Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Τρικυμία εν ποτηρίω στην Κεντροαριστερά

Κακό χωριό τα λίγα σπίτια και το ΚΙΝΑΛ αρχίζει  να βρίσκεται σε περιδίνηση, που δεν αποκλείεται να γίνει διαλυτικός ανεμοστρόβιλος. 
Η Φώφη Γεννηματά κατήγγειλε στις συνεδριάσεις  των κομματικών οργάνων, υπόγειες συναλλαγές και δούρειους ίππους, ενώ απηύθυνε αυστηρό μήνυμα σε όσους ερωτοτροπούν  με άλλα κόμματα, να φύγουν τώρα. 
Η θέση της κας Γεννηματά έχει αρχίσει να αποκτάει ρωγμές, μετά το αναιμικό ποσοστό που πήρε στις ευρωεκλογές, και την ακόμη πιο αναιμική αύξηση στις εθνικές. Ήδη  ένας εκ των συνυποψηφίων της, ο Νίκος Ανδρουλάκης   έστειλε  το μήνυμα  πως «Το αποτέλεσμα δεν συμβαδίζει με τις προσδοκίες του κόμματός μας», ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει θέμα  ηγεσίας.  «Στα όργανά μας συζητάμε για όλα», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν τίθεται θέμα ηγεσίας.
Η κα Γεννηματά σαφώς οφείλει αρχικά την ηγεσία της στην συγκινησιακή φόρτιση που εξέπεμπε στο κόσμο του ΠΑΣΟΚ το
επίθετο Γεννηματάς.  Ωστόσο τον πρώτο καιρό διεύθυνε με σιδερένιο χέρι το κόμμα.
Στην συνέχεια με το άνοιγμα  που έκανε άρχισαν τα προβλήματα. Η συνεχής διαμάχη με τον Θεοδωράκη για τον τρόπο που θα εκλεγεί ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ, αρχικά κούρασε τον κόσμο και στην συνέχεια προκάλεσε θυμηδία, ανακόπτοντας την αρχική εκκίνηση επαναφοράς
Αφού οι επήλυδες είδαν  ότι δεν μπορούσαν να κάνουν ρεσάλτο στην ηγεσία, με διάφορα προσχήματα άρχισαν να  απομακρύνονται. Οι Πρέσπες ήταν η χρυσή ευκαιρία να κουνήσουν μαντίλι.  Ουσιαστικά στο ΚΙΝΑΛ  έμεινε το ΠΑΣΟΚ με κάποιες προσθήκες του κ.  Καμίνη και ολίγων στελεχών που παρέμειναν από τη ΔΗΜΑΡ. Με την απομάκρυνση Βενιζέλου, έχασε ένα μικρό ποσοστό, αλλά δεν είχε αντίθετες εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κυρίως όμως η απομάκρυνση έδωσε την εντύπωση ότι το κόμμα επιστέφει σε ένα παλαιοκομματικό προφίλ. Σε αυτό συνέβαλε και ο «αλεξιπτωτιστής» Γραμματέας Επικοινωνίας κ. Μαλέλης  (πόθεν και γιατί ο διορισμός στη θέση;) με την ρητορική δεκαετίας των ‘70s.
Η κα Γεννηματά χθες στην Κ.Ε. χαρτογράφησε  την αυτόνομη  πορεία του κόμματός της διαχωρίζοντάς το από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο είπε ότι «όσο και αν μεταμφιέζεται, είναι στον πυρήνα  του DNA  του ένα βαθιά λαϊκιστικό κόμμα που τρέφεται και αναπαράγεται από διχαστικές και τυχοδιωκτικές λογικές». Δεν έχει άδικο, όμως η εκλογική στασιμότητα  δημιουργεί φυγόκεντρες τάσεις σε στελέχη που βλέπουν να στενεύει το πολιτικό τους μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να απευθύνει προσκλητήριο το Φθινόπωρο και κάποιοι ενδέχεται να ενδώσουν προθύμως.
Το ΚΙΝΑΛ δεν είναι ΚΚΕ του Κέντρου, όπως τείνουν να το χαρακτηρίζουν κάποιοι λόγω της εκλογικής καθήλωσης. Δεν θα παραμείνει σταθερό το ποσοστό του.  Το ΚΚΕ απολαμβάνει μια σχεδόν θρησκευτική προσήλωση από τους οπαδούς του. Το ποσοστό του αναπαράγεται όχι τόσο από εκλογικές εισροές και νέες  στρατολογήσεις, αλλά κυρίως από τον κόσμο που του παραμένει πιστός και μεταδίδει αυτή την πίστη στα παιδιά του. Υπάρχει ας πούμε ένα είδος «εσωτερικής ανακύκλωσης».  
Οι εναπομείναντες στο ΚΙΝΑΛ είναι άλλη φυλή. Έχουν  «ζυμωθεί» δεκαετίες μαζί, διατηρούν την συναισθηματική προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ και τον πράσινο ήλιο (τα ΚΙΝΑΛ και τα νέα σύμβολα τους φαίνονται  νερόβραστα, δεν τους «εγείρουν» ). Έχουν  ενεργή και διαρκή κομματική μνήμη, αλλά δεν έχουν την Ιώβεια επιμονή των  οπαδών του ΚΚΕ, που δεν προσβλέπει στην εξουσία.  Οι Πασόκοι έχουν συνηθίσει το κόμμα τους να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, ακόμη και τα μέλη και οι οπαδοί που δεν προσβλέπουν σε προσωπικά υλικά οφέλη  από την κυριαρχία αυτή. Ετσι έχει αρχίσει να εξαπλώνεται δυσαρέσκεια για την κα Γεννηματά, η οποία εκδηλώνεται φανερά και  στα social media.   
Παράλληλα στο εσωτερικό του υπάρχει και η άσβεστη (!)  διαμάχη μεταξύ των εναπομεινάντων Βενιζελικών και  των ΓΑΠικών, καθώς οι τελευταίοι θεωρούν ότι  ο Βενιζέλος έριξε την κυβέρνηση  ΓΑΠ ( οι τελευταίοι έχουν μια ταλιμπανική προσήλωση στον ΓΑΠ,  δεν ασκούν την στοιχειώδη αυτοκριτική και δεν αποδέχονται την ελάχιστη κριτική για τους χειρισμούς του Γιώργου ως Πρωθυπουργού).
Η κα Γεννηματά εξήγγειλε ποικίλες δράσεις για το Φθινόπωρο, Συνδιάσκεψη με θέμα την Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα  του 21ου αι,  συνδιάσκεψη και προκήρυξη συνεδρίου νεολαίας, ίδρυση Ακαδημίας Επιμόρφωσης και Αξιολόγησης, Δίκτυα  Στελεχών κλπ΄
Φιλόδοξα  σχέδια και ενδιαφέροντα, που ταιριάζουν στα μοντέρνα ευρωπαϊκά κόμματα. Αρκεί βέβαια να κατορθώσει να ξεπεράσει  την  εσωτερική αμφισβήτηση. Αναρωτιέται κανείς πως θα το κατορθώσει αυτό εάν δεν θέσει εαυτόν στην κρίση ενός συνεδρίου.
Γ. Σιδέρης-liberal.gr

6 σχόλια:

  1. Θα ηθελα να απευθυνθω προς τον καθολα συμπαθη συντροφο Ανδρουλακη:σιγουρα δεν αρεσει σε κανεναν μας το ποσοστο που πηραμε,ομως αν αρχισουμε με αυτον τον τροπο θα χασουμε και το 8% που πηραμε.
    Στις εκλογες για Προεδρο στο ΠΑΣΟΚ(για μενα μονο το ονομα δεν φταιει)ηθελα παρα πολυ να σε ψηφισω γιατι εισαι δυναμικος,δεν το εκανα τελικα και ξερεις γιατι συντροφε? εχεις κατι απο.... βενιζελο.Οσο ζουμε εμεις(ειμαι 56)δεν προκειτε να συγχωρησουμε την συμπεριφορα του,απο την εκλογη Προεδρου,και ειδικα, στην ανατροπη της κυβερνησης Παπανδρεου το 2011.Δεν με αρεσε βεβαια που τον εδιωξε η Φωφη λιγο πριν τις εκλογες.Η ζυγαρια αναμεσα στο καλο και στο κακο που εκανε στο Πασοκ ξερεις που γερνει ετσι?Και επειδη εχω μια ηλικια αν θες ακουσε την γνωμη μου και προσπαθηστε με ηρεμο τροπο,να παρετε σωστες αποφασεις,και ΟΧΙ με το στανιο,η με απειλες,ετσι θα καταστρεψετε οτι εχει απομεινει απο το ΠΑΣΟΚ ενα κομμα εξουσιας,και συν της αλλης θα δωσετε χαρα στα πολυ-πολυ αριστερα μας.
    Μια συντροφισσα απο Γερμανια.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "και δεν αποδέχονται την ελάχιστη κριτική για τους χειρισμούςτου Γιώργου ως Πρωθυπουργού)"...….

    Κυριε συντακτα (γνωστος κατά τα αλλα για τις αποψεις του και προς τα που μονοπαντα γερνει), μπορεις να μας υπενθυμίσεις μερικους κακους χειρισμούς του ΓΑΠ να καταλάβουμε και εμεις οι Ταλιμπαν γιατι τοση "λατρεια" στον ΓΑΠ??? Γιατι μεις ηδη αναγνωρίσαμε μερικα από τα "εγκληματικα" λαθη του ΓΑΠ όπως,

    -Δεν τα κοπανησε κατω από την πρωτη στιγμη που καταλαβε τι του αφησε ο μουγγος και να πεταξει την μπαλα από εκει που ηλθε.
    -Εστω και ετσι, να πηγαινε αμεσα σε εκλογες αφου εκανε οικονομικο ελεγχο από ορκωτούς λογιστες και να αποτυπωθουν στο χαρτι όλα.
    -Που δεν διεγραψε από την πρωτη στιγμη τον ΒΒ και να κανει το δημοψήφισμα
    -Που για το καλο της Χωρας και να μην στεναχωρησει του "επαναστατες" του Πασοκ παραιτηθηκε και συνεργαστηκε με τον ΝΔ του Σαμαρα ενώ επρεπε να παει σε εκλογες ή να συνεχιζε ξεκαυαριζοντας στους "επαναστατες", οποιος θελει ακολουθει ή ριχνετε την Κυβερνηση.

    Αυτά ητανε τα λαθη του ΓΑΠ που αν δεν τα εκανε,το Πασοκ θα ητανε σε άλλη μοιρα και να εισε συγουρος γαυτο κ. Συντακτα του αρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντί άλλης απάντησης θα επικαλεστώ την γνώμη για τον ΓΑΠ του γνωστότερου οπαδού του ΠΑΣΟΚ (αυτού που δήλωσε ''είμαι ΠΑΣΟΚ και θα πεθάνω ΠΑΣΟΚ):
    Ηταν ό,τι χειρότερο έτυχε στη χώρα στην πιο δύσκολη στιγμή της. Και θέλησε ο αθεόφοβος να κυβερνήσει με την παρέα του.
    Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΚ> Αντι απαντησεως θα σου υπενθυμισω ότι ολο και περισσοτεροι πολιτικοι και καθηγηταδες μιλουν ολο και περισσοτερο για την κλιματικη αλλαγη και την καταστροφή που περιμενει την ανθρωποτητα. Πριν 15 χρονια καποιος μιλουσε για την κλιματικη αλλαγη και την πρασινο αναπτηξη και τον λοιδορουσαν με τις γνωστες εξυπνάδες "Παρασινη αναπτυξη και πρασινα αλογα". Καταλαβαίνω όμως και την αποστροφή του σχολιου σου "......στην ποιο δυσκολη στγμη της" που σημαινει ότι καποις την ειχες φερει την Χωρα σε αυτή την ποιο δυσκολη στιγμη της και δεν μας λες ποιος ητανε αυτος. Καταλαβαίνω το μισος σου αλλα ότι και να πεις δεν αλλαζει το γεγονός οτι είναι τουλάχιστον 15 χρονια μπροστα από τους αλλους που τα βρισκουν τωρα ετοιμα και ξεκαθαρισμένα και αρχησαν παλι τις μοιρασιες και τις υποσχέσεις. Τελος παντων ας το αφήσουμε εδώ το θεμα και καλο καλοκαιρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διευκρινίζω πως στο σχόλιό μου αναφέρω την γνώμη του γνωστότερου οπαδού του ΠΑΣΟΚ ενός εκ των φανατικότερων Παπανδρεϊκών ,όπως ακριβώς την διατύπωσε κι όχι κανενός αντιπάλου του ΠΑΣΟΚ.
      Ευχαριστώ για την ευχή κι αντεύχομαι τα καλύτερα.
      Γ.Κ.

      Διαγραφή
    2. Μεταβιβασε αυτό στον γνωστοτερο οπαδο του Πασοκ εκ μερους μου για να δει καλλιτερα τα πραγματα και κυτιως το ποσο Πασοκ είναι ο κυριος αυτος.
      http://www.matrix24.gr/2019/07/papandreou-megales-proklisis-i-sigkentrosi-tis-exousias-ke-i-afxanomeni-anisotita/

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά