Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Από τον «Σαγιονάρα» στο «κορεκτιλίκι» του Μητσοτάκη. Μια καλοκαιρινή ιστορία…

Το καλοκαίρι του 2015, αμέσως μετά την κωλοτούμπα του Τσίπρα, η «τρόϊκα» ονομάστηκε «Θεσμοί» και οι διαπραγματεύσεις των «τροϊκανών» άρχισαν να γίνονται στο… ξενοδοχείο  HILTON, γιατί οι περήφανοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχόντουσαν να καθοδηγούνται στα υπουργεία τους αλλά σε «ουδέτερο» έδαφος.
Από επαγγελματικό ενδιαφέρον για την έκβαση μιας τέτοιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης, βρέθηκα μαζί με άλλους συναδέλφους, στον προθάλαμο της αίθουσας των συζητήσεων. Οι «τροϊκανοί» περίμεναν από νωρίς τους δικούς μας, ατσαλάκωτοι, με τα μπλε κοστούμια τους, τα άσπρα πουκάμισα και τις σκούρες γραβάτες, με τα lap tops και τους φακέλους τοποθετημένους στο τραπέζι των συζητήσεων.
Καθυστερημένα, εμφανίστηκε και η Ελληνική αντιπροσωπεία με τον ατημέλητο υπουργό χαλαρό και δίπλα του έναν άγνωστο σε μένα τύπο, που είχε έρθει με …
σαγιονάρες! Το όλο στυλ του ήταν ασορτί: φορούσε ένα μαύρο σαλβάρι, «σταμπωτό» ξεχυλωμένο μπλουζάκι της παραλίας και ανάλογο σακίδιο κρεμασμένο στον ώμο. «Είναι ο βασικός σύμβουλος του υπουργού», με ενημέρωσε συνάδελφος, γνώστης της ανθρωπογεωγραφίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σκηνικό θα έμενε στη μνήμη μου ως μια κραυγαλέα … ενδυματολογική «αστοχία» για την περίσταση, αν ο εν λόγω τύπος δεν έβγαινε αλαφιασμένος μία ώρα μετά, πλησίαζε ένα γνωστό δημοσιογράφο και τον ρωτούσε «Ρε Δημήτρη, έχεις το τηλέφωνο του Παπαδόπουλου;» (με το «Παπαδόπουλος», καλύπτω το όνομα γνωστού στη δημοσιογραφική πιάτσα τεχνοκράτη).
Ο «σαγιονάρας» (από ό,τι καταλάβαμε) βρήκε τον «Παπαδόπουλο» στην … παραλία με την οικογένειά του και άρχισε να τον ρωτά με αγωνία, που είχε αλλοιώσει τη νηφαλιότητα της μεγαλοπρεπούς εισόδου του: «Ρε Μεγάλε, αυτοί οι μαλάκες μας ρωτάνε αυτό κι αυτό. Τι τους λέω;». Δεν ξέρω τι απάντησε από την παραλία ο τεχνοκράτης, την ώρα που του έβαζε λάδι η Κυρία του, αλλά ο δικός μας «παράλίας», σέρνοντας τις σαγινάρες του, γύρισε στην αίθουσα συνοφρυωμένος να ενημερώσει τον «σύντροφο υπουργό».
Θα μου πείτε: Πως το θυμήθηκα τώρα το σκηνικό με το φίλο μας τον «σαγιονάρα» σύμβουλο του υπουργού…
Απλά, μου την «έσπασε», καλοκαιριάτικα, το σκηνικό με τους κουστουμαρισμένους και φουριόζους υπουργούς, τους τεχνοκράτες από το «Harvard», τους «φακέλους με τους στόχους» που τους έδωσε ο Μητσοτάκης, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που θέλει να επιβάλει, τον προγραμματισμό, τον απολογισμό και τη λογοδοσία –  και γενικά όλο αυτό το «κορεκτιλίκι» που θέλει να φορέσει καπέλο στην «Ελλαδάρα ομαδάρα» που είχα συνηθίσει τα τελευταία χρόνια: Με το «Νιίκα, Μανιίκα, Λιά και Καραμπαλιίκα» στη σύνθεση, τις ηρωικές μάχες στα γήπεδα της Ευρώπης και τα γιουρούσια με τις «γιόμες» στην αντίπαλη εστία. Και την μπάλα στην κερκίδα για καθυστέρηση…
Να το θυμηθείτε: δεν θα τα πάμε καλά με αυτόν! Άσε που θέλει να κόψει και τη φούμα στα υπουργεία…
Θ. Καλούδης- /economico.gr/

4 σχόλια:

  1. Το κόμπλεξ του επσρχιώτη ή κοινώς κλαροινογαμπρού. Αυτό παθαίνουμε όταν αντιμετωπίζουμε κάποιον ανώτερο και προσπαθούμε να τον υποτιμήσουμε ώστε νσ έρθει στο δικό μας επίπεδο. Πως απαξιώνεις το Ηarvard, τα κουστούμια τις γνώσεις? Τοποθετώντας σύμβουλο του πρωθυπουργού τον Καρανίκα. Ποιός κερδίζει τελικά? το Harvard βέβαια που θα σε ξεσκίσει και θα γελάει μεχρι την επιστροφή του στιε Βρυξέλες που ειχε νσ σντιμετωπίσει γελοία ανθρωπσκια και οχι σκληρούς διαπραγματευτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 31.5% ανέλπιστα οπως και οι ιδιοι δηλωσαν. Δεν μπορω να το αναλυσω πλήρως αλλα εικαζω ότι εμπεριεχει ένα μικρο ποσοστο των Παραδοσιακών Συριζαιων, ένα μεγαλο μερος των οπαδων των επιδομάτων που πιστευω ότι με το χασιμο της εξουσιας θα προστρεξουν στην νεα εξουσια όπως κανουν παντα. Τελος το μεγαλυτερο μερος του 31.5% είναι πρωην Πασοκοι που τρεφονται μονο με την εξουσια και βρίσκονται παντα γυρο από την εξουσια με όλα τα καλα που αποκομιζουν και φυσικα η καρεκλα πανω απ'ολα. Δεν εχει εξηγηση να σε βριζουν, να σε πετροβολουν και να σου στηνουν κρεμάλες 2009-2011 και μετα να βρίσκεσαι βουλευτης και Υπουργος τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ανέλπιστο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ για μένα εξηγείται ως εξής:Ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών ήθελε μεν ν΄ αλλάξει κυβέρνηση αλλά δεν ήθελε μια θηριώδη διαφορά από την αντιπολίτευση που θα την οδηγούσε σε αλαζονικές συμπεριφορές.Αυτό το ποσοστό μόλις είδε τα πρώτα εξιτ-πολ που έδιναν τέτοια τεράστια διαφορά και με τη σιγουριά πως η κυβέρνηση θα είναι μεν της Ν.Δ.αποφάσισαν τελευταία ώρα να δυναμώσουν την αντιπολίτευση.
      Γ.Κ.

      Διαγραφή
  3. Σωστη η ανάλυση. Το 5% των ψήφων προέρχεται από ψηφοφόρους χωρίς κανένα ιδεολογικό υπόβαθρο αλλά απο απόλυτο και πρόσκαιρο ατομικό συμφέρον. Ενα ποσοστό προέρχεται επίσης απο μειονότητες, ρομα, μετανάστες κλπ που ειχαν λόγο να ψηφίσουν Συριζα. Το τρίτο πρωην ψηφόροι Πασοκ για τους γνωστους λόγους. Τις δυο πρώτες κατηγορίες είναι εύκολο να μετακιηθούν στο εκάστοτε κυβερνων κόμα, οπότε το πραγματικό ποσοστό του Συριζα είνσι στη περιοχή του 25%. Προσωπική γνώμη κσι το μέλλον θα το δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά