαρτογράφητη περιοχή για τη δημοκρατία μας.
Υπάρχει διέξοδος αν δεν έχει νέα πλειοψηφία; Προφανώς υπάρχει. Κι είναι απολύτως στο χέρι της.
Φέρνει άμεσα τη συμφωνία στη Βουλή (αν επιμένει…) κι αμέσως μετά διαλύεται η Βουλή και πάμε σε εκλογές. Αλλη ομαλή έξοδος από το αδιέξοδο δεν υπάρχει.
Διαφορετικά, καλή διασκέδαση στο φρενοκομείο.
Εκτον, ακούω με προσοχή όσα αναπτύσσουν διάφοροι συνταγματολόγοι αναλύοντας άρθρα του Συντάγματος. Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα.
Είμαι βέβαιος ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα μπορέσουμε να οργανώσουμε μια ημερίδα συνταγματικού προβληματισμού να τα συζητήσουμε σε βάθος.
Προς το παρόν μιλάμε για πολιτική.
Γ. Πρετεντέρης-ΤΑ ΝΕΑ
Ανάλυση ανευ ουσίας. Ο Τσίπρας γνωρίζει πολύ κσλά ότι η διακυβέρνηση με τον Καμμένο έχει τελειώσει.Επίσης οι αναρχικές αριστερές εμμονές έχουν και αυτές τελειώσει.Ο μόνος και μοναδικός δρόμος είναι η μετατροπή του Σύριζα σε ένα σύγχρονο κεντροαριστερό κόμμα με ότι συτό συνεπάγεται, δηλαδή με τις δυνάμεις που εκπροσωπούν σήμερα το κέντρο.Εαν ο Τσιπρας καταφέρει να ηγηθεί μιας νεας πολιτικής κίνησης που να εκφράζει τις ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας μακριά από τις ακρότητες της φιλοσοφίας Πολάκη, τότε το πολιτικό του μελλον είναι ευοίωνο, δισφορετικά το αστέρι θα δύσει όπως ανέτειλε.
ΑπάντησηΔιαγραφή